Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Валютні системи: поняття, структура, призначення




Національна валютна система - форма організації валютних відносин країни, закріплена законодавством. Основою національної валютної системи виступає встановлена законом грошова одиниця даної держави. Гроші, використовувані в міжнародних економічних відносинах, стають валютою. Національна валютна система - складова частина грошової системи країни.

Основою валютної системи України виступає гривня.

Основним законодавчими актами в області валютних відносин України є Закони "Про національну валюту" "Про валютне регулювання й валютний контроль", а також інші закони й підзаконні акти. У Законах визначені основні поняття: національна й іноземна валюта й валютні цінності, капітальні операції, а також ключові поняття валютного законодавства - як "резидент" й "нерезидент", що мають різні режими валютного регулювання.

До валютних цінностей відносяться - іноземна валюта, куди включаються грошові знаки у вигляді банкнот, казначейських білети і монети, а також засоби на рахунках у банку в грошових одиницях іноземних держав і міжнародних грошових розрахункових одиницях.

Поняття валютні цінності включає іноземну валюту, цінні папери в іноземній валюті - платіжні документи, чеки, векселі, акредитиви й інші фондові цінності - акції, облігації та інші боргові зобов'язання, виражені в іноземній валюті. Валютні цінності включають також дорогоцінні метали - золото, срібло, платину, метали платинової групи в будь-якому виді, за винятком ювелірних й інших побутових виробів, а також лома таких виробів.

Резиденти - це фізичні особи, що мають постійне місце проживання в Україні, у тому числі тимчасово перебувають поза Україною; юридичні особи, створені у відповідності із законодавством України, з місцезнаходженням в Україні; підприємства й організації що не є юридичними особами, створені відповідно до законодавства України, з місцезнаходженням в Україні; філії, що перебувають за межами України, і представництва вищевказаних резидентів; дипломатичні й інші офіційні представництва України, що знаходяться за її межами.

Нерезиденти - це фізичні особи, що мають постійне місце проживання за межами України, у тому числі тимчасово перебувають в Україні; юридичні особи, створені відповідно до законодавства іноземних держав, з місцезнаходженням за межами України; підприємства й організації, не є юридичними особами, створені відповідно до законодавства іноземних держав, з місцезнаходженням за межами України; філії, що перебувають в Україні, і представництва вищевказаних нерезидентів; що знаходяться в Україні іноземні дипломатичні й інші офіційні представництва, а також міжнародні організації, їхні філії й представництва.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 169; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты