Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Книгорозповсюдження країни




3 1982 р. діє «Закон про фіксовані ціни на книги», згідно його положень не дозволяється продавати книги, перевищуючи відпускну ціну видавництва більше ніж на 5%, а також продавати книги нижче відпускної ціни. Отже, конкуренція між видавництвами ведеться не в ціновій політиці, а в якості і кількості послуг. Існують знижки на літературу для дітей до 16 років та при реалізації книг через книжкові клуби, при закупівлі книг бібліотекою. Французьке книговидання не одержує безпосередньої допомоги від суспільних інститутів влади, держава виступає в позиції партнера книговидавців, ПДВ становить 5,5%. Загальна кількість книготорговельних підприємств у Франції - близько 25 тис, з них регулярно займаються торговельною діяльністю - 15 тис.

Найбільшу долю книжкового ринку займає роздрібна торгівля - 45% книг реалізується через спеціалізовані книжкові крамниці, 25% через супермаркети і магазини змішаного типу, а 30% розповсюджуються через різні канали позамагазинної торгівлі (20% - книжкові клуби, 10% - книга поштою). Серед традиційних книгарень виділяють близько 200 великих підприємств з асортиментом 50-60 тис. назв та 4 тис. дрібних магазинів з асортиментом до 6 тис. назв, що, переважно, розташовані у провінційних містах. Найбільшою книгарнею російської книги у Парижі є «Лібрері дю Глоб», організована як підприємство Французької комуністичної партії. Більшість книгарень залежить від видавничих монополій. Концерн «Ашетт» у 1981 р. відкрив проект з реконструкції книгарень, надаючи кредит незалежним власникам, сприяє переобладнанню їхніх підприємств з огляду на тенденції сучасного дизайну і комп'ютеризації. Проте кожна третя книгарня в країні - це невелике підприємство, де працюють самі власники і члени родини. Частка їхнього продажу становить 5% у загальному товарообігу, але значною є довіра покупців.

Створені книготорговельні ланцюги - чейн сторс. Набув поширення продаж книг за бонами, листівками, чековими книжками, як різновид торгівлі в кредит. Найпоширенішою формою торгівлі безпосередньо у видавництвах є книжкові клуби, що є добровільним об'єднанням передплатників, які довіряють вибір книг за їхніми заявками та інтересами представникам клубу. Викуп книг у видавництв гарантується завдяки попереднім замовленням і внескам членів клуба. Важливою є нижча від магазинної ціна. З вартості видання виключаються витрати на оптових і роздрібних посередників. Найактивнішим учасникам надається безкоштовна премія у вигляді книг або знижок.

Великі концерни країни намагаються оминати торговельні фірми і виходити на споживача за допомогою спеціальних агентів видавничих фірм з проспектами і зразками книг, які відвідують оптові ярмарки, великі книготорговельні підприємства, обслуговують дрібних торговців та універсальну мережу.

Відсутня єдина система розповсюдження книги, що дає можливість поділити видавництва за типом організації продажу книг на:

1. Видавництва, що безпосередньо продають книги магазинам (Ларусс).

2. Видавництва, що організували окрему службу розповсюдження книг (наприклад, кооператив «Форум» об'єднує видавництва «Едісон», «Альбін Мішель»).

3. Видавництва, що доручили розповсюдження своєї продукції іншій фірмі.

4. Видавництва, що доручили розповсюдження своєї продукції спеціальній організації.

5. Видавництва, що мають власні магазини.

Структура книгорозповсюдження залежить від економічного і соціального стану суспільства. Особлива увага приділяється експорту французької книги за межі країни, але статистика свідчить про негативні тенденції, бо падають продажі французьких видань у більшості не франкомовних ринків. Відбулося зниження інтересів до французької мови у Центральній та Східній Європі. Приблизно 80% обігу роздрібної книжкової торгівлі залежить від попиту населення, інші 20% отримують навчальні заклади і наукові установи, громадські організації, державні і муніципальні утворення (включаючи бібліотеки).

Обсяги продажу книг контролюються «Національною асоціацією видавців».

Відмінна риса французької видавничої справи - відносини між книговиданням і державою, що здебільшого проявляється в особливо тісних зв'язках книговидання з Міністерством культури, Міністерством закордонних справ і Міністерством освіти. Це співробітництво призвело до прийняття ряду законів, що сьогодні забезпечують особливий законодавчий режим у сфері книговидання.

 

11.12. Дистриб'юторські фірми

На поч. 70-х pp. XX ст. видавниче об'єднання «Ашетт» заснувало першу дистриб'юторську фірму - «Центр книжкової дистрибуції» з мережею регіональних відділень-складів. Потім ідею відтворило видавниче об'єднання Presses de la Cite, що створило дистриб'юторську фірму Messageries du livre (MDL). Далі подібні фірми почали активно створюватись. У 1971 р. видавництво Gallimard відкрило дитстриб'юторський філіал Sodis, основним завданням якого було надання логістичних послуг не тільки видавничим фірмам групи Gallimard, а й дрібним незалежним видавництвам. Агентсько-представницьких та дистриб’юторських фірм у країні існує близько 200, однак 90% видавничої продукції реалізують 10 з них.

«Калібр» - http://www.calibre.fr - обслуговує дрібні видавництва. Фірма організована «Національним синдикатом видавців Франції» та «Синдикатом французької книжкової торгівлі» за участі «Спільноти видавців та книгорозповсюджувачів». Зараз обслуговує лише сім видавництв. Фірма бере комісійні у розмірі 11% з видавництв та 3% з магазинів. Основне завдання - групування замовлень, проте відсутні складські приміщення. Використовують можливість замовлення продукції через мережу Інтернет та загальнонаціональну систему телезамовлення Dilicom. Підтримують прямий зв'язок між видавництвом та магазином щодо визначення розміру знижок, умов постачання продукції.

Заявка від магазину надходить до фірми, яка після обробки передає її до видавництв, які у визначені терміни постачають необхідну кількість примірників. Далі «Калібр» формує комплекти для магазинів і оформлює рахунок-фактуру. Отримавши від магазинів кошти, розраховується з видавництвами, залишаючи собі комісійні.

Для видавництв перевагою роботи з такими фірмами є те, що замовлення надходять у сформованому вигляді, рахунок-фактуру висилають раз на місяць фірмі, а не кожному магазину, не формують замовлення, гарантовано отримують оплату всіх поставок (ризики з несплатою бере на себе фірма «Калібр»). Раз на місяць видавництво отримує статистику продаж (за конкретними виданнями і за торговельними точками), що дозволяє ефективно керувати запасами, корегувати наклади і списки клієнтів. Книготоргівельні точки надсилають єдину заявку на адресу фірми, а не окремі замовлення видавництвам.

Отримують єдину скомплектовану посилку, єдиний рахунок-фактуру на книги всіх видавництв. Розрахунки можуть здійснюватись в електронному форматі через Dilicom.

GIE Paris-Bercy - один з найбільших паризьких оптових магазинів-складів, був створений у 1990 р. з метою забезпечення прямого безпосереднього доступу книготорговців Парижа та Паризького району до книжкової продукції.

«Содіс» - http://www.union-distribution.com

«Волумен» - http://www.volumen-editions.fr

«Лес Пуф» - http://www.puf.com

«Delagrave Scolaire» - http://www.delaarave-editions.fr

«Le Dilettante» - http://www.ledilettante.com

У Франції діє централізована модель дистрибуції (видавець – дистриб’ютор - роздрібний продавець гіпермаркети, мегастори, книгарні). За півроку до виходу книжки дистриб’ютор дістає інформацію про книжку й одразу розпочинає продаж роздрібним мережам. Останні теж заздалегідь готуються до продажу і роблять замовлення за кілька місяців до виходу книжки. Видавці і дистриб’ютори самі фінансують доставку книжок до книгарень. Працівник гуртівні у Франції - почесна професія, на яку важко влаштуватися, оскільки вимагають значний досвід роботи.

 

11.13. Агентсько-представницькі фірми

З 1974 р. з'являються окремі агентсько-представницькі фірми (diffuseurs), об'єднання Gallimard створює самостійну філію CDE, що повинна представляти в магазинах продукцію видавництв. З цього часу чітко були сформульовані завдання агентсько-представницьких відділів видавництв або агентсько-представницьких фірм.

Головним завданням яких стало налагодження тісних зв'язків з магазинами, представлення як нових видань, так і популяризація книг з фондів видавництв. У видавництв з'явилась потреба надавати детальну інформацію про свій випуск.

«Harmonía Mundi» - http://harmoniamundi.com

 

11.14. Оптові фірми

У Франції існує дві найбільші оптові бази країни – «Ашет» і Editis. «Ашетт» - оптова база площею понад 50 тис. м2., що складається з двох підрозділів (займаються обробкою нових видань і відправленням їх книготорговим організаціям та роботою з замовленнями). Майже всі процеси тут автоматизовані. У «Ашетт» 3 тис. клієнтів і 3 філії у Бельгії, Швейцарії, Канаді. Обслуговує до 35% річного книжкового товарообігу країни.

Отже, 80% оптового ринку контролює 5 найбільших фірм: Hachette - 20%, Interforum (Editis) - 19%, Sodis (Gallimard) - 18%, Volumen (Le Seuil - La Martinere) - 13%, Union Distribution (Flammarion) - 9%

 

11.15. Спеціалізовані мережі

Album - мережа спеціалізованих магазинів коміксів, що має 18 спеціалізованих і 12 універсальних магазинів.

Maxi-Livres - мережа, що спеціалізується з продажу нових книг (нерозпроданих залишків) за зниженими цінами. Сеть «Maxi-Livres» є найбільша у Франції мережа, яка спеціалізується на продажі нових книг по зниженим цінам (залишки, що не розійшлися). Засноване підприємство у 1981 р., нараховує 142 магазини (133 у Франції, 6 у Бельгії). В асортименті мережі є понад 3 500 тис. книг. Ціни на книги становлять близько 6 євро, що на 40-60% нижче загальноприйнятої ціни, власні видання продають по 2 євро. Зараз фірма встановила у Паризькому метро автомати, що торгують книгами за 2 євро, книги належать до серії «Максі-пош».

 

11.16. Гіпермаркети

Асортимент книжкової продукції у гіпермаркетах Франції до 2004 р. постійно зростав, з 2005 р. почався різкий спад, що у 2007 р. призвів до нульвого зростання продажу книг. Книжкова продукція у торговому обігу гіпермаркетів займає близько 3%. Популярність серед видавництв даного каналу збуту продукції беззаперечна, наприклад, великі видавництва мають спеціалізовані агентсько-представницькі підрозділи для роботи з гіпермаркетами. Криза спричинена рядом факторів: зниженням популярності гіпермаркетів, відсутністю супербестселерів, зниження попиту на CD і DVD продукцію.

LeclercGibert Joseph - об'єднання незалежних торгових центрів (до складу входить 440 гіпермаркетів і 140 «Культурних осередків». Торговий обіг у 2006 р. склав понад 29 млрд. євро. Книжковий асортимент у залах гіпермаркетів - 6-15 тис. найменувань, у «Культурних осередках» - 20-65 тис. найменувань.

«Перехрестя» - http://www.carrefour.com - мережа, що складається з 220 гіпермаркетів. Обіг у 2006 р. становив 22 млрд. євро. Асортимент книготоргових залів - 4-13 тис. назв. Мають на меті і надалі реорганізовувати та вдосконалювати книготорговий напрям діяльності.

«Ашан» - мережа, до складу якої входить близько 116 гіпермаркетів. Обіг у 2006 р. - 14,5 млрд. євро. Асортимент книготоргових залів - 8-16 тис. назв. Прагнуть до розширення асортименту книжкової продукції.

«Geant-Casino» - мережа гіпермаркетів, що має 114 торгових місць. Обіг у 2006 р. - 6 млрд. євро. Асортимент книготоргових залів - 5-15 тис. назв.

Недоліком є і спільний для всіх гіпермаркетів асортимент продукції та централізоване постачання. Відсутня і орієнтація на покупців конкретного регіону, де знаходиться магазин. Відсутність і низька кваліфікація персоналу книжкового відділу призвели до неможливості покупця отримати консультацію. Самообслуговування не виправдало себе при роботі з книжковою продукцією.

 

11.17. Книготорговельні мережі

Такі магазини мають схоже розташування товарів: перший поверх - DVD-музика, другий - DVD-кіно, третій - книги, четвертий - книги та кафетерій. Обов'язкова наявність навушників, щоб прослухати диски. Кожен поверх займає близько 1000-1200 м2. Продукція продається шляхом самообслуговування.

«Фнак» - http://www.fnac.com - найбільша французька фірма роздрібної книжкової торгівлі, створена у 1954 p. У 2007 р. мала обіг 4,6 млрд. євро. Приріст у порівнянні з 2006 р. склав 7,4%. У 2007 р. було відкрито 14 нових торгових центрів у Франції та закордоном.

«Вірджін Мегасторе» - http://www.virain-meaastores.co.uk - до мережі входять 35 магазинів під вивіскою Virgin та 12 магазинів мережі Furet du Nord

«Культура» - http://www.cultura.com - створений у 1998 р.

 

11.18. Магазини

Життєздатність книжкового магазину залежить від місцезнаходження, спеціалізації і розміру, здатності організовувати культурні заходи. Асортимент книжкових магазинів коливається від 10 до 100 тис. назв. Більшість найбільших книжкових магазинів є універсальними, проте існує ряд популярних спеціалізованих магазинів (Lavoisier - магазин науково-технічної літератури, Eyrolles - магазин технічної книги, Album - магазини коміксів). На книжкові крамниці припадає 27% продажу книг (у торгових центрах товарів культурного призначення - 22%, у неспеціалізованих торгових центрів - 20%). Пропагується фінансова допомога незалежним книжковим крамницям державою. Ця тенденція була започаткована у 80-х pp. XX ст. Цьому сприяло переосмислення ролі книги та книжкових магазинів у суспільному житті країни. Книжкові магазини - це культурні організації, що сприяють підтримці культури. На загальнонаціональному рівні підтримку книжкових магазинів здійснює приватна структура - Асоціація креативної книжкової торгівлі.

Книжкові відділи у супермаркетах стали складати конкуренцію традиційним книжковим магазинам з 70-х pp. XX ст., привабливою їх рисою стало самообслуговування, недоліком можна назвати обмежений асортимент, який орієнтувався на популярні видання. З появою гіпермаркетів та розширенням асортименту відділів у супермаркетах розширилось коло покупців.

«Десітр» - www.decitre.fr - заснований y 1907 p. y Ліоні як магазин філософської і релігійної літератури. Популярність магазин здобув у 70-х pp. XX ст., коли власником стала Монік Десітр. З 80-х pp. ХХ ст. відкриваються філіали магазину, спочатку у передмісті Леону, а потім в інших містах. У 1997 р. фірма створила свій торговий Інтернет-сайт, який у 1999 р. став найбільшим у країні. Зараз група на 78% належить родині Десітр, до неї входять 8 філіалів. Торговий обіг у 2006 р. склав 51 млн. євро.

«Омбрес Бланше» - http://www.ombres-blanches.fr

«Клебер» - http://www.librairie-kleber.com

«Моллат» - http://www.mollat.com - заснований у 1896 p., зараз магазинів з цією вивіскою нараховується 52. Розташований в Бордо і вважається першим незалежним французьким книжковим магазином.

«Армітір» - http://www.armitiere.com - заснована у 1962 р.

«Ле пев дю Канал» - розташований у м.Монтіні-Бретонно, займає площу у 750 м2., штат співробітників - 19. Представлено понад 43 тис. найменувань продукції та 65 тис. прим. Товарообіг магазину складає 2 569 000 євро на рік.

«Енфант де Діалог» - http://www.lesenfants.fr

«Глоб» - магазин російської книги, зараз розташований поруч з площею Бастилії. Це невеликий двоповерховий магазин. Представлені книги російською мовою та російські автори у перекладі французькою мовою. Асортимент презентує класичну і сучасну російську літературу. Також представлена навчальна література, дитячі книги. Існує окреме місце для презентацій. Тут існують проблеми обмеженості асортименту і неможливості виконувати спеціальні замовлення.

 

11.19. Книжкові клуби

У Франції книжковий клуб, як сучасний метод торгівлі - поширене явище. Понад 60% населення купують видавничу продукцію саме тут. Книжкові клуби займають 20% книжкового ринку. У Франції є шість книжкових клубів: France Loisirs, Le Grande Livre du mois, Le Club Histoire, Le Club Terroirs, Le Club de I’Actualite Litte’raire, Club Nouvelles Cle’s. Найбільшими клубами є France Loisirs та Le Grande Livre du mois. Вони належать німецькому концерну Bertelsmann.

«France Loisirs» - http://www.franceloisirs.com - належить німецькому концерну Bertelsmann і французькому видавничому об'єднанню Editis.

«Le Grande Livre du mois» - створений y 1977 p., пропонує понад 700 новинок щороку, належить німецькому концерну Bertelsmann.

«Le Club Histoire» - http://www.clubhistoire.com

«Le Club Terroirs» - http://www.clubterroirs.com

«Le Club de І'Actualité Litte'raire» - http://www.actualite-litteraire.com

«Club Nouvelles Cle's» - www.nouvellescles.com

11.19.1. France Loisirs – дочірня компанія німецького медіа концерну Bertelsmann, що є найбільшим французькии книжковим клубом та одним із найбільших клубів книги по всьому світу. Кожен рік France Loisirs має грошовий оборот більше ніж 25 млн фунтів. Клуб реалізовує свою продукцію через Інтернет, по телефону, поштою або безпосередньо в своїх 207 магазинах у Франції. Книжковий клуб налічує 3,5 млн. членів.

Клуб має великий вибір видань – 700 назв, у тому числі 150 нових продуктів за квартал. Щоб задовольнити бажання і потреби своїх клієнтів, France Loisirs пропонує великий вибір видань: великий вибір літератури, книги з мистецтва, видання прикладного характеру, комікси, книжки для дітей молодшого віку, преса. Окрім читання, учасники клубу мають доступ до багатьох типів дозвілля: фотографії, музики, мультимедіа, ігри, розваги, подорожі, оренда котеджів. Завжди за пільговими тарифами. Щоквартально безкоштовний каталог можна знайти в магазинах та на сайті клубу.

У 2006 р. французький книжковий клуб France Loisirs організаційно оформив своє книготорговельної відділення. Таким чином завершився етап придбання клубом декількох великих французьких книготорговельних мереж – Place Média, Librairies Privat, Forum Alsatia. Усі вони об'єдналися в «Книготорговий полюс», який нараховує в цілому 73 торгові точки. Сумарна торговельна площа цих магазинів – 42 тис. м2, загальний торговельний оборот – 22 млн. євро, кількість зайнятих – 13 тис. осіб. Президентом був призначений Дідьє Лорі. Він підпорядковується безпосередньо Йоргу Хаген, президенту групи France Loisirs.

У тому ж році клуб France Loisirs і найбільший Інтернет-магазин «Торгова вулиця» уклали угоду про співробітництво. До останнього часу клуб France Loisirs спеціалізувався майже виключно на книгах і поширював свої видання як за передплатою, так і через мережу невеликих фірмових магазинчиків. Rue du Commerce, навпаки, не мала торгових точок і на 100% була віртуальним магазином. Її спеціалізація – побутова електроніка. Головна мета укладення такого договору для двох найбільших торгових фірм була – відійти від вузької спеціалізації і розширити свій асортимент за рахунок суміжних товарів.

У 2007 р. книжковий клуб France Loisirs, Французька видавничий концерн Hachette Livre і видавниче об'єднання Albin Michel підписали договір про створення спільного підприємства з видання та розповсюдження у Франції аудіокниг. Для виробництва таких книг використовуються каталоги видавництв, що входять в об'єднання Albin Michel і Hachette Livre, і досвід роботи Hachette Livre на британському і американському ринках. Для розповсюдження продукції задіяні канали клубу France Loisirs.

11.19.2. Le Club de I’Actualite Litte’raire є єдиним французьким клубом літературних новинок. Створений в 1977 р. Члени клубу отримують безкоштовно журнал клубу додому 13 разів на рік. Журнал налічує більше 250 найменувань видань. Там можна знайти ексклюзивний вибір кращих книг за найкращими цінами. Клуб пропонує широкий асортимент книжкової продукції за різними жанрами: романи, історичні романи, біографії, історія, путівники, комікси, дитячі книги, збірки, гумористичні видання, видання для молоді, видання з гуманітарних наук, видання про харчування та медицину. Крім того клуб пропонує музику та фільми на DVD, відео онлайн. Крім того журнал вибирає найкращу назву серії книг місяця.

Щороку французькі видавництва випускають понад 40 000 найменувань книг. Щоб вибрати найкращі, у клубі діє Літературний комітет, що складається із фахівців. Вони відбирають найкращі кращі книги.

Після реєстрації член клубу має постійну знижку від 20% до 30% на певні назви. Згодом можна домогтися знижки на книги до 50%. Також прихильники клубу отримують бали від придбання продукції, які дозволяють отримати безкоштовні книги. Набравши 4 бали, можна отримати безкоштовні книги, що представлені в журналі. Це означає, що здійснена покупка у 2 або 3 фунти, що може дати можливість вибрати одну книгу безкоштовно. Члени клубу зобов’язані замовляти принаймні 4 книги щосеместрово.

З 1977 р. Клуб є членом Федерації підприємств, і тому бере на себе зобов'язання поважати правила професійного кодексу Федерації. У цьому контексті члени клубу мають право на повернення товару протягом 15 днів після отримання пакету (у своїй оригінальній упаковці і з необхідністю рахунку), і повідомити причину повернення. Клуб має багато партнерів, які пропонують свої послуги та товари, перелік яких можна знайти на сайті в таких областях як: туризм, подорожі, фотографія та інше. Ці товари та послуги можна пропонуються на сайті зі знижками від 10 до 30%.

11.19.3. Le Club Nouvelles Cles –один ізкнижкових клубів Франції, заснований у 1997 р. Він має свій журнал, де кожен місяць можна дізнатися про літературні новини, і каталог, що пропонує широкий спектр видань від 60 до 80 назв. Кожного місяця члени клубу можуть знайти у каталозі продукцію за такими рубриками: любов/спілкування, виліковувати, дбайте про себе, практика, дозвілля та інші. Для кожної рубрики завжди пропонується на вибір товари: книги, іноді музика або DVD. Крім цього клуб пропонує різні засоби для релаксації: аромалампи, креми, бальзами. До 18-ої річниці клубу було представлено сайт у новому вимірі: звук. Можна прослухати та прочитати уривок книги.

Член клубу зобов’язаний придбати мінімум 4 книги кожні 6 місяців. Кожен член клубу отримує 30%, і ця знижка може зрости до 50% в залежності від кількості придбань товарів у клубі. Є додаткова перевага в можливості отримати книги безкоштовно з подарунковим балам. Принцип простий: кожна книга дозволяє заробити бали-подарунки. Про кількість накопичених балів можна дізнатися у верхній частині аркуша, що додається для журналу або через Інтернет. 4 бали – це подарунок: член клубу може вибрати кілька книг безкоштовно.

 

11.20. Інтернет магазини

«Chapitre.com» - http://www.chapitre.com - один з перших французьких віртуальних магазинів, спочатку спеціалізувався на продажу антикварної книги (є членом міжнародної мережі Abebooks.com), зараз має універсальний характер. Це єдина незалежна фірма на ринку, належить її засновнику Хуану Пірлоту де Корбіону. Має свою спеціалізацію: 35% обігу припадає на нові видання, а 65% - за рахунок антикварних і букіністичних видань. Підтримує партнерські взаємини з понад 3 тис. книжкових магазинів.

«Абебук» - http://www.abebooks.fr - французьке відділення канадської фірми Abebooks. На французьке відділення припадає 10% від загальної кількості прибутків компанії.

«Амазон» (французьке відділення) - http://www.amazon.fr - найбільший у Франції віртуальний книжковий магазин. Проводиться постійне оновлення можливостей пошуку, наприклад, з'явилась можливість переглядати сторінки книги. Введена безкоштовна доставка книг.

«Фнак» - http://www.fnac.com - філіал мережі універмагів товарів культурного призначення є другим за масштабами французький віртуальний книжковий магазин. Дає можливість замовляти книги з магазинів Fnac через сайт Fnac.com і отримати їх з доставкою. Торговий обіг Fnac.com склав у 2006 р. близько 40 млн. євро, що становить 7,5% загального обігу мережі Fnac.

«Алапейдж» - http://www.alapaae.fr - є відділенням фірми електронної торгівлі France Telecom e-commerce. У 2006 p. його обіг зріс на 24%. Через його сайт можна потрапити безпосередньо на інформацію про магазини, для магазинів відкрита сторінка Lalibrairie.com, за допомогою якої можна вийти на загальну базу даних магазинів-партнерів. Ввели безкоштовну доставку книг, незалежно від суми замовлення, раніше ці послуги надавались лише для замовлень вартістю понад 25 євро. Були запроваджені карти знижок для постійних покупців.

Водночас, незважаючи на конкурентне середовище, необхідність постійно пропонувати нові послуги, кількість книжкових Інтернет сайтів постійно збільшується. Збільшується кількість сайтів книжкових магазинів, особливо активно зростає присутність незалежних книжкових магазинів, що переважно представляють інформаційну вітрину. Спеціалізованих фірм електронного книгорозповсюдження у Франції 4 (Amazon.fr, Fnac.com, Alapage и Chapitre). Серед традиційних книжкових крамниць першим свій сайт розробив ліонських магазин Decitre (1999 p.), зараз на долю Інтернет-торгівлі тут припадає 5% загального обігу. У магазинів Sauramps - 3%, у Mollat - 2% він є нижчим. Проте магазини спеціалізовані, наприклад, наукової і технічної книги, можуть реалізовувати через Інтернет до 30% свого загального прибутку. Цю тенденцію можна проілюструвати прикладом роботи фірмових магазинів видавництв Lavoisier і Eyrolles. Мережа Fnac через Інтернет реалізує 7% своєї продукції.

Збільшенню відсотку реалізації книг через Інтернет найбільше сприяють відкриття нових сайтів традиційними книжковими магазинами та книготорговельними мережами. Характерним є два способи замовлення книг: через Інтернет робиться замовлення і пересилається поштою покупцю; книга замовляється через Інтернет і у визначений день забирається покупцем у магазині.

Часто інформація про книги з Інтернету допомагає людям зорієнтуватись у асортименті книжкових магазинів. За допомогою Інтернету продається багато бестселерів, новинок, відомих творів, а також раритетних видань. Головна проблема недостатнього розвитку даного виду торгівлі - наявність Інтернету тільки у 45% населення та неможливість переглянути зміст книги.

Зросли продажі дитячої літератури на 15,6% та коміксів - 5,3%, покетбуків - на 10,6%, шкільних підручників - на 1,5%, енциклопедій і словників - на 3,3%. Сегмент загальної літератури (художня та нехудожня популярна література) позначився зниженням показників на 21,9%.

 

Книговидання у Франції є комерційною галуззю. Видається переважно франкомовна література, що призводить до звуження експортних ринків збуту продукції. За тематикою найбільшими тиражами виходить друком художня література. У країні діє закон про тверді ціни. Видавці орієнтуються на пошук нових способів розповсюдження книг (продаж книг через автомати). Популярним став продаж книг у супермаркетах, коли паралельно з продажем основної продукції відвідувачам надаються пропозиції для проведення дозвілля. Стрімко розвивається ринок аудіокниги як спосіб активного проведення дозвілля. Структура книговидання і книгорозповсюдження залежить від економічного і соціального стану суспільства. Тенденції і процеси на книжковому ринку країні контролюються спеціальними організаціями, видавці з метою визначення попиту на ринку замовляють спеціальні дослідження, які дозволяють контролювати і прогнозувати виробничі процеси. Держава не контролює процес книговидання і книгорозповсюдження.

У Франції діє закон про фіксовану ціну книжки, і впродовж перших двох років ціна у книгарні може коливатися лише на 5%. Французи люблять купувати книжки на великих територія, тому частка книгарень у Франції впала до 30%. Видавці тепер використовують книгарні для промоції нового автора, а потім друкують нове видання у покетах і продають його в супермаркетах і гіпермаркетах. Діє кількісна знижка (чим більше купується, тим дешевше). Для гіпермаркетів вона становить 50-55%, для мегасторів 45-55%, для книгарень лише 35%. За такої системи з кількісної точки зору книгарні не мають шансів заробити. Тому видавці і гуртовики запровадили якісні знижки: наприклад, 2% знижки за добру вітрину, 2% за добру промоцію, 1% за добру функціональну організацію (вільний рух покупця, меблі, тощо), 1% за добру тематичну організацію, 2% за спеціалізацію, тощо. Книгарні справді є майстрами з промоції: окрім зустрічей з авторами вони організують дискусії, інсценізації, дегустації страв (для кулінарних книжок), комп'ютерні ігри (для комп'ютерних книжок), дитячі садки у книгарнях (для батьків, які прийшли до книгарні з дітьми). Книгарні Франції виглядають цікавіше, ніж магазини парфумів і одягу, та можуть слугувати взірцем для всіх книгарів. Роль держави (Міністерства культури) на книжковому ринку - фінансувати дослідження ринку і промоцію читання. У Франції щороку відбувається 25 тисяч заходів з промоції читання. А під час книжкових ярмарок школярі отримують безкоштовні квитки з депозитом на певну суму коштів.

Важливим джерелом поширення інформації про книги є Інтернет, де можна ознайомитися з рецензіями на видання та з думками читачів.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 179; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты