Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Книгорозповсюдження країни. Система книгорозповсюдження Білорусії складається з державних та приватних суб'єктів підприємницької діяльності




Система книгорозповсюдження Білорусії складається з державних та приватних суб'єктів підприємницької діяльності. Найбільшим об'єднанням серед державних структур є роздрібна книготорговельна мережа при Міністерстві інформації, що у 2006 р. зазнала якісних і структурних змін. Були перетворені в акціонерні товариства підприємства «Белкнига», «Бресткнига», «Вітебськкнига», «Гомелькнига». Міністерство інформації провело роботу щодо скорочення збиткових підприємств (наприклад, реорганізація ВАТ «Могилевкниги» шляхом приєднання до ВАТ «Могилевсоюздрук». Міністерство інформації також створило свою книготорговельну мережу, до якої входить 89 книжкових крамниць (56 знаходяться в Мінську), вони обслуговують 19,5% загального ринку. Сукупний товарообіг книготорговельних організацій за 2006 р. досяг 47,9 млрд. руб.

Державну політику в галузі книговидання здійснюють книготорговельні республіканські унітарні підприємства «Белкнига», «Бресткнига», «Вітебськкнига», «Гомелькнига», відкриті акціонерні товариства «Гроднокнига» і «Могилевкнига». Книготоргова мережа обслуговує населення 22 адміністративно-територіальних одиниць.

Прийнята підпрограма «Розвиток системи книжної торгівлі». Програми розвитку галузі друку і засобів масової інформації на 2006-2010 рр. Здійснюються заходи з вдосконалення організації книжкової торгівлі, що включають як розвиток традиційних методів продажу (самообслуговування, позамагазинна торгівля, книга-поштою, робота з букіністичною книгою), так і впровадження нетрадиційних методів торгівлі (продаж у кредит, безготівкова форма розрахунків з використанням банківських пластикових карток, надання знижок).

У магазинах «Медична книга», «Підписні видання» (м. Мінськ) відкриті відділи книга-поштою. Зростає кількість букіністичних магазинів. Продовжується практика з оснащення роздрібної мережі банківськими терміналами для розрахунку за допомогою пластикових карток. Для виявлення попиту покупців магазини створюють рейтинги продажів «Краща книга тижня (місяця)». Активно використовуються знижки та сезонні розпродажі. Сучасні технології застосовуються для формування асортиментної політики книжкового магазину за бальною системою оцінювання книги, що здійснюється спеціальною комп'ютерною програмою.

Значна увага приділяється комплектуванню розповсюджувачів соціально значущою літературою, яка має пріоритетне розміщення, демонструється у торгових залах. Діяльність ряду об'єднань виходить за межі країни, так ВАТ «Белкнига» відкрила торгові будинки Калінінграді, Можайську та торговельне представництво у Москві. З метою координування зовнішньоекономічної діяльності створено «Торговий будинок «БелУніверсалРос». У 2006 р. обсяг експорту продукції білоруських видавництв до Російської Федерації склав 122,2 тис. дол., до Німеччини - 4,3 тис. євро.

Приватні магазини - явище розповсюджене, проте вони займають незначний відсоток ринку книгорозповсюдження.

 

6.7. Роздрібні магазини

Академическая книга - http://www.akademkniga.bv - магазин «Академічна книга» був заснований у 1975 р. і входив до складу Московської торгової фірми «Академкнига». У 1998 р. увійшов до складу HAH Білорусі з правом юридичної особи, що здійснює свою діяльність на принципах госпрозрахунку. Зараз у магазина понад 300 договорів на постачання літератури, більше 26 тис. найменувань книг у наявності, література з усіх галузей наук, постійний пошук літератури за попередніми замовленнями. Книги розміщуються в залі за тематичною класифікацією, автоматизація основних процесів з просування книг, широка реклама магазину та окремих видань, довідка про наявність літератури телефоном.

Бресткнига - книготоргове унітарне республіканське підприємство засноване у 1972 р., спеціалізується на гуртовій та роздрібній торгівлі книгами.

Медицинская книга - державне книготоргове підприємство.

Подписные издания - державне книготоргове підприємство.

 

6.8. Оптові підприємства

Белкнига - http://www.anitex.by - пропонує літературу з усіх галузей знань та іншу друковану продукцію, що випускається в республіці, а також у країнах ближнього та дальнього зарубіжжя білоруською, російською та іншими мовами. Обслуговує понад 10 тис. бібліотек. Здійснює оптову та роздрібну торгівлю, закупку книг за кордоном для реалізації на книжковому ринку країни. Продає зарубіжним книготорговим фірмам літературу білоруських видавництв з усіх галузей. Надає послуги зі зберігання та супроводження книжкової продукції територією Білорусі та країн ближнього зарубіжжя.

Витебсккнига - http://vitkniaa.com - забезпечує наявність повного асортименту книжкової продукції білоруських державних видавництв, намагається орієнтуватись на потреби споживацького ринку. Відповідно до замовлення Міністерства інформації Республіки Білорусь підприємство здійснює централізовану доставку видань для державних потреб у публічні та шкільні бібліотеки Вітебської області. Надають послуги щодо зберігання і транспортування товару.

Инсерв ООО - оптова і роздрібна торгівля навчальною, методичною літературою для вищих навчальних закладів, технікумів, шкіл, комплектування бібліотек.

Хэлтон - найбільший оптовий продавець книг видавництв Росії на території Республіки Білорусь.

Делсар - закрите акціонерне товариство, що здійснює торгівлю технічною, спеціальною, діловою літературою провідних білоруських видавництв. Книгообмін. Підприємство засноване у 1996 р.

Лексис - http://www.lexis.bv - заснований у 1994 р. і є одним з найбільших постачальників навчально-методичної літератури провідних британських видавництв, пропонує низькі ціни і здійснює доставку в межах Мінська. Консультанти надають допомогу викладачам.

 

6.9. Інтернет-магазини

У країні існує близько 20 Інтернет-магазинів, що продають книги, з них лише 7 є спеціалізованими книжковими магазинами.

http://books.bseu.bv - Книги БГЭУ – заснований у 2002 р. Білоруський державний економічний університет на базі свого видавничого центру відкрив Інтернет-магазин «КНИГИ БГЭУ». Створений для забезпечення навчального процесу необхідною літературою, задоволення потреб інших навчальних закладів країни в навчальній, науковій, методичній і довідковій літературі з питань економіки. В Інтернет-магазині можна замовити навчальну, наукову, науково-популярну, методичну та довідкову літературу, матеріали конференцій і симпозіумів виданих в БГЭУ.

http://www.oz.bv- OZ - працює з жовтня 1999 р. як книжкова крамниця видавництва з невеликим асортиментом, з 2000 р. перепрофільований в електронну крамницю. У березні 2004 р. відкрито Аукціони ОZ.by з метою розвитку аукціонної торгівлі в Білорусі (стимулює розвиток торгівлі без посередників за оптимальною ціною). Мета магазину - надати максимальний асортимент товарів і доставити їх у стислі терміни. Сьогодні OZ.by - найбільший Інтернет-магазин і система онлайн-аукціонів в білоруському Інтернеті.

http://www.booki.by «Книжковий ряд» існує 5 років в Мінську. Це один з найбільших книжкових магазинів. Понад 25.000 найменувань книг найрізноманітнішої тематики.

http://www.setbook.byКнижковий Інтернет-магазин SetBook пропонує величезний вибір вітчизняної та зарубіжної літератури. SetBook доставляє книги по всій території Білорусії. Ефективна система постачання дозволить швидко отримати книги, яких немає в книжкових магазинах Мінська або інших міст Білорусії.

http://www.rodina.bv – Родина.

http://www.litera.bv – Литера.

Великим попитом користуються російськомовні книги. На 75% ринок заповнений російськими книгами, конкурентоздатною є тільки спеціальна література. Наклад видань рідною мовою рідко перевищує 3 тис. примірників. Шкільна література видається в рамках державної програми і фінансується урядом, діє науково-методичний центр при Міністерстві освіти, альтернативних підручників майже немає.

Отже, книгорозповсюдження Білорусі характеризується перевагою книжкових магазинів, наявність яких у межах країни є нерівномірною, для придбання книг у регіонах найпоширенішим засобом є Інтернет-магазини. Малопоширеним є книжковий клуб як спосіб розповсюдження продукції. Ще одним способом популяризації книжкової продукції є книжковий ярмарок Білорусі.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 118; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты