Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №7




Тема:Попередній обробіток керамічних сировинних матеріалів.

Мета:ознайомитися з методами підготовки сировинних матеріалів.

Пояснити:як збагачують сировинні матеріали.

Тип заняття:лекція.

Література:Акунова Л.Ф. Материаловедение и технология производства художественных керамических изделий. Глава 4.

 

План лекції

1. Транспортування сировинни х матеріалів.

2. Класифікація методів підготовки сировинни матеріалів.

3. Подрібнення і грубий помел сировини.

 

1. Вихідна сировина та матеріали керамічного виробництва звичайно поступають на завод в сипучому стані, тобто в вигляді кускових та порошкоподібних речовин, які переносяться без тари навалом. Переміщення сировинних матеріалів зі складу на окремі виробничі участки цеха, де в свою чергу, іде передача матеріалів із однієї стадії в іншу, здійснюється за допомогою тельферів, підємників, підвісних вагонеток, пневматичного транспорту. Крім того, на керамічних заводах широко застосовують транспортування сипучих матеріалів стрічковим транспортером, шнековою передачою, ковшовими елеваторами.

2. Потреба в сировині необхідної якості викликає необхідність в додатковому обробітку сировини, тобто збагаченню. Збагачення – це є сукупність операцій по первинному обробітку сировини з метою виділення шкідливих домішок простої породи, або розподілу мінералів. Методи збагачення основані на розподілі компонентів по щільності. В технології кераміки збагаченню підлягають кварцеві піски, глинисі матеріали та деякі інші.

Збагачення спіснючих матеріалів

Кварцеві піски збагачують в тих випадках, коли вміст в них заліза та інших шкідливих домішок більше допустимого. Для збагачення піска використовують такі методи: промивку, флотовідтирку, електромагнітну сепарацію, хімічний обробіток. Промивка використовується коли сировина забруднена глинистими часточками. Промивка здійснюється в класифікуючих конусах, гідромеханічних класифікаторах, гідроциклонах. Флотовідтирка застосовується коли в піску містяться залізні домішки, що вкривають зерна піску плівкою. Флотовідтирка складається з трьох процесів: флотація, відтирка, промивка. Флотація основана на різній змочуваності поверхні мінерала водою, часточки незмоченого матеріала не переборюють сили поверхневого натягу і лишаються на її поверхні, а часточки змочені водою опускаються на дно.

Щоб відділити домішки від піска використовують поверхнево-активні речовини, що зменшують змочування мінералів водою. Одночасно ПАР служать піноутворювачем і сприяють підніманню домішок разом з піною на поверхню рідини.

Електромагнітна сепарація використовується тоді коли в пісках присутні фарбуючі домішки у вигляді зерен, які володіють магнітними властивостями (магнетит, титаномагнетит), а також для уловлювання апаратного заліза для забезпечення обладнання від зносу. Використовують індукційно-роликові магнітні сепаратори.

3. Подрібнення – є одним із основних процесів в виробництві силікатних матеріалів. Так, як сировина використовується різна по структурі, хімічним та механічним властивостям, тому для подрібнення різної сировини використовують різні подрібнювачі, різні дробарки та помельні машини періодичної та безперервної дії. Основним показником подрібнення є ступінь подрібнення, яка є відношенням середнього розміру кусків початкового матеріалу до розміра кусків кінцевого продукта:

і=dп/dк

Грубий помел спіснюючих матеріалів - зменшення розмірів кусків сировини під дією механічних зусиль для отримання продукта величиною більше 5мм, проводиться на молоткових та щокових дробарках, в конічних млинах.

Помел сировини - обробка його до зменшення розмірів зерен під дією механічних зусиль для отримання зерен величиною від 5 до 0,09мм - здійснюється на вальцях.

При роботі з мякими сировинними матеріалами (крейдою, мяким мергелем, глиною) для попереднього подрібнення та взмучування сировини застосовують глинобовтушки з гідроциклонами. Застосування гідроциклона дозволяє відділити від глиняного шламу до 70% матеріалу, який не потребує додаткового помелу.

Тонкий помел сировини - обробка, яка заключається в зменшенні розмірів зерен під дією механічних зусиль для отримання зерен величиною менше 0,09мм. При цьому застосовують спільний помел сировини- помел при якому здійснюється спільна обробка двох або більше різнорідних видів матеріалів; мокрий помел сировини-помел в присутності рідини до утворення суспензії; сухий помел сировини – помел в сипучому стані. Розсів сировини – обробка, яка заключається в розділенні на ситах матеріалу, неоднорідного по величині зерен, на два або більше відносно однорідних по величині зерен продукта (фракції).

 

 

Контрольні запитання:

1. Як здійснюється транспортування сировинних матеріалів на заводах?

2. Назвіть класифікацію методів підготовки сировинни матеріалів.

3. Які ви знаєте способи подрібнення сировинних матеріалів?

4. Де здійснюється подрібнення та помел сировинних матеріалів?

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 134; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты