Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


КУРСОВА РОБОТА




з курсу «Податкова система України»

на тему: «Податки: сутність, функції та значення в системі державного регулювання економіки»

 

студента 4 курсу

фінансово-економічного факультету

спеціальності 6.030508 Караушу

«Фінанси і кредит» Адріана

денної форми навчання Михайловича

 

Томнюк

Науковий керівник Тетяна

Леонідівна

 

 

Чернівці 2014

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..3

Розділ 1. Теоретичні засади оподаткування в Україні………………………….5

1.1 Економічна суть та функції податків, їх місце в державному регулюванні економіки…………………………………………………….5

1.2 Класифікаційні ознаки та види податків…………………………….13

Розділ 2. Аналіз податкових надходжень та пільгове оподаткування в Україні за 2011 – 2013 роки………………………………………………………………19

2.1 Аналіз податкових надходжень зведеного бюджету України …..19

2.2 Аналіз пільгового оподаткування в Ураїні за 2011-2013 р.р…….28

Розділ 3. Шляхи реформування системи оподаткування як основного інструменту державного регулювання економіки…………………………….32

3.1 Досвід оподаткування зарубіжних країн…………………………..32

3.2 Проблеми та шляхи удосконалення податків в Україні ……...…36

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...40

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ………………………………………42

ДОДАТКИ ……………………………………………………………………….45

 


ВСТУП

В умовах існування ринкових відносин та різних форм власності, коли державна власність не має домінуючого значення, основним методом формування доходів держави є податки, які в тій чи іншій країні складають податкову систему. Вихідним положенням для поняття сутності податків є розуміння того, що податки є найважливішою і найдавнішою формою фінансових відносин між державою і членами суспільства. Поява податків зумовлена виникненням держави і виконанням державою суспільно-необхідних функцій. За економічним змістом податки - це фінансові відносини між державою і платниками податків з метою створення загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів, необхідних для виконання державою її функцій.

Таке складне економічне явище, як податки, слід розглядати з історичної точки зору, узагальнюючи досвід інших держав. Тим більше, що під час творення податкової системи постають проблеми, що притаманні економіці будь-якої країни світу. Це - протиріччя між потребами в податкових доходах і можливостями їх отримання. Вирішити цю проблему можна лише за умови вивчення впливу податків на ефективність та обсяги виробництва. Гострота цього питання сьогодні в Україні вимагає його найшвидшого вирішення.

Актуальність даної теми полягає в тому, податкові надходження завжди відігравали важливу роль у наповненні грошовими ресурсами Державного бюджету. Враховуючи те, що навіть після прийняття Податкового кодексу, в Україні здійснюються активні реформи у цій сфері, тобто питання податкових надходжень є дуже актуальним на даному етапі розвитку нашої країни.

Мета дослідження – визначити місце податкових надходжень в системі доходів державного бюджету, запропонувати шляхи вирішення проблем у системі оподаткування та пільгового оподаткування в Україні.

Даній проблематиці приділяється значна увага в дослідженнях вітчизняних вчених, серед яких слід виділити праці Пасічник Ю. В., Бечко П.К., Круш П.В., Філімоненков О.В., Благун І.Г, Коваленко О.Л, Тарасюк Г.М. та інші.

Відповідно до поставленої мети у роботі передбачено вирішити такі теоретичні та практичні завдання:

- Розкрити теоретичні засади оподаткування України;

- Дослідити економічну сутність та функції податків, їх місце в державному регулюванні економіки;

- Розглянути за різними класифікаційними ознаками види податків;

- Проаналізувати податкові надходження та питому вагу бюджетоформуючих податків зведеного бюджету України;

- Розглянути особливості оподаткування економічних суб’єктів зарубіжних країн;

- Окреслити сучасні проблеми та шляхи удосконалення системи оподаткування в Україні;

- Зробити висновки.

Об’єктом дослідження виступають податкові надходження та основні їх показники в системі державного бюджету.

Предметомдослідженняє – економічні відносини, пов’язані із залученням грошових ресурсів до Державного бюджету за допомогою податкових надходжень.

При написанні курсової роботи використовувались такі методи наукових досліджень, як: аналіз і синтез, метод порівняння та метод графічного моделювання.

 


РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ОПОДАТКУВАННЯ В УКРАЇНІ

1.1 Економічна суть та функції податків, їх місце в державному регулюванні економіки

Податки є важливою ланкою фінансових відносин у суспільстві і виникають одночасно з появою держави. Економічні відносини, зв'язані з податками, у тому чи іншому ступені торкаються всього населення країни, тому основні теоретичні і практичні аспекти побудови податкової системи цікавлять не тільки фахівців (економістів, юристів, керівників усіх рівнів, підприємців), але і звичайних громадян [14,с.256].

Сам по собі податок являє собою з одного боку філософську й економічну категорію, а з іншого – одночасно виступає конкретною формою правових взаємовідносин, що закріплюються законодавством при наповненні доходами бюджетної системи. Аналіз сутності податку як економічної категорії базується на дослідженні закономірностей розширеного відтворення, його окремих фаз, особливо розподілу та перерозподілу грошової форми вартості. У свою чергу, дослідження податкових форм має виходити з положень теорії держави та права [9,с.5].

За економічним змістом податки – це фінансові відносини між державою і платниками податків з приводу створення загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів, що необхідні державі для виконання своїх функцій [6, с.65].

Одним з тих, хто спробував створити першу наукову теорію оподаткування, став видатний шотландський економіст і вчений XVIII ст. Адам Сміт. У праці „Про багатство народів” (1770), „податок” був визначений як тягар, що накладається державою у формі закону, який передбачає і його розмір, і порядок сплати [9, с.6].

На думку А. Сміта, оподаткування держави повинно здійснюватися на основі таких принципів:

1) Принцип справедливості (рівності) полягає у тому, що піддані держави зобов’язані брати участь в утриманні уряду, по можливості, згідно з тими доходами, які отримує кожний під охороною держави;

2) Принцип визначеності базується на тому, що податок має бути точно визначений, а не встановлений свавільно. Термін його оплати, спосіб і розмір платежу повинні бути зрозумілими і чіткими як самому платнику, так і будь-кому іншому;

3) Принцип зручності полягає у тому, що кожен податок повинен сплачуватись у той час і в такий спосіб, які є найбільш зручними для платника;

4) Принцип економії базується на тому, що кожен податок має бути розроблений і задуманий так аби він брав і утримував з кишень народу якомога менше понад те, що він приносить державній скарбниці [15,с.390].

На сучасному етапі розвитку основним нормативно-правовим документом України, у сфері оподаткування, являється Податковий кодекс.

Згідно Податкового кодексу України, податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку [2].

Характерними ознаками податків, порівняно з іншими обов'язковими платежами до бюджету, є:

· обов’язковість сплати;

· регулярність сплати;

· справляння на умовах безповоротності, тобто повернення податку можливе тільки у разі його переплати або якщо законодавством передбачені пільги щодо цього податку;

· односторонній характер встановлення. Оскільки податок сплачується з метою покриття суспільних потреб, які в основному відокремлені від індивідуальних потреб конкретного платника, то він є індивідуально безповоротний. Сплата податку не породжує зустрічного зобов'язання держави вчиняти будь-які дії на користь конкретного платника;

· сплачується лише до бюджету, а не до іншого грошового централізованого або децентралізованого фонду;

· не має цільового призначення;

· є виключно атрибутом держави і базується на актах вищої юридичної сили [13, с.55].

Теоретично економічна природа податку полягає у визначенні призначення податку, об'єкта оподаткування і джерела сплати, а також визначення того впливу, який чинить податок у кінцевому підсумку на суб'єктів оподаткування і на всю економіку як одне ціле. Тому основне завдання пізнання природи податків – прослідкувати еволюцію уявлень про природу податку під впливом учення про державу [10,с.255]..

Для пізнання природи податку необхідно чітко визначити основні елементи, які характеризують внутрішній зміст цього поняття, а саме [13, с.56]:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 264; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты