Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Очистка стічних вод методами окислення і відновлення




Для очистки стічних вод переважно використовують процес окислення і найпоширенішими окислювачами, які використовуються в промисло­вості є газоподібний і зріджений хлор, хлорне вапно, гіпохлорити натрію І калію, перманганат калію, біхромат калію, озон, пероксид водню, кисень, піролюзит тощо.

У процесі окислення (відновлення) токсичні забруднювачі, які містяться в стічних водах, внаслідок хімічних реакцій перетворюються в менш токсичні з наступним їх видаленням із води. Очистка окисленням (відновленням) пов'язана з витратами реагентів, тому доцільна тільки в тих випадках, коли забруднюючі речовини недоцільно або неможливо видалити із води іншими способами (ціанисті сполуки, сполуки арсену тощо).

Хлор і речовини, які містять "активний" хлор є найпоширенішими окислювачами. Їх використовують для очистки стічних вод від сірковод­ню, гідросульфідів, метилсірчистих сполук, фенолів, ціанідів, а також дім дезінфекції стічних вод. При потраплянні хлору в воду утворюється хлор­нуватиста і хлороводнева кислота (хлорна вода):

С12+ Н20 = НОСІ + НС1.

Після цього проходить дисоціація хлорнуватистої кислоти, ступінь якої залежить від рН середовища (при рН > 4 молекулярного хлору не існує), Суму С12+НОС1+ОС1 називають вільним "активним" хлором. У присут­ності амонійних сполук у воді утворюється хлорамін NН6СІ і дихлорамін NНС12. Хлор у вигляді хлорамінів називають зв'язаним активним" хлором.

1 - усереднювач; 2,5 - насоси; 3 - ежектор; 4 - ємність. Рис. 4.25. Схема установки очистки води хлоруванням.

Хлорування проводиться в ємності (4). В ежекторі (3) газопо­дібний хлор захоплюється стічною водою, яка циркулює в системі ні досягнення необхідного ступеня окислення. При знезараженні вод від ціанідів процес проводять в лужному середовищі при pH > 9,0.Залежно від ступеня хлорування ціаніди окислюють до ціанатів або елементарного азоту і діоксиду карбону за рівняннями:

CN- + 2 ОН- + СІ2 → CNO - + 2СІ- + Н20;

2 CNO - + 4 ОН- + З С12 → 2 СО2 + 6 С1- + N2 + 2 Н20.

Джерелами "активного" хлору можуть бути також хлорне вапно, гіпохлорити, хлорати, діоксид хлору. Процес окислення ціанідів "активним" хлором можна проводити в одну стадію до одержання ціанатів, які легко гідролізують:

CN - + ОСІ - → CNO - + СІ -;

CNO - + 2 Н2О → CO32- + NH -.

Швидкість гідролізу, який активно проходить в слабокислому середовищі, не дуже висока. Слід звертати також увагу на pH середовища при веденні окислення (рІІ 8-11). Використову-ють хлорування і для знешкодження стічних вод від сірководню (дезодорація вод). При хлоруванні проходить окислення сульфурвмісних сполук. У випадку нестачі хлору, якщо вода містить меркаптани, може утворюватись диметилсульфіт з неприємним запахом

H2S + Cl2 → 2HCl + S↓;

2 CH3SH + Cl2 → 2 HCl + (CH3)2S2.

При надлишку хлору (понад 600 г на 1 м3) може утворюватись метансульфокислота:

H2S + З С12 + 2 Н20 → S02 + 6 HCl;

CH3SH + З Cl2 + 2 Н20 → CH3S02C1 + 5 HCl.

Як носій "активного" хлору часто використовують хлорне вапно (містить до 33% "активного" хлору) або гіпохлорит кальцію (містить до 60% "активного" хлору). Витрати реагентів на процес хлорування (в кг/добу) розраховують за рівнянням:

хі = (xС1xWxn) / а,

де xС1 – витрати "активного" хлору, які необхідні для окислення (ціанідів або сірководню), кг/м3;

W - витрати води, м3/доб;

п - коефіцієнт надлишку реагентів (1,2-1,3);

а - вміст "активного" хлору в реагенті.
Кисень повітря використовують для очистки стічних вод від феруму шляхом окислення двовалентного феруму до тривалентного з наступ­ним гідролізом останнього. При цьому виділяють гідроксид феруму(ІІІ):

4 Fe2+ + О2 + 2 Н20 = 4 Fe3+ + 4 ОН-;

Fe3+ + З Н20 = Fe(OH)3 + З Н+.

Окислення піролюзитом проводять шляхом фільтрування стічної води через матеріал. Такий метод очистки використовують для окислення спо­лук тривалентного арсену до п'ятивалентного:

Н3AsO3+ MnO3 + Н2SO4 = Н3AsO4 + MnSO4 + Н20

Підвищення температури сприяє збільшенню ступеня окислення. Окислення озоном дозволяє одночасно забезпечити знебарвлення води, усунення присмаків і запахів, а також провести знезараження (дуже ефективне). Озонуванням можна очищати стічні води від фенолів, ціанідін, нафтопродуктів, сірководню, сполук арсену, поверхнево-активних речовин, барвників, канцерогенних ароматичних вуглеводнів, пестицидів тощо, У водному розчині, особливо в лужному середовищі, озон досить швидкої дисоціює за реакцією:

О3 = О2 + О.

Дія озону в процесах окислення може проходити в трьох різних напрямках:

> безпосереднє окислення за участю атомарного оксигену;

> приєднання цілої молекули озону до окислюваної речовини з утворенням ні стійких озонідів;

> каталітичне підсилення окислювальної здатності кисню, який присутній в озонованому повітрі.

Озон подають в стічну воду у вигляді озоно-повітряної або озоно-кисневої суміші з концентрацією озону біля 3%. Для підвищення ефективності процесу окислення суміш диспергують у стічній воді на дрібні бульбашки газу. Озонуванням є процес абсорбції, який супроводжується хімічною реакцією в рідкій фазі.

Озон одержують з кисню повітря під дією електричного розряду в генераторах, причому повітря (або кисню) перед подаванням в генератор осушують. Для озонування промислових стічних вод використовують апарати, які наведені на рис. 4.26.

а - з насадкою; 6 - барботажного типу.

Рис. 4.6. Контактні апарати для озонування

Можуть бути використані барботажні апарати, насадкові і тарілчасті колони. Процес очистки значно інтенсифікується при одночасному використанні ультразвуку і озону, ультрафіолетового випромінювання і озону. Особливо ефективна дія ультрафіолетового випромінювання: швидкість окислення озоном зростає в 100-1000 разів. Це зумовлені попереднім збудженням органічних молекул ультрафіолетовим вип­ромінюванням перед їх окисленням озоном.

Використання методу відновлення має менше значення для очистки стічних вод. Але, якщо стічні води містять легковідновлювані сполуки (спо­луки меркурію, сполуки хрому(УІ) тощо), очистку стічних вод можуть проводити методом відновлення.

У процесі очистки стічних вод від неорганічних сполук меркурію їх відновлюють до металічного меркурію з наступним видален­ням із води відстоюванням, фільтруванням або флотацією. Органічні сполуки меркурію спочатку окислюють для руйнування сполукн, а потім катіони меркурію відновлюють до металічного меркурію. Для відновлення використовують сульфід феруму, боргідрид натрію, гідросульфіт натрію, порошок феруму, алюмінієву пуд­ру тощо.

Методи очистки стічних вод від сполук хрому(УІ) базуються на їх відновленні до хрому(ІП) з наступним осадженням у вигляді гідроксиду в лужному середовищі. В якості відновників можна використати активоване вугілля, сульфат феруму(ІІ), водень, діоксид сульфуру, відходи органічних виробництв тощо. Найчастіше використовують розчини бісульфіту натрію і діоксид сульфуру:

4 H2Cr04 + 6NaHSO3 + ЗH2SO4 → 2 Cr2(S04)3 + З Na2SO4 + 10Н20

SO3 + H2O → H2SO3 2 Cr03 + H2SO3 → Cr2(S04)3+ 3Н20


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты