Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структура матеріально-технічного забезпечення міжнародних проектів




Етап зрілості життєвого циклу міжнародного проекту включає стадію забезпечення необхідними матеріалами і обладнанням та стадію виробництва.

Основна мета управління ресурсами – забезпечити їх оптимальне використання для досягнення кінцевого результату проекту по запланованим показникам.

Управління ресурсами – одна з найголовніших підсистем управління міжнародним проектом, що включає процеси планування, закупок, поставок, розподілу, обліку та контролю ресурсів.

Управління трудовими ресурсами здійснюється в рамках підсистеми управління персоналом.

Управління фінансовими ресурсами здійснюється в рамках підсистеми управління вартістю.

Управління інформаційними ресурсами здійснюється в рамках підсистеми управління комунікаціями.

Управління матеріально-технічними ресурсами здійснюється в рамках підсистеми матеріально-технічного забезпечення.

Існує два типа матеріально-технічних ресурсів:

1. Невідтворювані, складовані, накопичувані – в процесі виконання робіт вони використовуються повністю й не можуть бути повторно використані. Якщо використані не всі в даний відрізок часу, вони можуть бути складованими і використані в майбутньому, іншими словами, їх можна накопичувати у вигляді запасів. Приклади: паливо, енергетичні ресурси, сировина, матеріали, конструкції, комплектуючі (предмети труда).

2. Вітворювані, нескладовані, ненакопичувані – в процесі виконання робіт вони зберігають свою форму й по мірі вивільнення можуть використовуватися на інших роботах. Якщо ресурси простоюють, то їх невикористана можливість функціонування в даний момент не може бути використана в майбутньому, тобто вони не накопичуються. Приклади: машини, механізми, устаткування (засоби труда).


Система матеріально-технічного забезпечення міжнародних проектів має дві взаємопов’язані самостійні підсистеми: проведення закупок – закупки ресурсів і послуг на конкурсній основі; управління поставками – поставки ресурсів до місця виконання робіт (рис.14).

Рис.14. Структура матеріально-технічного забезпечення проектів

Розподіл на дві підсистеми процесу матеріально-технічного забезпечення проводиться з тих позицій, що закупки здійснює замовник, а поставки – контрактор (постачальник).

Управління закупками як підсистема включає планування матеріально-технічного забезпечення, вибір постачальників, укладання контрактів, забезпечення поставок, завершення контрактів.

Управління поставками як підсистема включає планування поставок, організація бухгалтерського обліку, доставка, прийом та зберігання товару, облік та контроль доставки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты