Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сумарний коефіцієнт народжуваності




Повікові коефіцієнти народжуваності дозволяють аналізува­ти рівень і динаміку інтенсивності народжуваності в умовному поколінні, вільну від впливу вікової структури як населення в ціло­му, так і жінок репродуктивного віку. У цьому полягає їхня пере­вага перед загальним і спеціальним коефіцієнтами народжува­ності. Однак певною незручністю повікових коефіцієнтів є те, що їхнє число занадто велике: якщо розраховувати ці коефіцієнти для однорічних інтервалів, то їх буде 35, а якщо для п'ятирічних — то — 7. Ця обставина ускладнює аналіз і порівняння. Щоби мати мож­ливість аналізувати рівень і динаміку народжуваності за допомо­гою одного показника, також вільного від впливу вікової структу­ри, розраховують так звані кумулятивні коефіцієнти народжува­ності, з яких найпоширенішим є сумарний коефіцієнт народжуваності (фертильності). Сумарний коефіцієнт народжуваності розрахову­ють як суму повікових коефіцієнтів для віку від 15 до 49 років.

Для визначення показника у розрахунку на одну жінку, от­риману суму ділять на 1000. На практиці, оскільки дані про повікову народжуваність публікуються за 5-літніми віковими інтервалами, користуються наступною формулою:

Сумарний коефіцієнт народжуваності характеризує середнє число дітей, що народила жінка умовного покоління протягом усього репродуктивного періоду, за умови збереження тієї ж інтенсивності повікової народжуваності, що спостерігалася в рік, для якого розраховують цей показник. Сумарний ко­ефіцієнт народжуваності обчислюють з припущенням про відсутність смертності, тобто припускають, що усі жінки умов­ного покоління залишаться живими до кінця репродуктивного періоду.

Сумарний коефіцієнт народжуваності підсумовує повікові коефіцієнти для всього репродуктивного періоду, тобто для всього інтервалу 15-49 років. Але такий підсумок можна роби­ти і для будь-якого віку в межах репродуктивного періоду. Отримані в такий спосіб показники називаються кумулятивни­ми коефіцієнтами народжуваності до визначеного віку і розрахо­вуються аналогічно коефіцієнтові сумарної народжуваності.

Цінність коефіцієнтів кумулятивної і сумарної народжува­ності полягає в тому, що вони дозволяють одним числом, вели­чина якого не залежить від впливу вікової структури, охаракте­ризувати рівень народжуваності в тій або іншій країні і робити таким чином міжтериторіальні і міжперіодичні порівняння. Значення сумарних коефіцієнтів народжуваності по країнах досить сильно варіює. Як бачимо з таблиці 5.3, найвищий рівень сумарної народжуваності (близько 7 дітей) мають найбідніші Африканські та Азійські країни. Середньосвітовий рівень тро­хи вищий за необхідний для простого відтворення населення; більшість розвинених країн мають недостатній рівень для простого відтворення населення.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 112; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты