Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поля в несиметрично – смушковій лінії.




Складність розв’язання цієї задачі полягає в тому, що граничні умови тут – нерегулярні; не можна покласти, що на поверхні . Використовують наближені методи; зокрема конформних відображень.

 


Наближення: Існує Т – хвиля (нехтуємо випромінюванням). Використаємо симетрію задачі. Цікавимося випромінюванням на краю.

       
   
 
 

 

 


Треба розв’язати задачу: знайти розв’язок рівняння Лапласа у верхній площині з напівнескінченним розрізом. Використаємо метод конформних відображень: тут застосовується інтегральне конформне перетворення Кристофеля – Шварца.

 

 

 
 

 


Розглянемо ламану лінію, що в точці а змінює напрямок на кут :

 
 

 

 


. Якщо є два зломи, то , де , , . В нашій конкретній задачі ламану можна подати у вигляді:

 
 

 


Кут відраховується проти годинникової стрілки від наступного напрямку до попереднього. , , перенесемо точки: .

 

 

Проінтегрувавши отримаємо шукане перетворення: . Константи та визначаються з умов: , отже . Умовою ми не можемо скористатися, бо одержимо . Використаємо фізичні міркування:

 


Загальний вид відображення ; бо область інваріанта відносно зсуву вздовж ОХ (трансляційна симетрія).

Зрозуміло, у нашій задачі область при . При перетворення набуває вигляду: . Порівнюючи з , . Отже шукане перетворення: .

Для того, щоб знайти розв’язок у верхній півплощині, необхідно перетворити її в конденсатор, використовуючи перетворення зворотне до : . Тоді відображення, що перетворить вихідну область ( ) (край конденсатора) у конденсатор ( ), має вигляд: .

Тепер необхідно розв’язати рівняння у плоскому конденсаторі та скористатись зворотнім перетворенням: , . .

 

 

 

 


Таким чином: .

Запишемо рівняння еквіпотенційних поверхонь: .

ЕПП переходить в .

ЕПП переходить в .

Таким чином, отримаємо таку картину еквіпотенціальних поверхонь:

 

 

 

 


Тепер знайдемо електричні силові лінії. Ці лінії перпендикулярні ЕПП, однак ми знайдемо їх в аналітичний спосіб. Очевидно, в ( ) такі силові лінії, як на малюнку. Знайдемо образ цих ліній у просторі ( ). Наприклад, , . Отримаємо картину ЕП в ( ):

 

 

 


Часто важливо знайти напруженість поля в певній точці: .



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты