Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правова природа кореспондентських рахунків.




 

Розрахунки між клієнтами одного й того самого банку здійснюються шляхом виконання відповідних операцій по їхніх рахунках, обминаючи кореспондентський рахунок банку.

В інших випадках комерційний банк, який виконує до­ручення свого клієнта про здійснення тієї чи іншої банків­ської операції, змушений вступати у відносини з іншим ко­мерційним банком, що обслуговує його контрагента.

Таким чином, перш ніж клієнти комерційних банків змо­жуть здійснити відповідні розрахунки один з одним, у без­готівковому порядку повинні розрахуватися їхні банки.

Слід зазначити, що якби не існувало системи міжбанків-ських безготівкових розрахунків, то комерційні банки мали б передавати один одному готівку, тобто перевозити гроші з банку в банк. Однак у такому випадку міжбанківські роз­рахунки здійснювалися б досить довго та й самі операції бу­ли б надто ризикованими.

Загальний регламент щодо організації міжбанківських розрахунків та їх форми визначаються Інструкцією НБУ «Про міжбанківські розрахунки в Україні», затвердженою постановою Правління НБУ від 27 грудня 1999 р. № 621.

Міжбанківські розрахунки — це система здійснення і регулювання платежів за грошовими внесками і зобов'язан­нями, які виникають між банківськими установами в про­цесі їх діяльності.


Електронні міжбанківські розрахунки — розрахунки із застосуванням електронних засобів приймання, передачі, оброблення та захисту інформації. Система електронних платежів (СЕП) — це комплекс програмно-технічних за­собів, призначений для виконання міжбанківських розра­хунків між її учасниками.

Міжбанківські безготівкові розрахунки здійснюються че­рез систему кореспондентських рахунків.

Кореспондентський рахунок відкривається комерцій­ному банку — юридичній особі для здійснення розрахунків, я кі виконує один банк за дорученням і на кошти іншого бан­ку на підставі укладеного кореспондентського договору.

Субкореспондентський рахунок це рахунок, який від­кривається установі комерційного банку (філії, відділенню, управлінню тощо), що не є юридичною особою, для здійс­нення розрахунків на підставі укладеного кореспондент­ського договору.

Кореспондентський договір це договірні відносини між банками про здійснення платежів, розрахунків та інших послуг, що їх виконує один банк за дорученням і на кошти іншого банку.

В межах кореспондентських договорів реалізуються ко­респондентські відносини. На території України кореспон­дентські відносини між банками встановлюються, головним чином, для організації безготівкових розрахунків своїх клі­єнтів. Для встановлення кореспондентських відносин кре­дитні установи обмінюються листами, домовляються, за якими рахунками будуть проводитись взаємні розрахунки, обмінюються зразками підписів посадових осіб, тарифами комісійної винагороди тощо.

Внутрішньобанківська платіжна система (ВИС) —це іірограмно-технічний комплекс з власними засобами захис­ту інформації, який експлуатується комерційним банком або об'єднанням банків і здійснює платіжний облік між установами цього банку (об'єднання) та іншими банків­ськими установами поза межами СЕП.

Регіональна розрахункова палата (РРП) — це підроз­діл регіонального управління Національного банку, який об­слуговує в СЕП банки та їх установи відповідного регіону.

Центральна рахункова палата (ЦРП) це підрозділ Національного банку, який виконує функції РРП для банків та їх установ по м. Києву та Київській області і органі­зовує функціонування СЕП у цілому.

Технічний кореспондентський (субкореспондентський) рахунок у РРП інформація в електронній формі, яка ві­дображає зміни стану кореспондентського (субкореспон-дентського) рахунку банку — учасника СЕП у результаті виконання електронних міжбанківських розрахунків.

Відповідно до чинного законодавства кореспондентські відносини можуть бути:

1) між комерційними банками (установами) і регіональ­
ними управліннями НБУ;

2) безпосередньо між комерційними банками.
Кореспондентські відносини між комерційним банком

(установою) та регіональним управлінням НБУ встановлю­ються на підставі укладеного між ними договору про від­криття кореспондентського (субкореспондентського) ра­хунку для проведення міжбанківських розрахунків комер­ційного банку з іншими банками.

У разі проведення міжбанківських розрахунків через прямі кореспондентські відносини комерційний банк від­криває кореспондентський рахунок в іншому комерційному банку, який здійснює банківські операції за його дору­ченням на підставі укладеної між ними кореспондентської угоди.

Міжбанківські розрахунки можуть здійснюватися:

—через систему електронних платежів НБУ;

—через власну внутрішньобанківську платіжну систему;

—через прямі кореспондентські відносини між комерцій­
ними банками.

Кореспондентські (субкореспондентські) рахунки від­криваються комерційному банку (установі) згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку банків України. Одночас­но з відкриттям кореспондентського (субкореспондентсько­го) рахунку комерційному банку (установі) — учаснику СЕП відкривається технічний кореспондентський (субко­респондентський) рахунок у РРП, через який безпосеред­ньо забезпечується здійснення міжбанківських розрахунків.

Для відкриття кореспондентського рахунку комерційний банк повинен надати регіональному управлінню НБУ такі документи:

1) копію банківської ліцензії (для відкриття кореспон­дентського рахунку;

2)заяву на відкриття рахунку встановленого зразка;

3)один з примірників належним чином оформленого
статуту із зазначенням реєстраційного номера, засвідченого
підписом уповноваженої на те особи Національного банку
України та відбитком печатки, або копію Положення про
філію, затверджену належним чином (для відкриття субко-
респондентського рахунку);

4)картку зі зразками підписів та відбитком печатки вста­
новленого зразка, засвідчену нотаріально.

Кореспондентський (субкореспондентський) рахунок відкривається на підставі укладеного договору та відповід­ного підпису на заяві про відкриття рахунку керівника або уповноваженої ним особи регіонального управління НБУ.

Про відкриття кореспондентського (субкореспондент-ського) рахунку регіональне управління НБУ зобов'язане повідомити податкову інспекцію, на території якої розташо­ваний комерційний банк (установа), у триденний строк. Ре­гіональне управління НБУ, яке відкрило субкореспондент­ський рахунок установі комерційного банку, в свою чергу зобов'язане не пізніше наступного робочого дня проінфор­мувати про це відповідне регіональне управління НБУ, де обслуговується комерційний банк цієї установи.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 152; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты