Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Стратегічні альтернативи діяльності підприємства




 

Різновид базової стратегії Критерії визначення характеру стратегії Стратегічні альтернативи
1. Стратегія зростання (наступальна) 1. Обсяг продажу 2. Дохід 3. Частка ринку 4. Швидкість зростання 1. Інтенсифікація ринку: проникнення на нові ринки, розширення присутності, географічна експансія 2. Диверсифікація: вертикальна, горизонтальна, побіжна 3. Міжфірмове співробітництво та кооперація 4. Зовнішньоекономічна діяльність
2. Стратегія стабілізації (наступально-оборонна) 1. Дохід на обсяг продажу 2. Дохід на активи 3. Дохід на акції 4. Швидкість пожвавлення   1. Економія: ревізія витрат, консолідація, пожвавлення 2. Зрушення: зменшення втрат, поновлення доходу, активізація доходу, активізація фінансової діяльності 3. Забезпечення сталості: селективність, балансування на ринках, фінансова економія
3. Стратегія виживання (оборонна) Критичний аналіз: - продуктів та ринків - фінансового стану - управління 1. Перебудова маркетингової діяльності: вилучення товару, експансія на основному ринку тощо 2. Перебудова системи управління 3. Фінансова перебудова

 

 


 

Різновиди стратегій: виживання, стабілізації, зростання.

 

 

ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ ТАКТИЧНИХ ПЛАНІВ, ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ І ПРИЗНАЧЕННЯ.

.

 


Зміст і можливі розділи тактичних (середньо- і короткострокових) планів підприємства.

Поточне планування охоплює період до одного року, включа­ючи піврічне, квартальне, місячне планування. Поточні (тактичні) плани за сферою спрямування є набагато вужчими, ніж стратегіч­ні, вони деталізують їх. Як правило, поточні плани розробляються на рік і регулюють діяльність підприємства по виробництву про­дукції, її збуту, матеріально-технічному забезпеченню, фінансових питаннях тощо. Такі плани дозволяють швидко реагувати на будь-які відхилення у діяльності підприємства, приймати необхідні рі­шення. Участь у розробленні такого плану беруть усі виробничі підрозділи, а керівництво здійснює керівник підприємства разом з головним економістом.

 

 

Сутність і системи оперативного планування діяльності виробничих підрозділів підприємства.

 

Основними розділами тактичного планує:

- план маркетингу;

- виробничий план;

- науково-дослідна діяльність і підвищення технічного рівня виробництва;

- план щодо праці і заробітної плати;

- план щодо інвестицій і капітального будівництва;

- план матеріально-технічного забезпечення;

- план соціального розвитку колективу;

- план з охорони навколишнього середовища;

- план щодо собівартості, прибутку і рентабельності;

- план зовнішньоекономічної діяльності;

- фінансовий план.

Етапи розроблення поточного плану такі:

1) аналіз результатів діяльності підприємства;

2) розроблення заходів щодо підвищення ефективності діяльності підприємства та підвищення його конкурентоспроможності;

3) дослідження ринку і формування портфеля замовлень на продукцію підприємства;

4) обгрунтування окремих розділів плану;

5) розгляд проекту плану радою трудового колективу та йогозатвердження;

6) доведення техніко-економічних показників до структурних підрозділів підприємства.


Місячні поточні планимістять той самий набір техніко-економічних показників, але з розбивкою за окремими місяцями кален­дарного року.

Оперативно-виробниче планування є завершальним етапом в плануванні господарської діяльності підприємства. Основне завдання оперативно-виробничого планування полягає в конкретизації показників тактичного плану з метою організації щоденної планомірної і ритмічної роботи підприємства та його структурних підрозділів, а також контролі за їх діяльністю. Тому оперативно-виробниче планування включає календарно-виробниче планування і диспетчерування.

Календарно-виробниче планування передбачає розробку планів-графіків виробництва, відвантаження продукції на зміну, добу, місяць і доведення їх до структурних підрозділів підприємства. Диспетче-рування передбачає оперативний контроль за виконанням поставлених завдань, виявлення відхилень у виробничому процесі, мобілізацію ресурсів на їх усунення, а також запобігання відхиленням.

 

 

Оперативно-виробниче планування покликане забезпечити ритмічну роботу підприємства, що особливо важливо для своєчасного виконання договірних зобов'язань. Цим видом планування займаються економісти планово-економічних відділів, відділів збуту, диспетчери цехів, а на великих підприємствах - виробничо-диспетчерський відділ.

Окремим видом планування на підприємстві є розроблення планів-програм (або програм), які визначають перспективи і розвиток одного з напрямів діяльності підприємства. Такими програмами можуть бути: програма реструктуризації, програма інноваційного розвитку, програма перекваліфікації кадрів, програма економії матеріальних ресурсів та ін.

За змістом планування плани підприємства розробляються залежно від функціонального напряму діяльності підприємства - виробництва, маркетингу, фінансів, інвестиційної діяльності тощо. Щодо кожного з них підприємство формує перспективні і тактичні цілі, розробляє відповідні заходи для їх досягнення.

 

 

ВИРОБНИЧА ПРОГРАМА ПІДПРИЄМСТВА (план виробництва і реалізації продукції) - це система адресних завдань з виробництва і доставки продукції споживачам у розгорнутій номенклатурі, асортименті, відповідної якості і у встановлені терміни згідно з договорами поставок.


 
 


 

 


Виробнича програма підприємства (план виробництва та реалізації продукції) — це система планових завдань з виробництва i доставки продукції споживачам у розгорнутій номенклатурі, асортименті, відповідної якості та у встановлені строки згідно договорів поставок

 

Номенклатура — це перелік назв окремих видів продукції, а асортимент — це різновид виробів в межах даної номенклатури

 

 

 

Рис. 5.1. Порядок розроблення виробничої програми підприємства

 

Універсальними показниками в системі оцінки обсягів виробництва та реалізації продукції є вартісні, до яких відносяться:

—товарна продукція,

— валова продукція,

— нормативно-чиста,

—реалізована,

— валовий оборот.

—внутришньозаводський оборот.

—чиста,

—умовно-чиста

 

 

 
 

 

 


 
 

 


 

 

 


Є ВИЗНАЧАЄ

 

 


 

Micцe виробничої програми у системі планів господарсько-фінансового розвитку підприємства

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 


Проблеми вдосконалення системи планування за умов ринкової системи господарювання.

 

 

Бізнес-планування: сутність і призначення. Стадії формування, логіка розробки й поліваріантність структури бізнес-плану.


 


 


Типовий зміст і методика розробки окремих розділів бізнес-плану.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты