Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПЕРЕДМОВА. Дипломна робота є самостійною роботою студентів




Дипломна робота є самостійною роботою студентів. Дипломна робота – це робота і наукова, і кваліфікаційна. Для того, щоб зробити її такою, треба уважно прочитати ці методичні вказівки.

Мета вказівок – уніфікація відображення проведених теоретичних та експериментальних досліджень відповідно до завдання з дипломної роботи, правильності оформлення пояснювальної записки, доповіді та ілюстрацій для захисту в Державній екзаменаційній комісії (ДЕК).

Оформлення дипломної роботи виконується відповідно до стандарту ВНЗ,а також діючих стандартів: ДСТУ 3008-95 "Документація. Звіти в сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення" і СТП 15-96 "Пояснювальна записка до курсових і дипломних проектів. Вимоги і правила оформлення"; ДСТУ 2391-94. Система технологічної документації.

Дипломна робота – кваліфікаційна робота, що призначена для об’єктивного контролю ступеня сформованості умінь вирішувати типові завдання діяльності, які, в основному, віднесені в ОКХ до організаційної, управлінської та виконавської (технологічної, операторської) виробничих функцій.

Дипломнаробота передбачає проведення аналізу та теоретичної розробки (моделювання та дослідження процесів і об’єктів) актуальних питань, проблем у відповідній галузі знань.

У процесі виконання дипломноїроботи студент показує свою освіченість за фахом, здатність самостійно вирішувати фахові завдання, уміння працювати з науковою літературою, нормативною документацією, комп’ютерною технікою і програмним забезпеченням, здібність аналізувати отримані результати, робити правильні висновки й узагальнення, уміння використовувати сучасні методи наукових досліджень.

Підготовка та захист дипломнихробіт сприяють виявленню у студентів навичок науково-дослідної діяльності, глибокому й всебічному оволодінню знаннями з обраної спеціальності.


1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

До написання дипломноїроботи допускаються студенти, які виконали всі вимоги навчального плану і успішно здали державні кваліфікаційні іспити.

До захисту дипломних робіт допускаються студенти, які в визначений термін виконали дипломну роботу і успішно пройшли попередній захист на кафедрі. Списки студентів, допущених до захисту дипломних робіт, подаються в Державну екзаменаційну комісію (ДЕК).

Дипломнаробота – це кваліфікаційна праця, спрямована на те, щоб довести ДЕК, що її автор повністю сформувався як фахівець відповідного освітньо-професійного рівня і заслуговує присвоєння цієї кваліфікації. Для цього студент повинен у тексті випускної роботи підкреслити свій особистий внесок та ступінь самостійності, обґрунтувати використані методи досліджень та достовірність отриманих результатів. Нарешті правильними повинні бути як по змісту, так і по формі пояснювальна записка, доповідь та ілюстрації під час виступу в ДЕК.

Для того, щоб дипломна робота стала зразковою працею, вона повинна відповідати таким вимогам:

– бути актуальною;

– мати мету та сформульовані задачі;

– мати практичне значення;

– використовувати коректні та адекватні методи дослідження.

Виконання дипломної роботи передбачає основні цілі:

– поглиблення, розширення та систематизацію теоретичних знань і практичних навичок, отриманих студентом за весь період навчання за спеціальністю;

– оволодіння методиками теоретичного та експериментального дослідження при розв’язанні конкретних правових, політичних, економічних та соціальних проблем, пов’язаних з аналізом та розробкою рекомендацій для прийняття відповідних управлінських рішень у галузі туризму;

– розвиток навичок пошуку та систематизації інформації, з застосуванням автоматизованих інформаційних систем та технологій, математичних методів обробки інформації, моделювання та прогнозування;

– розвиток вмінь та навичок в проведенні самостійних аналітичних робіт, а також оволодіння методами та формами їх виконання;

– визначення підготовленості студента для самостійного аналізу та викладу матеріалу, вміння захищати свою роботу перед Державною екзаменаційною комісією.

Головне завдання спеціаліста з туризму полягає в проведенні аналізу діяльності досліджуваного об’єкта і в розробленні пропозицій для прийняття рішень за результатами цього аналізу. В сучасних умовах розбудови державності України особливу значимість мають питання, пов’язані з правовими аспектами діяльності державних та підприємницьких структур, їх забезпеченням діловою інформацією, проведенням PR кампаній, створенням відповідного іміджу тощо.

Ось чому дипломна робота повинна носити науково-практичний характер, включаючи і проблемний, відмінність якого полягає у вмінні аналізувати, досліджувати проблему з допомогою наукових методів, синтезувати та узагальнювати накопичений в процесі аналізу матеріал, а також розробляти рекомендації на рівні оперативних, тактичних та стратегічних рішень.

Виконана дипломна робота подається на перевірку керівнику дипломноїроботи для перевірки і підпису. Далі роботу перевіряє нормоконтролер, який ставить підпис та допускає роботу до захисту. У випадку недодержання вимог, які обговорені в методичних вказівках та недодержання загальних стандартів, робота не допускається до захисту.

Робота на нормоконтроль подається за місяць до захисту. У випадку недодержання часових рамок, робота з боку нормоконтролера, також може бути не допущена до захисту.

Після перевірки пояснювальної записки, керівник складає відгук про роботу студента над дипломною роботою.

Дипломнаробота підписана керівником, надається для попереднього захисту в робочу комісію кафедри. Робоча комісія, як правило, працює на протязі 7 – 10 днів за місяць перед початком роботи ДЕК. Комісія кафедри складається з трьох-чотирьох викладачів, призначених завідуючим кафедрою.

Після розгляду комісії дипломну роботу надають завідувачу кафедрою для додаткової перевірки і підпису.

У випадку, коли робоча комісія прийме рішення про невідповідність даної роботи існуючим вимогам і на цій підставі не допускає студента до захисту роботи, це питання розглядається на засіданні кафедри з участю студента і керівника роботи. Протокол засідання кафедри надається в деканат факультету.

Після позитивного рішення робочої комісії, дипломну роботу направляють на рецензію спеціалісту відповідного профілю. До рецензування залучаються фахівці, які працюють в галузі туризму (готельному та ресторанному бізнесі), а також представники професорсько-викладацького складу з інших кафедр.

Захист дипломної роботи проходить по черзі, відповідно складеному графіку. Список складається секретарем ДЕК з урахуванням бажань студентів, які захищаються.

 

2.ОБОВ’ЯЗКИ ОСІБ ЗА ОРГАНІЗАЦІЮ ТА ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

2.1. Обов’язки керівників дипломних робіт

 

Керівниками дипломних робіт, як правило, призначаються професори, доценти, старші викладачі профілюючих кафедр і, як виключення, найбільш досвідчені асистенти.

Керівник дипломної роботи в процесі своєї роботи систематично вивчає становище і перспективи розвитку науки своєї спеціальності. Керує науковою роботою студентів, підготовлюючи їх до написання дипломної роботи.

Своєчасно і якісно розробляє тематику дипломних робіт з урахуванням наукової роботи студентів, зроблених раніше висновків та рекомендацій ДЕК.

Розробляє конкретні і достатньо повні завдання на дипломну роботу, рекомендує необхідну літературу і дає методичні рекомендації.

Проводить бесіди із студентами по узгодженню завдань дипломної роботи, структури і етапів роботи над нею. Рекомендує методики виконання розрахунків, проведення експериментів і моделювання (якщо такі передбачені завданням на дипломну роботу). Надає допомогу студентам в складанні, календарних планів виконання дипломної роботи.

Здійснює безпосереднє та систематичне керівництво розробкою всіх питань дипломної роботи, розвиваючи при цьому у студента навики самостійної роботи, творчі здібності й ініціативу. Основною формою керівництва дипломною роботою є індивідуальна консультація. Керівник докладно консультує студента з питань, які виходять за межі учбових дисциплін, рекомендує доступну для студента літературу. Питання, які доступно викладені в літературі, керівник рекомендує студенту проробити самостійно.

Здійснює систематичну перевірку відповідності ходу роботи студента календарному плану виконання дипломної роботи, розглядає виконану частину роботи, звертає увагу на недостатню глибину опрацьованих питань. Перевіряє розділи пояснювальної записки дипломної роботи в «чорновому» (першій редакції) вигляді по мірі їх підготовки з метою недопущення грубих помилок, які можуть привести до невиконання завдання, надлишкове збільшеного обсягу, зниженого наукового рівня проекту. Контролює відповідність змісту та оформлення дипломної роботи завдання, вимогам стандартів ДСТУ та керівним документам з дипломних робіт.

Керівник підписує пояснювальну записку до дипломної роботи після досконалої перевірки. Складає відгук з характеристикою роботи студента над дипломною роботою. Має право доповіді при захисті роботи в ДЕК.

 

2.2. Обов’язки студента-дипломника

 

Студенту надається право вибору теми дипломної роботи з урахуванням рекомендацій професорсько-викладацького складу профілюючої кафедри. Студент може запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням її розробки для відповідної галузі.

Якщо студент не проявив необхідної ініціативи з вибору тем в указаний термін, завідувач кафедрою закріплює тему дипломної роботи за студентами на свій погляд, але з урахуванням індивідуальних особливостей та ступенем їх підготовки.

Студент-дипломник отримує завдання на дипломну роботу, збирає матеріали необхідні для дипломної роботи.

На протязі першого тижня дипломної роботи студент складає проект календарного плану виконання дипломної роботи з вказівками послідовності й обсягу (в відсотках) окремих етапів роботи та надає його на розгляд та затвердження керівникові дипломної роботи. Після затвердження керівництвом плану роботи над дипломною роботою студент приступає до його реалізації.

В обов’язковому порядку відвідує передбачені розкладом додаткові зайняття, загальні консультації, інструктажі, збори які проводяться за планом кафедри.

Всебічно, на високому науковому рівні вирішує всі питання індивідуального завдання, якісно у відповідний термін виконує етапи роботи, передбачені календарним планом, а також вказівки і рекомендації керівника дипломної роботи і консультантів.

Оформляє пояснювальну записку, надає для підпису консультантам, нормоконтролеру, керівникові роботи, після цього подає на кафедру для попереднього захисту в робочу комісію та завідуючому кафедрою в термін, передбачений календарним планом та планом кафедри, не пізніше ніж за 30 днів до початку роботи ДЕК.

Дипломнаробота, яку підписав завідувач кафедри разом з письмовим відгуком керівника дипломної роботи, надається рецензенту.

 

2.3. Обов’язки нормоконтролера

 

Нормоконтролеру дипломних робіт надається пояснювальна записка.

Основна мета нормоконтролю дипломних робіт – підвищення якості підготовки фахівців з профілю підготовки випускаючої кафедри.

Основні обов’язки нормоконтролера:

– перевірка в дипломних роботах дотримання норм та вимог, установлених в стандартній та іншій нормативно-технічній документації;

– перевірка правильності оформлення пояснювальної записки;

– установлення відповідності дипломної роботи індивідуальному завданню на дипломну роботу;

– перевірка зовнішнього вигляду документації на акуратність;

– проведення аналізу виявлених при нормоконтролі помилок;

– інформування дипломників та керівників робіт про виявлені помилки.

При перевірці дипломних робіт перевіряються:

– комплектність документації;

– правильність виконання основних надписів;

– правильність застосованих скорочених слів;

– наявність та правильність посилань на стандарти;

– правильність оформлення таблиць, схем, ілюстрацій, додатків.

Нормоконтроль являється останнім етапом розробки документації дипломної роботи й здійснюється перед його попереднім захистом на кафедрі перед робочою комісією.

 

2.4. Вибір і затвердження теми дипломної роботи

 

Вибір теми здійснюється студентами самостійно з запропонованого кафедрою переліку або потреб конкретних організацій та установ протягом дев'ятого семестру навчання. Не пізніше як за місяць після початку навчання студент подає на кафедру «Міжнародного туризму» заяву за встановленою формою (додаток А).

Наукові керівники призначаються кафедрою з числа осіб професорсько-викладацького складу або з досвідчених працівників-практиків, після чого вони затверджуються наказом ректора ЗНТУ на весь період виконання дипломної роботи.

Керівництво та консультування за рішенням завідувача кафедри може поєднуватись та здійснюватись одним науковим керівником.

 

3. ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

 

Приступаючи до виконання роботи студент отримує від наукового керівника завдання на її виконання, в якому обумовлюється коло проблем та джерел, які необхідно вивчити. Крім того уточнюються цілі, методи дослідження, а також визначається перелік основних питань, що підлягають розробці з можливістю практичного використання матеріалів. В завданні наводиться графік та терміни виконання основних розділів та усієї роботи в цілому.

Організація виконання більшості етапів кваліфікаційної роботи має індивідуальний характер та погоджується студентом зі своїм науковим керівником. Студент приступає до викладення розділів дипломної роботи при накопиченні відповідного матеріалу. Перед складанням текстової частини студент повинен погодити вихідні матеріали з науковим керівником з точки зору їх повноти, якості та вірогідності.

Після написання кожного розділу дипломної роботи студенту необхідно подати його на перевірку науковому керівнику для ознайомлення та приведення змісту викладених матеріалів у відповідність з існуючими вимогами.

Отримані від наукового керівника зауваження усуваються студентом в обумовлені терміни.

Роботи ведутся в такій послідовності:

– аналітичний огляд (пошук потрібної літератури, її вивчення, конспектування, власне написання огляду);

– експериментальний огляд (постановка задачі, розробка, модифікація або вивчення існуючої проблеми; проведення дослідження);

– теоретичний огляд (постановка задач);

– аналіз та інтерпретація результатів;

– оцінка їх похибок та достовірності;

– написання та оформлення пояснювальної записки, доповіді та ілюстрацій (плакатів) до неї.

Обсяг пояснювальної записки без додатків та списку використаних джерел не повинен перевищувати 80 – 100 сторінок машинописного тексту для студентів спеціалістів.

 

4. СТРУКТУРА ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Пояснювальна записка дипломної роботи повинна мати таку структуру:

– титульний аркуш;

– завдання на дипломну роботу;

– реферат;

– перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів;

– зміст;

– вступ;

– текстову частину, що містить всі чотири розділи пояснювальної записки згідно завданню;

– висновки (в цілому по всій роботі);

– перелік посилань;

– додатки (не обов’язково).

У перерахованому вище порядку пояснювальна записка переплітається (не підшивається тільки відгук та рецензія на дипломну роботу, вони вкладаються перед тітульним аркушем).

 

4.1. Титульний аркуш пояснювальної записки

 

Титульний аркуш є першим аркушем дипломної роботи. Виконують його згідно з ДУСТ 2.105-95 на аркуші формату А4.

Титульний аркуш містить:

– назву міністерства, до сфери управління якого належить навчальний заклад;

– назву навчального закладу;

– назву факультету;

– найменування кафедри;

– тему дипломної роботи;

– прізвище, ім’я, по батькові студента-дипломника;

– прізвище, ім’я, по батькові керівника та рецензента дипломної роботи;

– науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ім’я, по батькові завідувача кафедри;

– місто і рік.

Зразок титульного аркушу наведено у додатку Б.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты