Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методична розробка. Кафедра загальної та клінічної епідеміології та біобезпеки




МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра загальної та клінічної епідеміології та біобезпеки

 

Методична розробка

практичного заняття для студентів з теми №3:

 

ПРОФІЛАКТИЧНІ ЩЕПЛЕННЯ В УКРАЇНІ. НАКАЗ МОЗ УКРАЇНИ ВІД 16.09.2011 Р. №595. КАЛЕНДАР ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЩЕПЛЕНЬ. ВАКЦИННІ ПРЕПАРАТИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ. ПЕРЕЛІК МЕДИЧНИХ ПРОТИПОКАЗАНЬ ДО ПРОВЕДЕННЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЩЕПЛЕНЬ

(3 курс, медичний факультет)

для студентів за напрямком підготовки 1101 «Медицина»

вищих медичних навчальних закладів ІІІ - IV рівнів акредитації

курсу за спеціальностями 7.110101 - «Лікувальна справа»,

7.110104 - «Педіатрія», 7.110105 - «Медико-профілактична справа»

циклу «Епідеміологія»

(III курс, медичний факультет)

 

  ЗАТВЕРДЖЕНО на методичній нараді кафедри “ 25 ” травня 2012 р. Протокол №1 Завідувач кафедри доцент, к.мед.н.   ______________М.І.ГОЛУБЯТНИКОВ

 

Одеса – 2012

Методична розробка практичного заняття для студентів з теми №3:

«Профілактичні щеплення в Україні. Наказ МОЗ України від 16.09.2011 р. №595. Календар профілактичних щеплень. Вакцинні препарати, що застосовуються. Перелік медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень.»

І. Актуальність теми.

В Україні щорічно вакцинується близько десяти мільйонів людей і, в першу чергу, діти. Завдяки щепленням показники захворюваності та смертності знизилися в сотні разів.

У 1977 році розпочалась активна реалізація розширеної програми імунізації у світі, що має за мету імунізувати кожну дитину і забезпечити зниження захворюваності і дитячої смертності від дифтерії, туберкульозу, поліомієліту, правцю, кору, кашлюку, збільшення тривалості життя людей, забезпечення активного довголіття і ерадикації деяких інфекцій. 1988 року Всесвітньою ассамблеєю ВООЗ прийнято резолюцію щодо ліквідації поліомієліту до 2000 року.

Вітчизняний Календар профілактичних щеплень не відрізняється істотно від схем імунізації, запропонованих в таких розвинених Європейських країнах, як Австрія, Франція, Німеччина, Італія, Великобританія, Латвія, а також США.

На сьогодні в Україні існує профілактичний захист від 10 інфекцій: це дифтерія, правець, коклюш, поліомієліт, туберкульоз, гепатит В, кір, паротит, краснуха і ХИБ-інфекція.

У нашій державі, діє Національний Календар профілактичних щеплень, який за останні два десятиліття переглядався п'ять разів. Календар є основою основ для проведення ефективної рутинної вакцинації. Україна залишається серед тих держав, які налічують найменше інфекцій, а саме 10, профілактика яких підлягає обов'язковій імунізації (дифтерія, правець, кашлюк, кір, паротит, поліомієліт, туберкульоз, гепатит В, краснуха та гемофільна інфекція). Тоді як, наприклад, у США до Національного календаря щеплень включено 16 інфекцій, У Швейцарії - 14, Німеччині - 13, у Австрії - 17 інфекційних недуг. Такі календарі переглядаються країнами за потребою (епідситуація в країні, рекомендація ВООЗ) та ґрунтуються на основі доказової медицини та висновками науковців.

Так, в США до переліку додається щеплення від вітряної віспи, пневмококової інфекції і папіломавіруса, проте в ньому немає щеплення від туберкульозу.

У Італії страхують ще і від менінгококової інфекції, в Австрії - від ротавирусної.

За данними завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ ім. О.О.Богомольця, головного позаштатного дитячого інфекціоніста МОЗ Сергій Крамарьов, щороку від інфекцій в Україні помирає 300-350 дітей, з яких 130-200 дітей віком до 1 року. Всього за період від 2005 р. до 2011 р. від інфекційних хвороб в Україні померло 2274 дитини. Більшість цих дітей можна було б врятувати завдяки вчасно проведеній вакцинації.

В Україні за період 2011-2012 рр.. на кір захворіло більше 12 тис. людей, що у майже у 80 разів більше в порівнянні з попередніми роками. За останній рік захворюваність на коклюш зросла майже у 3 рази. За останні 3 роки померло від коклюшу 3 дитини у віці до 1 року.

Після введення HIB-вакцинації знизилися показники смертності дітей від гнійного менінгіту в 2 рази і від пневмоній в 1, 5 разу, однак захворюваність залишається доволі високою. Наприклад, у 2011 році від гнійного менінгіту померло 57 дітей, від пневмонії - 95 дітей у віці 0-17 років.

З літератури відомо, що 15% гнійних менінгітів та 60% пневмоній викликається пневмококом, вакцина від якого зареєстрована в Україні і поступово впроваджується для застосування у групах ризику.

У Європейських країнах захворюваність на вірусний "гепатит В" в 10-15 разів нижче, ніж в Україні. Згідно із рекомендаціями ВООЗ, стратегія захисту проти окремих інфекцій, зокрема й гепатиту В, передбачає проведення обов'язкової імунізації дітей ще на першому році життя. До 2011 року більшість країн світу, а саме 171 країна, включили вакцинацію проти гепатиту В до Національних календарів щеплення. Відомо, що в 10% вірусний гепатит В переходить в хронічний, але у дітей до 1 року - в 70%-90% випадків. Хронічний вірусний гепатит В переходить в 350 разів підвищує ризик життєво небезпечних уражень печінки (цироз та рак печінки) через 10-15 років. Усім цим хворобам, як зауважив Сергій Крамарьов, можна запобігти саме завдяки вакцинації. Тож, антивакцинальні настрої в суспільстві, що впливають на рівень охоплення, є надзвичайно небезпечними.

За даними МОЗ України, рівень охоплення дітей вакцинацією за останній рік зріс в середньому на 20%. Так цифри по імунізації проти туберкульозу становлять близько 95%, проти дифтерії та правцю - 86%, кору, краснухи, паротиту - 79%, гепатиту В - 83%, поліомієліту до 1 року - 84% [http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20130214_1.html].

Показники захворюваності на гемофільну інфекцію типу b в тисячі разів вищі у дітей ранньої вікової групи (75-85% в віці до 24 міс., пік захворюваності припадає на дітей в віці 6-12 міс). До введення обвязкової вкцнації проти Hib інфекції в США (до 1990р) щорічно реєструвалося біля 20000 випадків захворювання та біля 1000 летальних; неврологічні ускладнення в 25-35% випадках.

 

II. Навчальна мета

Студент повинен знати (а = 2):

- основи законодавства про охорону здоров'я, основні директивні;

- документи (накази, інструкції) з організації та проведення

-специфічної імунопрофілактики.

- календар профілактичних щеплень;

- принципи планування щеплень;

- клінічну ефективність імунопрофілактики;

- імунологічну ефективність імунопрофілактики;

- епідеміологічну ефективність імунопрофілактики;

- покази до термінової імунопрофілактики;

- препарати для проведення термінової імунопрофілактики;

- порядок відпуску імунобіологічних препаратів через аптечну меежу;

- способи введення препаратів для термінової імунопрофілактики.

 

Студент повинен вміти (а= 3):

- організувати проведення профілактичних щеплень відповідно до Календаря щеплень та діючих схем імунізації;

- скласти обсяг профілактичних щеплень на рік;

- заповнити журнал і карту профілактичних щеплень;

- оцінити клінічну ефективність специфічної імунопрофілактики;

- оцінити імунологічну ефективність специфічної імунопрофілактики;

- оцінити епідеміологічну ефективність специфічної імунопрофілактики.

- вести журнал обліку та використання вакцин та анатоксинів.

- оцінити правильність отримання МІБП через аптечну мережу;

 


III. Виховна мета.

На занятті необхідно:

 

- володіти вміннями встановлювати психологічний контакт з батьками дітей та дорослими, які підлягають терміновій профілактиці.

- вміти відбирати дітей для вакцинації.

  IV. Міждисциплінарна інтеграція  
Дисципліни Знати Вміти
Попередні: мікробіологія Фази імуногенезу та імунну відповідь організму. Види імунітету та їх характеристику. Способи отримання вакцин, імунних сироваток і гамаглобулінів. Види вакцин. Бактеріофаги, їх застосування. Правильно підібрати препарат для специфічної профілактики інфекційних захворювань. Визначати придатність імунопрепарату до застосування.
Наступні: Інфекційні хвороби Інфекційні хвороби, які керуються імунопрепаратами. Терміни та методи введення їх, можливі реакції та ускладнення. Значення щеплень для попередження виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб. Провести термінову імунопрофілактику.

 

V. Зміст теми заняття.

 

1. Загальні положення Наказу МОЗ України від 16.09.2011 р. №595.

2. Визначення термінів: вакцинація, ревакцинація, первинний вакцинальний комплекс.

3. Порядок щеплень за віком.

4. Перлкі вакцин дозволеих до застосуванн в Україні.

5. Перелік медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень.

6. Порядок відпуску громадянам вакцин та анатоксинів через аптечну мережу.

7. Організація щеплення за віком та епідемічним показами.

 

 

VI. План і організаційна структура заняття  
№ гі/п Основні етапи заняття, їх функції та зміст Мета в рівнях засвоє ння Методи навчання та контролю Матеріали та методичне забезпечення Розподіл часу
ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП
1. Організаційні заходи.       2 хв.
2. Постановка навчальної мети та мотивація.       3 хв.
3. Контроль вихідного рівня знань: - види імунітету - препарати для створення пасивного імунітету - умови зберігання імунопрепаратів - обліково-звітну документацію з імунопрофілактики - поняття клінічної, імунологічнох та епідеміологічної ефективності проведення імунопрофілактики. а-II тестовий контроль II рівня тести II рівня 10 хв.

Основний етап


4. Формування професійних навичок та вмінь: - організувати проведення імунопрофілактики актики; скласти план проведення щеплень; - заповнити обліково- звітну документацію з імунопрофілактики; оволодіти методикою оцінки клінічної, імунологічної і епідеміологічної ефективності імунізації а-III Методи формування навичок - практичний тренінг. Вміння - професійний тренінг у вирішенні задач з організації та проведення активної та пасивної імунопрофілак­тики Професійний алгоритм Інструктивно- методичні матеріали, задачі III рівня, біопрепарати 45 хв.
ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП
5. Контроль та корекція рівня професійних навичок та вмінь. а - III Індивідуальний контроль практичних навичок Опитування, перевірка протоколів заняття. 20 хв.
6. Підведення підсумків, оголошення оцінок.       5 хв.
7. Домашнє завдання.     Орієнтовна карта для самостійної роботи 3 літературою. 5 хв.
Всього: 90 хв.
  VII. Матеріали методичного забезпечення заняття

 

7.1 Матеріали контролю для заключного етапу заняття

1. Що таке „Холодовий ланцюг” це:

А. це ефективно працюючий холодильник, з наявністю в морозильнику холодових елементів;

Б. - безперервно функціонуюча система, що забезпечує оптимальний температурний режим зберігання і транспортування на всіх етапах переміщення вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного від підприємства-виробника до споживача;

В. технічний термін, який не має відношення до щеплення;

Г. низка умов етапів транспортування вакцини та інших імунобіологічних елементів;

 

2. При аварійному чи плановому відключенні холодильника вакцини та анатоксини:

А. зберігаються в термоконтейнерах із холодоелементами, що записується в журналі;

Б. негайно перевозяться в протягом години до сусідньої поліклініки;

В. можливе збереження в прохолодному місці, але не більше двох годин.

 

3. Календар профілактичних щеплень включає обов'язкові профілактичні щеплення метою запобігання захворюванням на:

А. дифтерію, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз;

Б. дифтерію, кашлюк;

В. , поліомієліт, правець, туберкульоз;

Г. кір, поліомієліт, правець.

 

4. Для діагностики і обліку післявакцинальних реакцій та ускладнень основним методами є:

А. клінічний та епідеміологічний;

Б. епідеміологічний, та лабораторний так як велика маса проведення щеплень;

В. поєднання клінічного і лабораторного методів, так як дають змогу відрізняти реакції від ускладнень та ускладненого перебігу післявакцинального періоду.

Г. виключно лабораторний.

 

5. При умові що була пропущена чергова доза вакцинації треба:

А.ввести дози, яких не вистачає за графіком, з дотриманням мінімальних інтервалів;

Б. починати вакцинацію знову, з дотриманням інтервалів;

В. приймати рішення виходячи з епідемічної ситуації на території.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 100; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты