Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Плівкові абсорбери




У плівкових абсорберах газ контактує з плівкою рідини (абсорбенту), що стікає по поверхнях різних конфігурацій.

Трубчастий плівковий абсорбер (рис. 9.3) по конструкції близький до вертикального кожухотрубного теплообмінника. Рідина (абсорбент) подається на верхню трубну решітку 1 і стікає по внутрішній поверхні трубок 2 у вигляді плівки. Газ рухається усередині трубок від низу до верху (протитечія). Охолоджуюча вода подається в міжтрубний простір.

Абсорбер з листовою насадкою (рис. 9.4) виконаний у вигляді колонного апарату з насадкою з вертикальних листових пластин 2, над якими розташовано розподільний пристрій 1 для подачі рідини (абсорбенту), що стікає у вигляді плівки з обох боків кожної пластини. Газ рухається протитечією руху плівки від низу до верху .

Рис. 9.1 – Схема зрошувального поверхневого абсорбера: 1 – труба; 2 – зливний поріг

 

Проте в апаратах таких конструкцій відсутня можливість відведення теплоти.

Достоїнством цих апаратів є низький гідравлічний опір, недоліком — невелика питома поверхня контакту фаз, що доводиться на одиницю об'єму апарату абсорбції.

 

Рис. 9.2 – Схема пластинчатого абсорбера: 1 – канал для руху газу і рідини; 2 – канал для охолоджуючої води

Абсорбер з висхідною плівкою (рис. 9.5) складається з вертикальних труб 1, закріплених в трубних решітках 2. Газ з камери 3 проходить через патрубки 4, розташовані співвісно трубам 1. Абсорбент поступає в труби через щілини 5.

Рухомий з високою швидкістю газ захоплює рідину у вигляді плівки у напрямі свого руху (від низу до верху ), тобто апарат працює в режимі висхідного прямотоку. Після виходу з труб 1 рідина зливається на верхню трубну решітку і виводиться з абсорбера.

Рис. 9.3 – Трубчатий плівковий абсорбер:

1 – трубна решітка; 2 – трубки для стікання рідини плівкою

Для відведення теплоти абсорбції по міжтрубному простору пропускають охолоджуючий агент (воду). Для збільшення ступеня витягання застосовують абсорбери, що складаються з двох або більш ступенів, кожний з яких працює за принципом прямотоку, тоді як в апараті в цілому газ і рідина рухаються протитечією один до одного. У апаратах з висхідним рухом плівки унаслідок великих швидкостей газового потоку (до 30...40 м/с) досягаються високі значення коефіцієнтів масопередачі, але, разом з тим, гідравлічний опір цих апаратів відносно великий.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 193; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты