Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Книгорозповсюдження країни. Книгорозповсюдження здійснюється за допомогою традиційних способів: продаж через магазини, кіоски, книга поштою або книжкові клуби




Книгорозповсюдження здійснюється за допомогою традиційних способів: продаж через магазини, кіоски, книга поштою або книжкові клуби. Існує понад 3 500 книжкових магазинів, близько 2 тис. з них - незалежні, решта належить до книготорговельних мереж «Сміт», «Уотерстоунс», «Діллос», «Блеквелл». Діє угода про остаточну ціну на книгу, що передбачає дотримання системи фіксованих цін, згідно з якою книга не може бути проданою нижче ціни, яка встановлена видавництвом. Фактично угода з'явилась у 1901 p., але офіційно вона підписана у 1957 р. У 1995 р. на Раді Асоціації видавців було порушено питання про зняття заборони на підтримку роздрібних цін.

Оптові організації. До найбільших оптових фірм Великобританії відносять: «Бертрам» - http://www.bertrams.com, «Свіндон», «Томас Корк».

Дистриб'ютори. Велике значення у книгорозповсюдженні Великобританії надаються дистриб'юторським фірмам: TBS, «Макміллан Дистрибуціон» -http://www.macmillandistribution.co.uk, «Марстон» - http://www.marston.co.uk та «Бібліо» - http://biblion.co.uk.

 

9.8. Книготорговельні мережі

WH Smith (Сміт) - http://www.whsmith.co.uk - компанія «Сміт» вважається найбільшим розповсюджувачем книг, обсяг розповсюдження видань складає 15% ринку. Незважаючи на вагоме місце на ринку книгорозповсюдження, компанія проводить політику поглинання конкурентів, наприклад, у 90-х pp. XX ст. була викуплена компанія «Уотерстоун» (заснована у 1981 p.), що займає 7,5% ринку.

Waterstones (Уотерстоунс) - http://www.waterstones.com - 17% ринку, заснована у 1982 p., зараз відкрито понад 300 магазинів, кожен з яких має свій унікальний профіль і займає 20% ринку. Перший магазин мережі був заснований Тімом Уотерстоуном після звільнення з мережі «Сміт». Основний акцент був зроблений на застосуванні сучасних методів маркетингу, створенні затишної атмосфери та наявності широкого спектру найменувань. Від початку створили власний Інтернет-сайт, де містилась інформація про фірму та можна придбати книги.

Borders UK (Бордеро) - http://www.bordersstores.co.uk - історія цієї книготорговельної мережі розпочалась у 1972 р. у штаті Мічиган з продажу старих книг. 1973 р. була зроблена спроба зробити ставку на продаж нових книг. З 1974 р. першими запровадили комп'ютеризовану систему керування запасами. З 1985 р. розширили асортимент продукції і почали продавати музичні диски, журнали, кінофільми, а також відкрили книгарню-кав'ярню. З 1997 р. почали провадити політику міжнародної експансії: Сінгапур, Великобританія, Австралія, Нова Зеландія, Малайзія. Головний офіс британського «Бордерса» знаходиться у Лондоні. Мережа займає 8% роздрібного ринку книгорозповсюдження Великобританії. Зараз «Бордеро груп» нараховує 500 магазинів та 1300 складів, річний прибуток становить 4 млрд. дол. У 2006 р. їх було названо найкращою книготорговельною мережею Великобританії.

Ottakars (Оттакар) - http://www.ottakars.co.uk - створена у 1988 p., нараховує понад 137 магазинів з загальним обігом понад 300 млн дол., що дозволяє контролювати 8% ринку. У травні 2003 р. викупили за 5,3 млн фунтів невелику мережу «Хеммікс».

Dillos (Діллос) - http://www.dillo.org

Blackwells UK (Блеквелл) - http://bookshop.blackwell.co.uk - Компанія «Блеквелл» спеціалізується на академічній книзі, у цій сфері вона є найбільшим розповсюджувачем, а загалом на ринку має 3%.

 

9.9. Книжкові клуби

Times Book Club (Книжковий клуб Тайм) - http://www.timeson-line.co.uk

Penguin Club (Клуб Пінгвін) - http://www.clubpenauin.com

HarperCollins Club (Клуб ХарперКоллінз) - http://www.harper-collins.co.nz

Переважають клуби, що належать видавництвам або спеціалізовані книжкові клуби (саме вузька спеціалізація дозволяє їм займати впевнену нішу на ринку книгорозповсюдження, бо поціновувачам певної тематичної ніші відпадає потреба у тривалому пошуку серед видавничого різноманіття).

Зараз у Великобританії понад 50 тис. книжкових клубів. За даними газети (Дейлі Телеграф), значна кількість книжкових клубів виникла не як наслідок захоплення книгами, а у зв'язку з необхідністю спілкування. Переважають читацькі клуби, де люди зустрічаються, обговорюють книги.

Також існують книжкові клуби на телебаченні, наприклад, денна програма «Ричард і Джуді» організувала власний читацький клуб і продаж проанонсованих книг збільшилась. BBC запровадив нову серію програм «Захоплююче чтиво», де обговорюються книги.

 

9.10. Інтернет-магазини

Amason (британське відділення магазину Амазон) - http://www.amazon.co.uk

Abebooks (Абебук) - http://www.abebooks.co.uk

Half (Халф) - http://www.half.co.uk

Alibris (Алібріс) - http://www.alibris.co.uk

У 1980 p. WH Smith («Сміт») був найбільшим роздрібним продавцем книгу Британії, інша частина ринку була заповнена малими незалежними компаніями, які мали свої мережі в основному на регіональному рівні. Більшість великих міст, особливо тих, де були університети, мали своїх розповсюджувачів, то ж вибір покупцеві був наданий між представництвом «Сміт» та місцевою маленькою компанією. Протягом 80-х pp. XX ст. представники малого бізнесу почали об'єднуватися у великі книготорговельні мережі. Так з'явилися «Уотерстоун», «Діллон», «Блеквелл», «Хаммік» та «Хатард». На кінець 90-х pp. XX ст. 25% усіх покупок робилися у 6 найбільших мережах, які складають власність чотирьох компаній. Таким масштабним змінам сприяло кілька факторів: по-перше, великі компанії отримують у видавців більшу знижку, ніж малі роздрібні магазини, по-друге, у книжковій торгівлі власний товарний знак не впливає на бізнес як в інших сферах.

Розвиток мереж книготорговельних магазинів спричинило зміни і у роздрібній торгівлі. В результаті проводяться інтенсивні рекламні кампанії, маркетингові дослідження, які впливають на рівень попиту споживачів.

Група «Пентос» включає кілька центральних книжкових магазинів і утримує 10% ринку, об'єднує магазини «Діллон», «Атена», «Хатард». Компанія «Хаммікс», заснована у 1987 р., є частиною «Джон Мензіс» і займає 1% ринку. Традиційним для Великобританії, як і для всієї Західної Європи, є тенденція до об'єднання видавництв та книготорговельних мереж, наприклад, злиття двох потужних мереж - «Уотерстоунес» та «Діллос», що призвело до утворення на їх основі «Медіа Груп» і це непоодинокі приклади. 1998 р. позначився явищем, яке назвали «війною супермагів». У цей період відкрились магазини «Бордеро» у Лондоні, як протидія мережі «Уотерстоунес», конкуренція у галузі призвела до зростання орендної плати, для розв'язання проблеми необхідне було втручання уряду.

Розвиток мереж книготорговельних магазинів викликав зміни й у роздрібній торгівлі. В результаті проводяться інтенсивні рекламні кампанії, маркетингові дослідження, які впливають на рівень попиту споживачів. Таким чином, відсоток долі ринку у видавничій галузі постійно змінюється. Крім того, аби утриматися на ринку, компанії весь час намагаються зменшити видатки на виготовлення книжок та збільшити таким чином прибуток. Це була основна стратегія компанії WH Smith у 1991 р. їх головний конкурент - компанія Пентос, яка орієнтується на професійні дослідження ринку, а не на зменшення виробничих витрат. Тобто вкладає у маркетинг більше коштів.

Пікаділлі відкрився у 1999 р. і є найбільшим магазином, що розміщений на восьми поверхах.

Активно засвоюється досвід застосування електронної книги та практики продажу книг через Інтернет. Перше явище поки що не дуже прижилось на ринку, навіть спроба Стівена Кінга поширити через власний веб-сайт книгу «Рослина» не принесла автору очікуваних дивідендів, ще більшої поразки зазнали компанії, які орієнтувались на продаж прав через Інтернет. Друге має більш успішні перспективи і користується попитом.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 134; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты