Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Значення аргументів




Додаток

 

Лабораторна робота № 24

Тема.Використання логічних та фінансових функцій в електрон­них таблицях. Списки користувача.

Мета.Навчитися використовувати логічні й фінансові функцiї для розв’язування задач математичного та економічного змісту, ство­рювати списки користувача.

План

1. Створення логічних функцій.

2. Використання фінансових функцій.

3. Створення списків користувача.

Теоретичні відомості

1. Створення логічних функцій.Логічні функції використо­вуються в разі, коли прийняття рішень супроводжується неоднознач­ним розв’язком завдань. Дії логічних функцій ґрунтуються на булевій алгебрі, у якій змінні можуть набувати значення ИСТИНА або ЛОЖЬ. Логічна функція ЕСЛИ () визначає умову та дві можливі дії, де одна є істина, а інша – хибність. Формат функції: = ЕСЛИ (умова; дія 1; дія 2), де дія 1 виконується в разі істинності умови, а дія 2 – у проти­лежному випадку. Умови можуть бути простими або складними із включенням логічних функцій И(), ИЛИ(), НЕ(), ЛОЖЬ(), ИСТИНА(). Логічна функція ИЛИ() використовує дві умови: якщо одна з них істинна, тоді результат вважають теж істинним; якщо обидві умови неістинні, тоді результат – хибність. Формат функції: ИЛИ (умова 1; умова 2; ...). У логічній функції И() також використовуються дві умови. Результат буде істинним, якщо обидві умови істинні, у протилежному випадку результат – хибність. Формат функції: И (умова 1; умова 2;....) Логічна функція ЕСЛИ() дає змогу включати іншу функцію ЕСЛИ(), тобто вкладати одну в іншу. Вкладена функція виконується тільки в разі, коли зовнішні умови хибні. Формат функції: ЕСЛИ (умова 1; дія 1; ЕСЛИ (умова 2; дія 2; дія 3)).

2. Використання фінансових функцій. Фінансові функції використовують для розв’язування задач планування фінансової діяльності, визначення прибутків, аналізу вигідності капіталовкла­день, кредитно-інвестиційної політики тощо. Інвестиція – вкладення грошей у деякий бізнес (або банк) на певних умовах. Позику в банку називають кредитом, а внесок на рахунок у банк – депозитом. Надходження грошей від деякого бізнесу – рента. Розглянемо прикла­ди використання фінансових функцій.

У MS Excel аргументами фінансових функцій, які розгля­дати­муться далі, є такі величини:

· ставка – процентна ставка за певний період;

· кпер– загальна кількість платежів або періодів виплат чи платежів;

· плт – виплата, яка здійснюється в кожний період і не зміню­єть­ся за весь час виплати;

· пс– теперішня вартість, тобто загальна сума, що рівноцінна на сьогодні серії майбутніх платежів;

· бс – майбутня вартість або баланс, якого потрібно досягти після останньої виплати;

· тип – логічне значення (0 або1); число 0 або його відсутність, якщо виплата здійснюється в кінці кожного періоду, й число 1– якщо на початку.

Значення аргументів ставка та кпер залежать від режиму виплат (методу нарахування відсотків). У табл. 1 показано значення таких аргументів, де N – кількість років, а K – річна відсоткова ставка.

Таблиця 1

Значення аргументів

Метод нарахування, % Кпер Ставка
Щороку N K
Щопівроку N×2 K - 2
Щоквартально N×4 K - 4
Щомісячно N×12 K - 12
Щоденно N×365 K - 365

Якщо аргумент функції має значення 0, то його можна не вказу­вати. Аргументи в списку аргументів розділяють крапкою з комою, і якщо аргумент функції пропускають, то в цьому списку два розділювачі (у цьому випадку) мають бути поруч.

Розрізняють кредитну й депозитну процентні ставки; кредитна ставка є вищою за депозитну. Процентна ставка має бути узгодженою з тривалістю періоду (див. наведену вище таблицю). У прикладах, які розглядатимуться далі, прийнято місячну депозитну ставку 5 %, а кредитну – 6 %.

У комірки електронної таблиці фінансові функції, як і будь-які інші, доцільно вводити за допомогою майстра вставки функції, який можна запустити командою Вставка – Функция або натисканням однойменної кнопки на панелі інструментів Стандартная.

Далі розглянемо приклади застосування фінансових функцій.

1. Функцію БС (ставка; кпер; плт; пс; тип) призначено для обчислення майбутньої вартості теперішніх інвестицій пс на основі періодичних постійних (рівних по величині сум) виплат плт і постійної процентної ставки.

Задача 1. Інвестор вкладає в бізнес 3 000 грн (чи відкриває на цю суму рахунок у банку) на умовах 5 % ставки прибутку щомісяця. Яка вартість інвестиції через 24 місяці?

Розв’язок задачі: = БС (5 %; 24; -3000)

Відповідь: 9 675,30 грн.

Аргументу пс (-3000) надано від’ємне значення, і це означає не отримання, а вкладення грошей.

Задача 2. Клієнт відкриває рахунок у банку на умовах 5 % ставки прибутку щомісяця, кладе на рахунок 3 000 грн і планує на початку кожного місяця забирати з рахунку 100 грн. Яка сума буде на рахунку через 24 місяці?

Розв’язок задачі: = БС (5 %; 24; 100; -3000; 1)

Відповідь: 5 002,59 грн.

Аргументу плт (100) надано додатне значення, і це означає отримання грошей.

2. Функція КПЕР (ставка; плт; пс; бс; тип) обчислює кількість періодів, потрібних для погашення суми позики пс, наданої під деяку постійну процентну ставку за умови наперед заданої суми періодич­них постійних виплат плт.

Задача 3. Позику 3 000 грн беруть за умови повернення в кінці кожного місяця 300 грн і процентної ставки 6 %. Скільки місяців потрібно для повернення позики?

Розв’язок задачі: =КПЕР (6 %; 300; 3000)

Відповідь: 15,7 місяця.

3. Функція ПЛТ (ставка; кпер; пс; бс; тип) призначена для визначення суми періодичних виплат для погашення боргу пс. Така виплата складається з двох частин:

а) основна виплата ОСПЛТ (ставка; період; кпер; пс; бс; тип);

б) виплати за процентами ПРПЛТ (ставка; период; кпер; пс; бс; тип).

Задача 4. Бізнесмен узяв у банку кредит на суму 3 000 грн терміном на 12 місяців за умови щомісячного погашення позики й місячної ставки 6 %. Визначити величину щомісячних виплат і її складників у кінці п’ятого місяця.

Розв’язки задачі:

= ПЛТ(6 %; 12; 3000) Відповідь: -357,33 грн;

= ОСПЛТ(6 %; 5; 12; 3000) Відповідь: -224,51 грн;

= ПРПЛТ(6 %; 5; 12; 3000) Відповідь: -133,32 грн.

Отримали від’ємні числа, а це означає, що бізнесмен віддає гроші банку на погашення кредиту.

4. Функція ПС (ставка; кпер; плт; бс; тип) обчислює сьогод­нішню вартість низки майбутніх надходжень (ренти) від банку. Це дає змогу визначити вигідність інвестицій (капіталовкладень) у деякий бізнес.

Для обчислення сьогоднішньої вартості майбутньої ренти вико­ристовується принцип дисконтування – приведення суми ренти за певний термін до її вартості в цей момент часу. Суттєво врахо­вується депозитна процентна ставка (це ставка, яку банк виплачує за вклади клієнтів), оскільки вважається, що вже перше надходження стає депозитом у банку. Дисконтування дає відповідь на запитання: чи варто вкладати гроші в цей бізнес, чи краще їх покласти в банк під відсотки й нічого не робити.

Задача 5. Нехай для ведення деякого бізнесу потрібно вкласти сьогодні 3 500 грн, а далі бізнес протягом п’яти місяців приноситиме по 1 000 грн доходу (ренти) в кінці місяця. Депозитна ставка банку 5 %. Чи варто займатися цим бізнесом?

Розв’язок задачі: = ПС (5 %; 5; 1000)

Відповідь: -4 329,43 грн.

Вартість бізнесу (гранично допустима інвестиція) становить 4 329,43 грн. Оскільки цю суму потрібно вкладати, отримане число є від’ємним. Бізнес вигідний, тому що для його ведення потрібно лише 3 500 грн. Якби потрібно було більше ніж 4 329,43 грн, то такий бізнес був би збитковим.

5. Функція СТАВКА (кпер; плт; пс; тип; наближення) обчислює реальну процентну ставку від надання позики на певну суму пс за умови фіксованих періодичних виплат плтпротягом деякої кількості періодів, що дає змогу банку визначити вигідність надання такої позики. Для цієї функції потрібно задати деяке почат­кове наближення до шуканої процентної ставки. Якщо таке наближення не задано, то воно приймається рівним 0,1 (10 %).

Задача 6. Бізнесмен звертається до банку за позикою (кредитом) на суму 3 000 грн на 12 місяців за умови періодичних виплат 300 грн протягом року в кінці кожного місяця. Визначити процентну ставку позики.

Розв’язок задачі: = СТАВКА (12; -300; 3000)

Відповідь: 2,92 %.

Якщо місячну депозитну ставку встановлено на рівні 5 %, то такий кредит для банку є невигідним. Банк кредиту не надасть.

6. Функція ЧПС (ставка; значення 1; значення 2;…) застосо­вується під час оцінки ефективності інвестицій і дає змогу обчислити сьогоднішню вартість різних рент: значення 1; значення 2;…, які поступають у кінці рівномірних періодів.

Задача 6. У бізнес потрібно вкласти сьогодні 10 000 грн. На наступні три роки очікуються річні доходи від бізнесу 3 000 грн, 4 200 грн, 6 300 грн. Витрати залучення

 

капіталу – 10 % річних. Розрахувати сьогоднішню вартість бізнесу й оцінити, чи є цей бізнес вигідним.

Розв’язок задачі: = ЧПС (10 %; 3000; 4200; 6300)

Відповідь: 11 307,29 грн.

Оскільки затрати, укладені у бізнес, ‒ 10 000 грн, менші за його сьогоднішню вартість – 11 307,29 грн, то такий бізнес є вигідним. За три роки ведення цього бізнесу очікується прибуток 1 307, 29 грн.

Створення функцій користувача.Поряд зі стандартними функціями, які виконують дії з даними, користувач може створити свою власну функцію, яка виконуватиме дії над даними, що потріб­ні користувачеві. За виглядом функція користувача не відрізняється від стандартних: =ім’я функції_користувача (аргументи) та вводиться в комірку, де потрібно виконати потрібну процедуру над даними – аргументами.

Можна створити функцію користувача, користуючись мовою програмування Visual Basic:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты