Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВИСНОВКИ. Основною ланкою кредитної системи будь-якої країни є банки




Основною ланкою кредитної системи будь-якої країни є банки. Банки – це установи, що акумулюють грошові кошти і нагромадження, використовують їх в якості ресурсів для надання кредитів, здійснюють грошові розрахунки, емісію грошей та цінних паперів, обліковують векселі, проводять операції з золотом, іноземною валютою та цілий ряд інших операцій та послуг.

Сучасні кредитно-банківські системи мають складну структуру. Якщо за основу класифікації прийняти характер послуг, які установи фінансового сектора надають своїм клієнтам, то можна виділити два найважливіших елементи сучасної кредитної системи:

1) банківська система: центральний (емісійний) банк, комерційні та спеціалізовані банки (неемісійні);

2) парабанківська система: спеціалізовані фінансові установи (страхові, іпотечні, факторингові, лізингові установи і т.д.)

Сучасна банківська система України згідно Закону України “Про банки та банківську діяльність” побудована за дворівневим принципом:

на першому рівні – центральний банк – Національний банк України;

на другому рівні – комерційні банки різних форм власності, спеціалізації та сфери діяльності.

Керівними органами Національного банку є Рада Національного банку України та Правління Національного банку України.

Комерційні банки виступають, насамперед, як специфічні заклади, що, з одного боку, залучають тимчасово вільні засоби господарства, а з іншого боку – задовольняють за рахунок цих притягнутих засобів різноманітні потреби підприємств, організацій і населення.

Комерційні банки в залежності від форм власності можуть бути:

- унітарними, тобто заснованими на єдиновладді;

- з колективною формою власності.

Створення комерційного банку проходить в декілька етапів: перший етап – формування статутного фонду банку; другий етап – реєстрація комерційного банку.

За наявності банківської ліцензії та за умови отримання письмового дозволу Національного банку, комерційні банки мають право здійснювати такі операції: операції з валютними цінностями; емісію власних цінних паперів; організацію купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів; здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені (включаючи андеррайтинг); здійснення інвестицій у статутні фонди та акції інших юридичних осіб; здійснення випуску, обігу, погашення (розповсюдження) державної та іншої грошової лотереї; перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів; операції за дорученням клієнтів або від свого імені; довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами; депозитарну діяльність і діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів і т.д.

Кредити, які надаються банками, поділяються:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты