Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №7. Тема: Деревинні та клеючі матеріали




Тема: Деревинні та клеючі матеріали. Лакофарбові матеріали.

Мета:Ознайомитися з деревинними, клеючими та лакофарбовими матеріалами.

Пояснити: призначення деревинних, клеючих та лакофарбових матеріалів в машинобудування.

Тип заняття:лекція.

Література:Нікіфоров В.М. «Технология металлов и конструкционные материалы.» Л., Машинобудування, 1987р. Глава 17 §84, глава 17, 18.

 

План лекції

1. Деревинні матеріали.

2. Клеї та герметики. Їх властивості та класифікація.

3. Уявлення про фарби. Лаки та емалі; їх складові частини і класифікація.

 

1. Деревина різних порід (сосна, кедр, пихта, береза, вільха, дуб, бук і т.д) в машинобудуванні застосовується в натуральному вигляд (після сушки) для виготовлення модельних комплектів в литтєвому виробництві, кузовів автомобілів, багатьох деталей вагонів і судів, різних сільськогосподарських, текстильних, хімічних і інших машин, апаратів і приладів.

Деревинно-шаруваті пластики (лігнофоль, дельта-древесину) виготовляють пресуванням при тиску 11-25МПа і температурі 110-1600С із березового шпону, пропитаного розчином феноло- і крезолоформальдегідної смоли. Ці матеріали випускають у вигляді листів, алит, круглих заготовок, які піддають обробітку різанням, а також у вигляді цільноспресованих виробів. Лінгфоль і дельта-деревина застосовуються в електромашинобудуванні, як електроізоляційний матеріал, для вкладишів підшипників взамін кольорових металів.

Деревино пресовочні матеріали складаються із частинок деревини, які пропитані розчином фенолоформальдегідної смоли. Вони призначені для виготовлення методом гарячого пресування різних деталей машин, механізмів і транспортних засобів: втулок, вкладишів підшипників, фрикційних дисків і т.д.

2. Клеї представляють собою розчини природних або штучних високомолекулярних речовин. Вони бувають рослинні, тваринні і синтетичні.

Cинтетичні клеї водостійкі і не руйнуються пліснявими грибками.

Клеї на основі ефірів целюлози застосовуються для паперу, тканини, шкіри, резини, пластмас. Затвердівання проходе при випаровуванні ефірів.

Клеї на основі конденсаційних смол затвердівають в процесі завершення поліконденсації під дією хімічних реагентів або при нагріві, в результаті утворюються тверді нерозчинні продукти – резити з високою теплостійкістю (до 4000С). ці клеї застосовуються для склеювання металів пластмас, шпону.

Клеї на основі полімеризаційних смол представляють собою полівінілові ефіри, поліакілати і застосовуються у вигляді розчинів в ацетоні, оцтовокислому ефірі. Затвердівання клею проходе при випаровуванні ефірів. Ці клеї застосовуються для склейки скла, кераміки, резини, пластмас, картону.

3. Лаки та фарби – найбільш розповсюджені матеріали для захисних і декоративних покриттів. Лаки складаються із нелетючих речовин – плівко утворювачів і із летючого розчинника; вони виготовляються на основі природних і синтетичних смол. В якості розчинників застосовують ефірні масла, спирти, бензин, жирні масла, скипидар. Плівки лаків зафарбовують поверхню, зберігаючи прозорість. Лаки наносяться або на поверхню, покриту фарбою, або без попереднього зафарбовування шляхом пульверизації, занурення або пензлем.

Суміші лаків з сухими нерозчинними фарбами – пігментами – називаються емалевими фарбами, які більш стійкі ніж фарби. Пігментами є руди металів, глини і інші гірські породи. Окрас пігментів визначають оксиди заліза, марганцю і інших металів, а також органічні речовини. В залежності від характеру лаку емалеві фарби розділяються на масляні фарби, терті на масляних лаках, нітроемалі – на лаках із ефірів целюлози, спиртові емалі – на спиртових лаках.

 

 

Контрольні запитання:

1. Які деревинні матеріали використовуються в машинобудуванні?

2. Що собою представляють клеї та герметики?

3. Які фарби. лаки та емалі використовують в машинобудуванні?

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты