Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Системний підхід в менеджменті страхової діяльності




Страхування є однією зі сфер сучасного бізнесу, що найдинамічніше розвиваються, яка вбудована в систему ринкових економічних стосунків. Об'єми операцій на ринку страхових послуг продовжують зростати. Все це свідчить про переосмислення ролі і місця страхування в обслуговуванні праці і капіталу, в процесі управління ризиком. Активно йде процес внутрішньої перебудови системи управління передових вітчизняних страхових компаній, що прагнуть будувати свою роботу на реальних страхових інтересах всіх господарюючих суб'єктів. Діяльність у сфері страхування будується на специфічних знаннях, уміннях і навиках, успішна реалізація яких вимагає координації праці окремих страхових працівників. Ключова роль в рішенні цієї задачі належить страховому менеджменту, систематизації і узагальненню передової вітчизняної і зарубіжної практики управління страховою справою.

Конкурентне середовище вітчизняного страхового ринку об'єктивно ставить завдання організації і ефективної роботи страхової компанії. Небажання визнати цей факт практично не залишає страховій компанії шансів на успіх. Страховий менеджмент дозволяє оптимальним чином об'єднати різні аспекти діяльності страхової компанії в єдине ціле і направити її на досягнення загальної мети. Якість менеджменту визначає, наскільки ефективною може бути страхова компанія.

Страхові компанії, що реформують свої системи управління, опиняються у вигіднішому положенні, стимулюючи тим самим проведення перетворень у своїх конкурентів. Знання зі сфери основ менеджменту і теорії, пов’язаної з методами «виживання» компанії на ринку стають все більш затребуваними.

Ефективна система управління вимагає цілісного, системного підходу до організації роботи страхової компанії. Найважливіший важіль підвищення ефективності управління лежить пов'язаний з мистецтвом управління персоналом. Значущість цього ресурсу важко переоцінити. Використання сучасних підходів до організації управління дозволяє сконцентрувати ресурси страховика на пріоритетних напрямах страховій діяльності.

Залежно від завдань компанії менеджмент вибирає різні організаційні структури. Реструктуризація і оптимізація процесів управління стають невід'ємними частинами в управлінні компаніями, що розвиваються, на страхових ринках, що розвиваються. Наприклад, управління компанією може забезпечуватися через формування і управління стратегічними бізнес-одиницями або через управління центрами прибутку.

Залежно від етапу розвитку компанії може застосовуватися горизонтальна, вертикальна, гнучка, функціональна системи управління. Розробляються страхові технології управління ризиками і розробляються нові форми пропозиції послуг страхових компаній. Створюються нові і розвиваються традиційні канали просування страхових продуктів для споживчого ринку. Розвивається кадровий потенціал страхової компанії. Слід зазначити, що хоча менеджмент є неодмінною умовою раціонального управління діяльністю страхових організацій, в цілому його не можна ототожнювати лише з управлінською діяльністю. Він включає ширшу систему заходів по вивченню, аналізу плануванню, прогнозуванню і формуванню страхового ринку. Менеджмент відіграє ключову роль в створенні атмосфери ділового партнерства, колективній відповідальності за ухвалення важливих рішень.



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты