Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 4.1. Конструктивне виконання розподільчих шаф, ввідно-облікових шаф та шаф керування.




 

1.Розподільчі шафи, будова.

Розподільча шафа представляє собою зварну металоконструкцію зі сталевих профілів. Розподільчий щит низької напруги складається з окремих панелей. Всередині панелей розміщена апаратура головних ланцюгів, на фасаді – сигнальні лампи, кнопки керування, вимірювальні прилади та приводи комутуючих апаратів. Доступ всередину панелей забезпечений через двері або через зйомні лицеві панелі. Типи панелей, що входять у розподільчий щит, наведені нижче:

1 Ввідна – ШВ;

2 Лінійна ШЛ;

3 Секційна – ШС.

 

Збірні шини розміщуються позаду, або у верхній частині панелей.

Ошиновка виконується мідними або алюмінієвими шинами відповідно до конструкторської документації.

Допоміжні ланцюги виконані проводом ПВ 3.

Торцеві панелі призначені для огородження з торців розподільчого щита.

Конструктивно РЩНН розділений на наступні панелі:

 

Ввідна панель (ШВ):

Ввідна панель призначена для прийому електроенергії від силового трансформатора через автоматичний вимикач головного ланцюга та подальшої її передачі на розподільчі панелі.

У якості вимикача головного ланцюга використовується силовий автоматичний вимикач викотного або втичного виконання.

Використання апаратів даного типу забезпечує захист електричного ланцюга від перевантажень та струмів короткого замикання. Також забезпечує видимий розрив ланцюга при ремонтних та профілактичних роботах.

Ввідні автомати встановлюються з ручним, електромагнітним або моторним приводом.

Лінійна панель (ШЛ);

Лінійна панель призначена для підключення відхідних навантажень споживачів. У якості комутуючих апаратів у розподільчих панелях застосовуються автоматичні вимикачі стаціонарного виконання, викотного або втичного виконання з ручним або механізованим приводом. Також застосовуються вертикальні або горизонтальні блок-рубильники з плавкими вставками.

Вертикальні блок-рубильники монтуються безпосередньо на несучі шини.

 

Секційна панель (ШС):

Секційна панель призначена для секціонування між різними вводами за відсутності електроенергії на одному з вводів. Секційні панелі виготовляються з ручним або автоматичним перемикачем вводів. Під час монтажу секційної панелі з автоматичним перемикачем вводів схема АВР збирається у верхній частині секційної панелі.

При необхідності організації обліку спожитої електроенергії, щиток обліку окремо не виготовляється – лічильники встановлюються безпосередньо на верхній фальш Перехід збірних шин з одного ряду панелей, при паралельному розміщенні РЩНН, на інший у приміщенні розподільчого пристрою виконується за допомогою шинного мосту. Довжина та форма шинного мосту визначається розміщенням панелей в РП (відповідно з замовленням). Прохід між двома рядами панелей повинен відповідати вимогам “Правил встановлення електроустановок (ПВЕ)”. Шинний міст монтується за місцем встановлення панелей.

Панелі після виготовлення з’єднуються у функціональний блок (розподільчий щит низької напруги), при цьому виконується з’єднання збірних та відгалуджених шин та контрольний монтаж шинного мосту на панелях панелі ввідної комірки.

 

Приклад розміщення електрообладнання. Вигляд зверху.

 

 

 

Приклад розміщення електрообладнання. Вигляд збоку.

 

 

 

Приклад розміщення електрообладнання.

 

 

Панелі розподільчих шаф РЩНН.

 

 

 

 

 

2.Ввідно-розподільчі шафи, призначення, будова.

 

Ввідно-розподільчі шафи ВРП призначені для прийому, розподілу та обліку електричної енергії трифазного змінноuо струму напругою 380/220В, частоти 50Гц, систем з глухо заземленною нейтраллю, а також для захисту ліній від переванта- жень та струмів короткого замикання. Пристрої призначені для встановлення в електрощитових приміщеннях. Пристрої виготовляються з односторонім обслуговуванням та призначені для експлуатації у виробничих та житлових, комунально-побутових та громадських будівлях. Допускається застосування пристроїв і для інших об’єктів з аналогічною схемою електропостачання. Номінальний режим роботи - довготривалий. Пристрої виготовляються згідно з ТУ У 31.2-30356126-003:2007.

 

Технічні характеристики.

Номінальна напруга змінного струму - 380/220В, частота - 50 Гц.

Номінальний струм до 630 А.

Ступінь захисту шаф згідно з ГОСТ 14254-96: - при відчинених дверях: ІР20; - при зачинених дверях: ІР21.

Група умов експлуатації у частині взаємодій механічних факторів зовнішнього середовища М2 згідно з ГОСТ 17516.1-90.

Шафи призначені для роботи в наступних умовах (згідно з ГОСТ 15150-69): - за впливом кліматичних факторів зовнішнього середовища в макрокліматичних районах з помірним кліматом (виконання У) категорії розміщення 3.1, 3, тобто у закритому приміщенні з природньою або штучною вентиляцією;

Висота над рівнем моря не більше 2000 м, при висоті більше 1000 м номінальний струм шафи повинен бути зниженим на 10%.

 

 

Ввідно - розподільча шафа ВРП

 

 

Ввідно-розподільчий пристрій з АВР на три вводи

 

 

 

Щитки освітлення ЩО.

 

Щитки освітлення ЩО-6В, 8В, 10В, 12В, 16В, 24В, 36В і ЩО-6Н, 8Н, 10Н, 12Н, 16Н, 24Н, 36Н призначені для установки в них автоматичних вимикачів (АВ) для розподілу електроенергії в однофазних і трифазних мережах U=380/220В.

 

Щитки виготовляються двох типів: для вбудовування в стіну (ЩО-6В, 8В, 10В, 12В, 16В, 24В, 32В, 36В) і для зовнішнього встановлення (ЩО-6Н, 8Н, 10Н, 12Н, 16Н, 24Н, 32Н, 36Н). Щитки ЩО-6Н, 8Н, 10Н, 12Н, 16Н, 24Н, 32Н, 36Н відрізняються від ЩО-6В, 8В, 10В, 12В, 16В, 24В, 32В, 36В відсутністю фланця, шириною 20мм, на лицьовій частині.

 

Конструктивно щитки виконані у вигляді шафи з дверцями, які закриваються на ключ, що дозволяє обмежити доступ сторонніх осіб до встановлених АВ.

 

 

 

Ящики ЯУР з місцем під лічильник.

 

Ящики ЯУР-2, ЯУР-6, ЯУР-8, ЯУР-1др-3, ЯУР-1др-5, ЯУР-1др-8, ЯУР-1др-8П, ЯУР-1др-10 призначені для установки в них приладів для обліку і розподілу електроенергії в однофазних мережах U=220В.

 

 

 

Ящики виготовляються двох типів: для вбудовування в стіну ( В) і для зовнішнього навішування (Н). Ящик з індексом Н відрізняється від ящика з індексом В відсутністю фланця, шириною 20мм, на лицьовій частині. В ящиках ЯУР-1дрР-3, ЯУР-1др-5, ЯУР-1др-8 і ЯУР-1др-8П, ЯУР-1др-10 передбачена пломбована панель на двополюсний ввідний АВ або ПЗВ, а в ЯУР-1др-8П - пломбована панель, що закриває лічильник. Конструктивно ящик виконаний у вигляді шафи з дверцями, які закриваються на ключ, що дозволяє обмежити доступ сторонніх осіб до встановлених приладів.

 

 

Ящики ЯУР під трифазний лічильник.

 

Ящики ЯУР-3-10, ЯУР –3др-7, ЯУР-3др-16, ЯУР-3др-16П, і ЯУР-3Ндр-24 призначені для установки в них приладів для обліку при використанні прямої схеми підключення, пристроїв захисного відключення і розподілу електроенергії в трифазних мережах U=380/220В.

 

Ящики виготовляються двох типів: для вбудовування в стіну (В) і для зовнішнього навішування (Н). Ящик з індексом (Н) відрізняється від ящика з індексом (В) відсутністю фланця на лицьовій частині, шириною 20мм.

 

Конструктивно ящик виконаний у вигляді шафи з дверцями, які закриваються на ключ, що дозволяє обмежити доступ сторонніх осіб до встановлених приладів. У дверцях передбачено оглядове вікно.

 

 

 

 

Ящики освітлення типу ЩР.

Даний тип щитів відрізняється від щитів ЩО тим, що вони виготовляються з тоншого металу . Тобто є щитком економ класу.

 

Щитки освітлення ЩР -6В, 8В, 10В, 12В, 16В, 24В, 36В і ЩР -6Н, 8Н, 10Н, 12Н, 16Н, 24Н, 36Н призначені для установки в них автоматичних вимикачів (АВ) для розподілу електроенергії в однофазних і трифазних мережах U=380/220В.

 

Щитки виготовляються двох типів: для вбудовування в стіну (ЩР -6В, 8В, 10В, 12В, 16В, 24В, 32В, 36В) і для зовнішнього встановлення (ЩР -6Н, 8Н, 10Н, 12Н, 16Н, 24Н, 32Н, 36Н). Щитки ЩО-6Н, 8Н, 10Н, 12Н, 16Н, 24Н, 32Н, 36Н відрізняються від ЩР -6В, 8В, 10В, 12В, 16В, 24В, 32В, 36В відсутністю фланця, шириною 20мм, на лицьовій частині.

 

Щиток ЩУР з однофазним лічильником.

Даний тип щитів відрізняється від щитів ЯУР тим, що вони виготовляються з тоншого металу. Тобто є щитком економ класу. Ящики призначені для установки в них приладів для обліку і розподілу електроенергії в однофазних мережах U=220В.

 

Ящики виготовляються двох типів: для вбудовування в стіну ( В) і для зовнішнього навішування (Н). Ящик з індексом Н відрізняється від ящика з індексом В відсутністю фланця, шириною 20мм, на лицьовій частині.

 

В ящиках передбачена пломбована панель на двополюсний ввідний АВ або ПЗВ, Конструктивно ящик виконаний у вигляді шафи з дверцями, які закриваються на ключ, що дозволяє обмежити доступ сторонніх осіб до встановлених приладів. У дверцях передбачено оглядове вікно.

 

 

Щиток ЩУР з трифазним лічильником.

Даний тип щитів відрізняється від щитів ЯУР тим, що вони виготовляються з тоншого металу. Тобто є щитком економ класу.

 

Ящики призначені для установки в них приладів для обліку при використанні прямої схеми підключення, пристроїв захисного відключення і розподілу електроенергії в трифазних мережах U=380/220В.

 

Ящики виготовляються двох типів: для вбудовування в стіну (В) і для зовнішнього навішування (Н). Ящик з індексом (Н) відрізняється від ящика з індексом (В) відсутністю фланця на лицьовій частині, шириною 20мм.

 

Конструктивно ящик виконаний у вигляді шафи з дверцями, які закриваються на ключ, що дозволяє обмежити доступ сторонніх осіб до встановлених приладів. У дверцях передбачено оглядове вікно.

 

Бокси монтажні –БМ.

Бокси монтажні герметичні призначені для встановлення приладів обліку і пускорегулюючої апаратури по бажанню споживача.

Конструктивно бокси виготовляються з гумовим ущільненням дверей (БМ для вуличних умов), що дозволяє встановлювати їх поза будівлями.

На задній стінці закріплена панель для встановлення приладів і апаратури. Отвори для кріплення деталей виконуються при монтажі.

На дверях боксів існує замок, що забезпечує притиск гумового ущільнювача і, одночасно, дозволяє обмежити доступ сторонніх осіб до встановленої апаратури і струмоведучих частин. За бажанням замовника в дверях може бути виконане оглядове віконце.

 

 

КДЕ – коробки герметичні пластикові.

 

Застосування: Коробки застосовуються для встановлення кіл обліку на стінах будівель і споруд. Коробка КДЕ-2 встановлюється для однофазних, а КДЕ-У- для трифазних вводів.

Переваги конструкції:

• візуальний огляд встановлених пристроїв;

• захист від атмосферних опадів.

Будова: корпус із синтетичних матеріалів.

 

 

Контрольні запитання:

1. Місце встановлення ввідно-облікових шаф.

2. З яких матеріалі виготовляються розподільчі шафи, ступінь захисту шаф.

3. Типи сучасних ввідно-облікових шаф.

4. Як визначити, яка кількість автоматичних вимикачів монтується у ввідно-обліковій шафі?


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 481; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты