Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №8




Тема: Обладнання для механізації транспортних та складських робіт.

Мета:Ознайомитися з обладнанням для механізації транспортних робіт.

Пояснити: призначення транспортного обладнання.

Тип заняття:лекція.

Література:Константопуло Г.С. «Механическое оборудование заводов железобетонных изделий и теплоизоляционных материалов.» М., Вища школа, 1988р. – 320с. Глава 4 §9,§10

 

План лекції

1. Транспортне обладнання.

2. Цеховий та міжцеховий транспорт.

3. Рельсовий та без рельсовий транспорт.

4. Його класифікація.

 

1. Транспорт поділяється на зовнішній і внутрішній (внутрішньозаводський). Основними видами зовнішнього транспорту є залізнодорожний транспорт широкої та вузької колії і автомобільний транспорт. Залізнодорожний транспорт широкої колії володіє великою продуктивністю і його використовують для дальніх перевезень вантажів.

2. В залежності від категорії вантажі перевозять в критих вагонах, на піввагонах, бункерних вагонах, цистернах, ковшах і на платформах. На піввагон відрізняється від вагону відсутністю даху, платформи, має відкидні борти. На заводах будівельної промисловості також використовують вагони, які само розвантажуються, до них відносяться вагони-самосвали (думпкари) вантажопідємністю по масі транспортуючого матеріалу 50, 100 і більше, з кузовами, які при розвантаженні нахиляються за допомогою пневматичних циліндрів, і вагони з розвантаженням через донні отвори (хоппери) вантажопідємністю по масі транспортуючого матеріалу 60т. До саморозвантажуючихся відносяться також цементовозні цистерни і бункерні вагони для перевозки цементу з розвантаження через нижні лійки за допомогою зтисненого повітря.

Вагони і т.п формують в поїзд і переміщають локомотивами, в яких для отримання механічної сили тяги використовують тиск пару (паровози), хімічну енергію палива (тепловози) або електричну енергію (електровози).

Рельсовий транспорт можна застосовувати і без локомотивної тяги, шляхом заміни її канатною тягою за допомогою лебідок – канатною обкаткою. Канатну обкатку застосовують на кар’єрах на порівняно невеликих відстанях при значних нахилах. Обкатку можна здійснювати кінцевим канатом за допомогою лебідки, двох кінцевим канатом при великих нахилах з приводом реверсивними шківами тертя, а також замкнутим канатом з приводом шківами тертя, а також замкнутим канатом з приводом шківами тертя одностороннього обертання.

До без рельсового дорожнього транспорту відносять вантажні автомобілі, автотягачі, гусеничні і колісні трактори, прицепні, напівприцепні і самохідні тележки. Вантажні автомобілі отримали широке розповсюдження, так як вони володіють великою швидкістю і меневровістю, малим радіусом повороту, можуть долати круті підйоми і спуски, легко пристосовуються до роботи з причепами і без них, можуть бути оснащені різними кузовами для різних вантажів і додатковими механізмами, які полегшують їх розвантаження.

На заводах застосовують внутрішньо цехового і міжцехового транспортування вантажів застосовують також самохідні акумуляторні теліжки, самохідні бункери, передаточні теліжки і підйомники-знижувачі різних конструкцій.

3. Машини і установки безперервного транспорту підрозділяються на машини з тяговим органом (стрічкові, пластинчаті, скребкові конвеєри, ковшові елеватори, підвісні конвеєри) і без тягового органу (гвинтові, вібраційні, роликові конвеєри, само тічні жолоби і спуски, а також установки пневматичного і гідравлічного транспорту); на машини і установки з механічним, гравітаційним (під дією сили тяжіння), пневматичним і гідравлічним переміщенням вантажу; на машини і установки стаціонарні і передвижні.

 

 

Контрольні запитання:

1. Яке обладнання називається транспортним та його призначення?

2. Що собою являє рельсовий та без рельсовий транспорт?

3. Охарактеризуйте класифікацію безперервного транспорту.



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты