Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Охарактеризуйте вплив вугільної промисловості на довкілля




Вплив на довкілля вугільної промисловості та заходи по його зменшенню

На екологічну ситуацію у вугледобувних регіонах впливають шахти, розрізи (кар’єри), збагачувальні фабрики, підприємства вугільного машинобудування

Основними проявами негативного впливу є:

1) забруднення та порушення гідрологічного режиму підземних та поверхневих вод;

2) забруднення повітряного басейну твердими та газоподібними речовинами в процесах добування, транспортування, збагачування та переробки вугілля;

3) забруднення земної поверхні відходами добування і збагачення вугілля;

4) вилучення із землекористування та порушення земної поверхні;

5) шумове забруднення та вібрація ґрунтів.

Вплив вугільної промисловості на природні водні джерела

Підприємства вугільної промисловості наносять великої шкоди водним ресурсам: 1) вичерпують підземні води при осушенні в період будівництва і експлуатації шахт і кар’єрів; 2) забруднюють поверхневі води не достатньо очищеними шахтними, кар’єрними, виробничими стічними водами із поверхневого комплексу шахт, розрізів, збагачувальних фабрик, заводів; 3) господарсько-побутовими водами працівників виробництва; 4) комунально-побутовими водами селищ, які знаходяться на балансі вугільних підприємств.

Шахтні і кар’єрні води ще називаються рудниковими або попутно-забраними, які формуються завдяки поверхневим і підземним водам, що проникають у вироблений простір. Ці води складають основну частину (74..76%) стічних вод вугільної промисловості.

Основна частка забруднюючих реч-н припадає на завислі реч-ни, концентрація яких у водах, що надходять з мокрих лав сягає 10…15 тис. мг/л, з сухих – 4…5 тис. мг/л. Це вугільний пил і дрібна пуста порода, які утв. при руйнуванні вугільного пласта в діючих вибоях або залишились в старих – при їх недостатньому захисті. Крім того, в шахтних водах можуть міститься солі, луги, к-ти, м/о, включаючи кишкову групу, нафтопродукти і мастила, які потрапляють в шахтні води внаслідок праці гірничих машин і механізмів.

Забруднення повітряного простору

Забруднення атмосфери технологічними процесами вугільної промисловості відбувається внаслідок:

1) викидів шкідливих газоподібних домішок і пилу шахтами і кар’єрами, димлячими териконами;

2) збагачення твердого палива і брикетування вугілля;

3) перевезення до користувачів;

4) перетворення вугілля з твердого стану в газоподібний і рідинний.

Основними шкідливими речовинами, які викидаються в атмосферу стаціонарними і пересувними джерелами є: пил, метан, сірчаний ангідрид, оксид вуглецю, оксиди азоту, а також сірководень – продукт горіння териконів і відвалів.

Склад атмосферного повітря, що закачується в підземні гірничі виробки, змінюється внаслідок різних причин:

1) дії окислювальних процесів, які утворюються у вугільних і сірковмісних породах;

2) дії газів (метану, вуглекислого газу тощо), які виділяються у виробках і із порушеного вугілля;

3) проведення вибухових робіт;

4) процесів дроблення гірських порід і корисної копалини (виділення пилу);

5) рудничних пожеж, вибухів метану і пилу.

Основною складовою частиною рудничного газу є метан. В підземних гірничих виробках він виділяється з відбитого вугілля, з відпрацьованих просторів і, в невеликих кількостях, з оголених поверхонь вугільних пластів.

Другою за значенням газоподібною речовиною, що здійснює забруднення довкілля, є оксид вуглецю. оксид вуглецю утворюється при проведенні вибухових робіт і робіт двигунів внутрішнього згорання, рудничних пожежах, вибухах метану і вугільного пилу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 169; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты