Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основи бюджетної класифікації




Бюджетна класифікація – єдине систематизоване згрупування доходів, видатків, кредитування, фінансування бюджету, боргу відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів(Бюджетний кодекс).

Стаття 8. Бюджетна класифікація
1. Бюджетна класифікація використовується для складання і виконання державного та місцевих бюджетів, звітування про їх виконання, здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення фінансового аналізу в розрізі доходів, організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, кредитування, фінансування і боргу, а також для забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників. Бюджетна класифікація є обов'язковою для застосування всіма учасниками бюджетного процесу в межах бюджетних повноважень.
2. Міністерство фінансів України затверджує бюджетну класифікацію, зміни до неї та інформує про це Верховну Раду України.
3. Бюджетна класифікація має такі складові частини:
1) класифікація доходів бюджету;
2) класифікація видатків та кредитування бюджету;
3) класифікація фінансування бюджету;
4) класифікація боргу.

Бюджетна класифікація – це методологічний документ, який лежить в основі складання та виконання бюджетів.

Впорядкування інформації про операції закладів державного управління, яке здійснюють за допомогою класифікацій, дозволяє проаналізувати, яким чином потреби державного управління у видатках та кредитах можуть бути задоволені за рахунок наявних фінансових ресурсів, без залучення позикових засобів або коштів нагромаджених в попередні періоди. Цей принцип покладений в основу класифікацій державного бюджету.

В результаті класифікації встановлюється подібність між операціями державного управління та групуються сотні та тисячі окремих операцій та програм у відносно однорідні категорії, які допомагають виявити характер, структуру та економічний вплив таких показників як доходи, отримані офіційні трансфери, видатки, кредитування мінус погашення, фінансування і борг.

Операції, які входять до складу основних компонентів, класифікуються у відповідності до виду діяльності або сегменту ринку, на який вони впливають. Механізм впливу полягає у зміні співвідношення попиту і пропозиції через зміну рівня податків (субсидій), зміну обсягів фінансових вимог (зобов’язань) на фінансових ринках, ринкової конкуренції на товари (послуги).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты