Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Відтискні ложки




Відтиски знімають спеціальними відтискними ложками, які виготовляються фабричним шляхом із нержавіючої сталі та пластмас. Форма і розмір відтискної ложки визначаються формою щелепи, шириною зубного ряду, топографією дефекту, висотою коронок зубів (що залишилися), виразністю беззубого альвеолярного відростка та іншими умовами. Стандартні ложки мають різноманітну форму і розмір. Вони підрозділяються на ложки для зняття відтисків з вехньої і нижньої щелеп. Відтискна ложка складається з тіла і ручки. Тіло ложки для нижньої щелепи має зовнішній борт, альвеолярну увігнутість, внутрішній борт і виріз для язика; тіло відтискної ложки для верхньої щелепи - зовнішній борт, альвеолярну увігнутість і замість вирізу - вигнутість для піднебіння.

Стандартні відтискні ложки випускаються 10 типорозмірів для верхньої щелепи і 9 типорозмірів для нижньої щелепи. При одержанні відтисків гіпсом стандартні ложки можуть бути гладкими. Для зняття відтиску еластичним матеріалом використовують ложки з отворами для утримання відтискної маси, тому що відтискні маси цієї групи мають погане прилипання до металу. В разі відсутності такої ложки можна скористатися звичайною металевою ложкою, попередньо наклеївши на її внутрішню поверхню лейкопластир. При відсутності достатнього набору відтискних ложок, стандартну ложку можна або укоротити ножницами по металу (це робиться в крайньому випадку, тому що ложка надалі стає не придатною для використання), або подовжити, шляхом підклеювання до задньої частини ложки і з зовнішньої її сторони воскової пластинки. Чим більший вибір ложок є у розпорядженні лікаря, тим зручніше одержати відтиск.

При одержанні відтисків для виготовлення протезів використовують ложки для всього зубного ряду верхньої або нижньої щелепи. Модель, відлита за такмм відтиском, дає зубному техніку чітке уявлення про положення зубів як у зубному ряду, так і щодо зубів антагоністів.

В окремих випадках для зняття відтисків використовують так звані часткові ложки. Вони використовуються для зняття відтисків із щелеп з пооодиноко розташованими стоячими зубами для виготовлення на них коронок або для зняття відтисків із зубів, що не мають антагоністів.

Відтискні ложки для беззубих щелеп дещо відрізняються від звичайних стандартних ложок меншими розмірами, висотою бортів ложки, виразністю склепіння піднебіння. Це пояснюється тим, що відтиск повинен дати чіткий відбиток альвеолярного відростка, перехідної складки.

Крім стандартних ложок у повному знімному протезуванні використовуються індивідуальні відтискні ложки, які виготовляються індивідуально для кожного хворого з повною втратою зубів. Індивідуальність виготовлення ложки пояснюється тим, що фіксація протеза на беззубій щелепі забезпечується за рахунок функціонального присмоктування протеза шляхом створення під ним негативного тиску. Для того, щоб забезпечити добру фіксацію протеза, необхідно домогтися повної відповідності його поверхні і поверхні тканин протезного ложа. А це можливо лише при точному припасуванні країв ложки до меж клапанної зони. Раніше індивідуальні ложки готувалися з воску, тому що єдиним відтискним матеріалом був гіпс. У даний час воскові ложки практично не застосовуються, а використовують ложки з пластмаси. Виготовляють індивідуальні ложки і ложки-базиси таким чином: у клініці за допомогою стандартної ложки одержують повний анатомічний відтиск, у лабораторії - на відлитій моделі виготовляють індивідуальну ложку з пластмаси (карбопласт та ін.).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 124; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты