Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Достоїнства сонячної енергетики




Загальнодоступність і невичерпність джерела.

Теоретично (як затверджують її прибічники) повна безпека для навколишнього середовища

Недоліки сонячної енергетики

Фундаментальні

Із-за відносно невеликої величини сонячної постійної для сонячної енергетики потрібне використання великих площ землі під електростанції (наприклад, для електростанції потужністю 1 Гвт це може бути пара десятків квадратних кілометрів).

Потік сонячної енергії на поверхні Землі сильно залежить від широти і клімату. У різних місцях кількість сонячних днів в році може розрізнятися дуже сильно.

Все це приводить до того, що сонячна енергетика може ефективно застосовуватися в крупних масштабах тільки на окремих територіях, причому це наноситиме шкоду природокористуванню (наприклад, буде відбирати площі у сільського господарства). Для постачання несонячних регіонів доведеться будувати ЛЕП.

Технічні проблеми

Сонячна електростанція не працює вночі і недостатньо ефективно – в ранішніх і вечірніх сутінках. При цьому пік електроспоживання доводиться саме на вечірні часи. Крім того, потужність електростанції може різко і несподівано коливатися із-за зміни погоди.

Дорожнеча сонячних фотоелементів.

Ефективність фотоелектричних елементів помітно падає при їх нагріві, тому виникає необхідність в установці систем охолоджування, зазвичай водяних.

Через 30 років експлуатації ефективність фотоелектричних елементів починає знижуватися.

Недостатній ККД сонячних елементів.

Поверхню фотопанелей потрібно очищати від пилу і інших забруднень. При їх площі в декілька квадратних кілометрів це може викликати певні труднощі.

Екологічні проблеми

Не дивлячись на екологічну чистоту отримуваної енергії, самі фотоелементи містять отруйні речовини, наприклад, свинець, кадмій, галій, миш'як і т. д., а їх виробництво споживає масу інших небезпечних речовин.

Сучасні фотоелементи мають обмежений термін служби (30…50 років), і їх масове застосування поставить в найближчий же час складне питання їх утилізації, яке теж не має поки прийнятного з екологічного погляду рішення.

Глобальне використання сонячної енергетики може змінити альбедо земної поверхні (зараз ~35% і визначається відношенням відбитої і розсіяної сонячної енергії до падаючої на Землю) і привести до зміни клімату.

Перспективи

Із-за екологічних проблем і виниклого дефіциту кремнію починає активно розвиватися виробництво тонкоплівкових фотоелементів, у складі яких міститься всього біля 1 % кремнію. До того ж тонкоплівкові фотоелементи дешевше у виробництві, але поки мають меншу ефективність.

ККД сонячних елементів, ймовірно, буде незабаром збільшений.

Ймовірно, з розвитком технології, дорожнеча сонячних фотоэлементовбудет знижуватися. З 1990 року по 2005 ціни на фотоелементи знижувалися в середньому на 4 % у рік.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты