Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лекція 5. Профілактика абортів та венеричних захворювань




1. Вагітність. Основні ознаки вагітності
2. Протизаплідні засоби
3. Основні рекомендації вагітних
4. Профілактика ускладнень вагітності

Аборт — це припинення вагітності. Він відрізняється від викидня тим, що викидень відбувається мимовільно, тоді як аборт пов’язаний із втручанням у жіночий організм. Існує декілька методів проведення абортів, вибір яких залежить від «віку» зародку. Ось деякі з них: менструальний викидень; розширення шийки матки для вискоблювання; вакуумний метод; промивання солевими розчинами. Аборти, зроблені у перші тижні/місяці вагітності, відносно безпечні, якщо робити їх професійно. Запізнілий аборт є складним і небезпечним як в фізичному, так і в емоційному плані. Як правило, аборти не роблять в останні три місяці вагітності.
Запліднення — це злиття сперматозоїда з яйцеклітиною. Зріла яйцеклітина (одна з тих 400000, з якими народжується жінка) виходить з яєчника і опиняється у фаллопієвій трубі. Запліднення відбувається саме в цій трубі; інший її кінець зв’язаний зі входом до матки. Якщо сперматозоїд, що рухається від піхви до матки, через фаллопієву трубу, зустрічається з яйцеклітиною, то може статися запліднення. Сперматозоїд здатен запліднювати яйцеклітину упродовж семи днів з моменту його виходу із чоловічого органу. Яйцеклітина може залишатися готовою до запліднення (зрілою) протягом трьох або чотирьох днів. Сперматозоїд, який не здійснив запліднення, гине.
Яйцеклітина продовжує свою подорож. Через три-чотири дні вона сягає матки. Запліднена яйцеклітина прикріплюється до тканини, що вистеляє поверхню слизової оболонки матки (ендометрію). Саме через цю тканину зародок отримує підживлення від матері. Запліднена яйцеклітина називається зиготою, а через приблизно 2-8 тижнів — зародком.
Стать дитини обумовлюється саме в момент запліднення. В кожній яйцеклітині та в кожному сперматозоїді міститься 23 хромосоми. Всі інші клітини мають по 23 пари хромосом. Хромосоми несуть всю генетичну інформацію, пов’язану із новонародженим. Яйцеклітини мають тільки «Х»-хромосоми, сперматозоїди можуть мати як «X», так і «У»-хромосоми. Якщо при заплідненні поєднуються дві «Х»-хромосоми, дитина буде жіночої статі, а якщо ж з’єднуються «X» та «У»-хромосоми — слід чекати хлопчика
Контрацепція — це захист від вагітності. Дехто вважає, що можна уникнути запліднення, якщо мати статевий акт у так звані «безпечні» дні жіночого менструального циклу. Але 100% гарантії немає. Існують такі способи запобігання вагітності..
а) утримання від статевого акту. Це єдиний ефективний метод, який гарантує на 100% контроль за дітонародженням. Якщо статевого акту не відбувається, сперма не потрапляє у піхву, яйцеклітина та сперматозоїд не поєднуються, тобто вагітності не може бути.
Якщо ж пара вирішує мати статеві відносини, але не хоче допустити вагітності, існує чимало способів контрацепції, з яких можна вибрати найбільш для себе прийнятний.
б) протизаплідні таблетки / оральні контрацептиви. Це таблетки, що включають гормони, подібні до тих, що виробляються жіночим організмом. Вони регулюють менструальний цикл і не дозволяють яйцеклітині виділитися з яєчника. Без яйцеклітини запліднення неможливе. Існують різні види таблеток з різною комбінацією гормонів. Приймати їх потрібно регулярно (у більшості випадків — щоденно). Не варто користуватися чужими таблетками. Лікар-гінеколог або кваліфікована медсестра мають виписати індивідуальний рецепт кожній жінці на ті таблетки, які їй найкраще підходять у кожному конкретному випадку. Правильне користування ціми ліками дає майже 100% гарантію.
в) діафрагми. Це гумові протизаплідні засоби. Жінка вставляє, діафрагму в піхву у такий же спосіб, як і тампон, попередньо змазавши її спеціальним желе, котре виготовляється для використання разом із діафрагмою. Діафрагма вставляється в піхву за 6 годин до статевого акту і залишається там щонайменше на протязі 8 годин після нього. Її можна залишати на 24 години. Желе, яким змащують діафрагму, містить в собі сперміцид — спеціальний хімікат, що паралізує сперматозоїди. Кожного разу, при повторному статевому акті, слід додавати желе у піхву. Діафрагма, як бар’єр на шийці матки, не дає сперматозоїдам потрапити у фаллопієві труби, і в поєднанні із желе є дуже ефективним методом контрацепції. Діафрагму слід підбирати за індивідуальними розмірами кожної жінки, тому що розміри шийки матки — різні. Ефективність використання діафрагми — 80-97%.
г) ВМС (внутрішньоматкова спіраль). Виготовляється із м’якого пластика, іноді покритого міддю або гормоном. Вставляється у матку лікарем-гінекологом або кваліфікованою медичною сестрою. Деякі спіралі потрібно міняти один раз на рік, але є й такі, що можуть залишатися у піхві на протязі чотирьох років. Цим вони відрізняються від інших пристосувань, які потребують щоденних дій, або приурочених до статевого акту. ВМС вставляється під час менструації, коли вхід до шийки матки м’якшає і відчуття болі, відповідно, зменшується. До ВМС прикріплена нейлонова нитка, яка виходить до піхви. Час від часу жінка повинна перевіряти, чи ця нитка на місці, бо тільки у такий спосіб вона може переконатися, що спіраль не випала. Це пристосування розміщується в матці і не дає змоги яйцеклітині оселитися на стінці матки. Таким чином, запліднена яйцеклітина не розвивається і вагітність не реалізується. ВМС дає майже 100% гарантію.
д) ковпачок, що одягається на шийку матки. Він схожий на наперсток, а за розмірами — менший за діафрагму. Ковпачок установлюється на шийці матки і це робиться винятково лікарем. Вставляється він за 6 годин до статевого акту і його можна залишати на місці упродовж 48 годин. Ковпачок не можна виймати принаймні протягом 8 годин після статевого акту. Не варто користуватися діафрагмами та ковпачками під час менструації.
е) губка. Контрацептивна губка має 2 дюйми (приблизно 5 см) в діаметрі, виготовляється із гладкого, пористого матеріалу, що містить в собі сперміцид (хімікат, який паралізує сперматозоїди). Вона вставляється в піхву і, як і діафрагма, виконує роль бар’єру. Її також необхідно вставляти за деякий час до статевого акту, попередньо змочивши її водою для активізації сперміциду. Носити її можна до 24 годин. Жінка може вступати в інтимний зв’язок неодноразово до того моменту, коли через 6 годин потрібно буде виймати губку. Губка, як і діафрагма, легко виймається із піхви пальцем. Треба взятися за петлю нейлонової нитки і витягнути губку через піхву. Як діафрагма, так і губка не дають відчуття болю. Ефективність — 77-94%.
є) презерватив. Це контрацептивний засіб, яким користуються чоловіки. На кожному зазначена дата його придатності. Виробляються презервативи з гуми (ті, які зроблені з латексу, кращі, тому що вони ліпше за інших не пропускають сперму або вірус СНІДу). Найчастіше презервативи цього типу виготовляються з мастилом, що полегшує рухи під час статевого акту та знищує сперму. В цьому разі основою для мастила має бути вода, тому що мастила, основою яких є нафтопродукти (наприклад, вазелін), роблять презерватив ненадійним. Деякі типи презервативів виготовляються з резервуаром або наконечником — вмістилищем, що забезпечує простір для сперми. Це, в якійсь мірі, є гарантією того, що презерватив не порветься під час еякуляції (виверження сперми). Презерватив одягається під час ерекції, до того, як виділяється передеякулятивна рідина. Ця рідина, що вміщує сперму, виділяється ще до того, як чоловік починає еякулювати. Більшість чоловіків не знають, коли це трапиться, і тому важливо вчасно одягати презерватив. Знімати презерватив слід тільки після закінчення акту, потрібно також слідкувати за тим, щоб він не зісковзнув. Дехто не дуже охоче користується презервативом, зауважуючи, що це заважає повному задоволенню. Може це і так, але тут потрібно вибирати між задоволенням та можливістю завагітніти або отримати якусь венеричну хворобу, або навіть СНІД. Ефективність презервативу становить 88-89%.
ж) жіночі презервативи. Існують також також і жіночі презервативи, які виготовляються із поліуретану. Такий презерватив вставляється у піхву. Складається він з двох кілець, поєднаних поліуретановою прокладкою, і у розкритому вигляді нагадує трубку. Одне кільце охоплює шийку матки, а друге, більше за розміром, залишається зовні піхви.
з) сперміциди. Це креми, піна або желе, які містять хімічний препарат, який паралізує сперму і блокує вхід до матки з ефективністю 80-90%. Як правило, вони вводяться у піхву аплікатором, який потім виймається. Тільки через 10 хвилин по цьому дозволяється мати статевий акт. Через 1 годину ефект сперміциду пропадає.
і) переривання статевого акту. Цей метод іноді практикується як засіб контрацепції, контролю за дітонародженням та планування сім’ї. Цей процес відбувається, коли чоловік різко виходить з піхви саме перед еякуляцією, щоб запобігти виверженню сперми у піхву, оскільки сперма може дістатися фаллопіевої труби і зустріти там яйцеклітину, яка щойно вийшла з яєчника. Цей метод часто використовується підлітками, але він не є надійним. Треба пам’ятати, що чоловік випускає передеякулятивну рідину раніше, ніж відбувається еякуляція. Ця рідина містить сім’я (сперму у поєднанні з виділеннями деяких чоловічих залоз). Якщо ця рідина потрапляє біля або всередину піхви, сперматозоїди можуть дістатися фалопієвої труби. Процес вимагає підвищеного контролю з боку чоловіка, бо саме в той момент, коли він відчуває найвищу насолоду, потрібно усвідомлено вийти з піхви. Якщо діяти вміло, ефективність цього методу досягає 80%.
к) стерилізація. Це хірургічна операція для жінок, яка зветься лігатурою (перев’язуванням) труб. Вона являє собою перерізання або перекриття фаллопієвих труб з тим, щоб яйцеклітини не могли проходити з яєчників у матку. У чоловіків ця операція називається вазектомією. Вона також, включає перерізання або перекриття сім’яного каналу, щоб після виходу з яєчок сперма не могла стати частиною сім’я.
л) календарний метод (метод ритмічності). Хоча цей метод і не рекомендується для молодих людей, у них можуть виникнути деякі питання з цього приводу. Йдеться про можливість виявити моменти у менструальному циклі, коли жінка з більшою ймовірністю може завагітніти. Це дає можливість уникати статевих відносин саме в такі дні. Жінка може визначити ці дні, щоранку перевіряючи температуру тіла, коли вона ще знаходиться у ліжку, а також помітивши зміни у слизових виділеннях піхви. Якщо користуватись цим методом вміло, ефективність становить 80-94%. Але не можна його рекомендувати підліткам.

Таблиця 1


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 115; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты