Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття держави та її ознаки.




 

З давніх часів мислителі намагалися відповісти на запитання, що таке держава. Ще Марк Тулій Цицерон запитував і одночасно відповідав: «Та що таке держава, як не загальний правопорядок?»

Багато вчених характеризували державу як організацію правопорядку, вбачали у його забезпеченні її сутність та головне призначення.

У буржуазну епоху широкого поширення одержало визначення держави як сукупності людей, території, займаної цими людьми, та влади. «Під поняттям держави, – писав Г.Шершеневич, – розуміється союз людей, що осіли у відомих кордонах і підлеглі одній владі». Таке визначення, хоча воно і правильно відображає деякі риси держави, було підставою для різних спрощень. Посилаючись на нього, одні автори ототожнювали державу з країною як географічним поняттям, інші – із суспільством, треті – з колом осіб, що здійснюють владу.

Розглянемо теоретичні питання, які стосуються держави. На мал. 1 перелічені питання, які потрібно знати про державу взагалі. Сюди входять: поняття держави, причини її виникнення, теорії походження держав, шляхи їх утворення, форми державного правління, державний устрій, функції держави, а також види політичних режимів.

Існує багато різних визначень держави. Державу визначають як особливу політичну організацію суспільства, з публічною владою над населенням певної території, яка має для цього спеціальний апарат управління, свої закони, фінансово-грошову систему, стягує податки для нормального функціонування суспільства. Це основний політичний інститут класового суспільства.

 

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 316; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.004 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты