Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ. З навчальної дисципліни




ЛЕКЦІЯ

З навчальної дисципліни

 

"Авіаційна метеорологія і прогнози погоди"

 

Т Е М А № 3: Організація і проведення розвідок погоди.

Заняття 1:   Організація радіолокаційної розвідки погоди і орнітологічної обстановки на аеродромі.

 

 

Мета заняття : Розкрити організацію проведення радіолокаційної розвідки погоди і орнітологічної обстановки, порядок обробки, відображення, доповіді отриманих даних при метеорологічному забезпеченні польотів. Формувати розуміння важливості питань, що вивчаються, при забезпеченні безпеки польотів.

РОЗПОДІЛ ЧАСУ

№ з/п СТРУКТУРА ЗАНЯТТЯ Час (хв.)
1.   2.   3. Вступ   1.1. Організація і порядок проведення РРП на аеродромі . 2. Радіолокаційна розвідка орнітологічної обстановки Завершальна частина  

ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1. Наказ МОУ № 367 2. Організація і ведення розвідки погоди і орнітологічною обстановка видавництва МО СССР, 1981, с. 3-20. 3. Керівництво по практичних роботах метеорологічних підрозділів авіації ВС, Г., Воениздат, 1992, с. 142-145, 350-351  

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1. 2. Опорні конспекти . Бланки, атласи.

 


ВСТУП

 

Важлива роль в підготовці і проведенні польотів належить розвідці погоди. Вона дає можливість уточнити метеорологічну обстановку в районі аеродрому і польотів, а також сприяє більше обгрунтованій оцінці відповідності погоди рівню підготовки льотного складу і виконуваним завданням.

Особливого значення набуває розвідка погоди при польотах вночі і в складних метеорологічних умовах, а також над гірськими районами і іншими територіями, слабо висвітленими в метеорологічному відношенні. У вказаних районах розвідка погоди може бути основним, а іноді єдиним джерелом, що дозволяє отримати метеорологічну інформацію з цієї території.

Залежно від використовуваних засобів, розвідка погоди підрозділяється на повітря і радіолокацію.

Радіолокаційна розвідка погоди за останні роки набула дуже широкого поширення. Вона не лише доповнює дані повітряної розвідки погоди, але і полегшує завдання уточнення прогнозу погоди і особливо своєчасного попередження командування і льотного складу про небезпечні явища погоди. Разом з РРП не менш важливе значення має РРОО, особливо в міграційні періоди.

Невеликий радіус спостереження (рідкісний більше 3-4 км), неможливість бачити птахів вночі (окрім як на диску місяця), що дуже обмежено) і вище за хмари, практична нереальність для одного спостерігача побачити що усіх пролітають в радіусі 1 км птахів значною мірою обмежує можливості візуального методу.

За допомогою радіолокатора можна простежувати птахів, що летять, вдень і вночі на великих висотах, в хмарах і вище за хмари, в радіусі до 100120 км, точно визначати напрям, висоту і швидкість польоту птахів, отримувати кількісні характеристики і реєструвати проліт птахів, знімаючи на кіноплівку екран радіолокатора. Усе це розширює можливості вивчення перельоту птахів порівняно з найбільш поширеними зараз візуальними спостереженнями і кільцюванням.

Таким чином використання станцій радіолокацій дозволяє істотно підвищити якість орнітологічних спостережень і безпеку польотів в орнітологічному відношенні.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 48; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты