Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Відбитки, їх класифікація




Виготовлення ортопедичних конструкцій починається з одержання відтиску. В ортопедичній стоматології це поняття розуміється як негативне (обернене) відображення поверхні зубів, форми твердих і м'яких тканин порожнини рота (альвеолярного відростка, піднебіння, перехідної складки слизової оболонки), отримане за допомогою спеціального (відтискного) матеріалу. В практиці зубопротезування одержання відтисків пов'язано з ім¢ям німецького лікаря Пфаффа, який у 1756 р. застосував віск як відтискний матеріал.

По відтиску відливається модель - позитив, копія твердих і м'яких тканин. Відтиски знімають для одержання діагностичних, контрольних, робочих (основних) і допоміжних моделей щелеп. Під першими мають на увазі моделі, що підлягають вивченню для уточнення діагнозу, планування конструкції майбутнього протеза або реєструють початковий стан порожнини рота до протезування і після ортопедичного лікування. Робочі моделі є основою для технічного виготовлення конструкцій протезів. Допоміжні моделі, отримані за відтиском, знятим з протилежної щелепи, призначені для визначення оклюзійних взаємовідносин зубних рядів.

В залежності від того, чи знімають відтиск з урахуванням функціональної рухливості тканин, що покривають протезне ложе, або без урахування рухливості і податливості, відтиски підрозділяються на функціональні й анатомічні.

Анатомічний відбиток (основний і допоміжний) одержують за допомогою стандартних відтискних ложок. Основний відтиск знімають із щелепи, на якій буде виготовлятися протез. Допоміжний - із протилежної щелепи, на якій не буде виготовлятися протез. При одержанні допоміжного відтиску припускається охоплення відтискною масою тільки зубів до їхньої екваторної частини. Анатомічні відтиски використовуються для відображення тканин у порожнині рота при протезуванні вкладками, коронками, мостовидними протезами, частковими знімними протезами та ін.

Функціональний відбиток знімають із беззубої щелепи і рідше з щелепи, що зберегла зуби. Використання функціонального відтиску при протезуванні хворих з беззубими щелепами дозволяє визначити оптимальне відношення краю протеза з ткани-нами, що прилягають до нього. Цим забезпечується краща фіксація протеза, більш раці-онально розподіляється жувальний тиск між різноманітними ділянками протезного ложа.

Функціональні відтиски одержують при використанні функціональних проб, які дозволяють оформити краї відтиску відносно положення рухливих тканин порожнини рота, що знаходяться на межі з протезом. Функціональні відтиски знімають індивідуаль-ними ложками, тобто ложками, індивідуально виготовленими для кожного пацієнта.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 232; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты