Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РЕАНІМАЦІЇ ТА ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ.




Специфіка роботи лікаря у відділеннях реанімації й інтенсивної терапії вимагає об’єктивної і миттєвої оцінки основних показників гомеостазу хворого і прийняття оптимального в даній ситуації варіанта терапії в залежності від індивідуального стану і реакцій даного хворого. Об’єктивна оцінка стану хворого можлива тільки на основі кількісних оцінок показників життєво важливих систем організму. Насамперед, це відноситься до кровообігу і диханню, стан котрих постійно і швидко змінюється в процесі спостереження і лікування. Широке впровадження в клінічну практику моніторів, поліграфів, датчиків тисків, дихання, ЕКГ, вимірювання газового складу крові, кислотно-лужного стану, електролітів крові і т.д. дозволило на основі цих вимірюваних показників розраховувати інші, не менше важливі для оцінки стану організму показники, як серцевий і ударний індекси, загальнопериферичний і загальнолегеневий опір, об’єм фізіологічного мертвого простору і альвеолярної вентиляції, поглинання кисню і виділення вуглекислого газу і багато інших. Великий об’єм інформації і складність обчислень не дозволяють робити оцінку стану навіть кровообігу і дихання в реальному часі і безпосередньо біля ліжка хворого, ускладнюючи роботу лікаря і примушуючи відкладати аналіз ситуації на майбутнє. Виявилося, що в самий відповідальний момент лікар не може зорієнтуватися і швидко прийняти: важливе для життя хворого рішення. Становище докорінно змінюється, коли ця інформація обробляється й аналізується за допомогою ЕОМ, тобто моніторні системи з’єднані з комп’ютерами . Впровадження сучасних міні- і мікро-ЕОМ, залучення математичних методів, особливо математичного моделювання, значно збільшують можливості клініциста, забезпечуючи одночасний збір, опрацювання й представлення потрібної інформації в процесі лікування, що полегшує тим самим працю лікаря і середнього медперсоналу, звільняючи їхній час для безпосереднього догляду за хворими.

Багато кардіохірургічних, онкологічних, аптечних і інших центрів, більшість клінічних лікарень, медичних інститутів мають різні монітори, ЕОМ, моніторно-комп’ютерні системи (МКС), штати інженерів, програмістів і навіть математиків. Однак практична віддача від сучасних засобів збору, опрацювання, збереження і видачі інформації безпосередньо біля ліжка хворого в більшості випадків мала. Часто обмежене використання навіть наявних МКС зв’язано з неточним уявленням клініцистів і адміністрації лікарень про можливості МКС, її принцип побудови, а також невмінням поставити задачі колективу й організувати роботу.

Задачі і області застосування МКС.

Моніторно-комп’ютерні системи у відділеннях реанімації й інтенсивної терапії призначені:

- для об’єктивного і безупинного автоматичного (із датчиків) і автоматизованого (через клавіатуру) збору;

- даних; передачі даних від датчиків до ЕОМ;

- організації і збереження в пам’яті ЕОМ аналогової (безупинної) і цифрової інформації;

- представлення лікарю (сестрі) у наглядній формі (таблиці, графіки, криві залежності і т.п.) первинних (контрольованих) показників, а також результатів обробки;

- використання спеціальних діагностичних програм, вирішуючих правил, методів моделювання, оптимізації, прогнозування і т. п. для діагностики стану хворого і забезпечення рішень лікаря;

- здійснення пошуку прецеденту, статистичної обробки, виявлення кореляцій у процесі лікування і спостереження за хворим;

- забезпечення науково-дослідної і пошукової роботи.

В даний час МКС застосовуються в кардіологічній, кардіохірургічній, анестезіологічній, реанімаційній практиці, інтенсивній терапії, під час і після різних операцій у загальній, торакальної хірургії, а також неврології, фармакології, отоларингології, гінекології, фізіології, в умовах експерименту й інших галузях клінічної і прикладної медицини.

Технічна частина

Технічне забезпечення МКС для потреб відділень реанімації й інтенсивної терапії зручно розділити на три складових: моніторний комплекс, комп’ютер, периферійний пристрій.

1 .Моніторний комплекс.

Моніторинг допомагає лікарю (сестрі) оцінити стан хворого в даний мо­мент часу, іноді автоматично записує екстремальні значення контрольованих показників на магнітофонну або паперову стрічку і (або) сигналізує звуковим (світловим) сигналом про вихід показників за встановлені межі. Зміни: показників у часі монітор не фіксує. Лікар може оцінити динаміку стану пацієнта тільки по записах в історії хвороби і власній пам’яті.

У складі моніторного комплексу доцільно мати різні датчики, модулі підсилювачів, блоки сигналів тривоги, панель керування, передпроцесори, осцилоскопи, цифрові індикатори:, блоки живлення і комутації. Для моніторингу можливо використання датчиків різних систем, однак, при придбанні варто передбачити їхнє узгодження з іншими модулями комп’ютерної системи. Обов’язкове застосування датчиків температури (шкірні, ректальні), ЕКГ (одне стандартне відведення з можливістю переключення на інші), тисків крові (артеріального, венозного у всіх клініках і додатково легеневоартеріального, лівопередсердного, лівошлуночкового з визначенням максимальних, мінімальних і середніх величин - в кардіохірургії), для виміру тисків у плевральній порожнині або стравоході, об’ємної швидкості вдиху і видиху, парціального тиску вдихуваного і видихуваного повітря, реоплетизмограми, термодилюції і т.д. Датчики плетизмо-, сфігмо-, фонограми, визначення рО2 і рСО2 у тканинах, ЕЕГ і т.д. використовуються в даний час тільки для спеціальних досліджень.

При замовленні й експлуатації системи варто враховувати, що підсилювачі, блоки тривоги, живлення, керування і комутації бувають не тільки жорстко визначені конфігурацією МКС, але і можуть бути поставлені заводом-виготовлювачем відповідно до запиту. Варто враховувати, що модулі сигналів тривоги мають велике значення в реанімації й інтенсивній терапії. Процесорні модулі звичайно виконують розрахунки середніх, максимальних і мінімальних значень, а також індексів. В даний час доцільно використовувати перепрограмовані модулі, що значно розширюють можливості одержання додаткової інформації при менших витратах. Блок керування доцільно замовляти з таким розрахунком, щоб він забезпечував автоматичну установку нуля, калібрування сигналів, припустимих меж виміру, вмикання і вимикання сигналів тривоги, керування цифровим індикатором і осцилоскопом. В даний час багато з цих функцій виконуються за допомогою комп’ютера.

2. Комп’ютер призначений для швидкої обробки, збереження і видачі інформації в будь-який потрібний для споживача час. Основними частинами комп’ютера е обчислювальний, запам’ятовуючий пристрій і пульт керування.

3. Периферійні пристрої здійснюють введення даних, їхню передачу в комп’ютер і представлення (вивід) інформації споживачу. До них відносяться дисплей, палатні й операторські клавіатури, магнітні стрічки і перфострічки, засоби зв’язку, аналого-цифровий (АЦП) і цифрово-аналоговий (ЦАП) перетворювачі.

Пристрій друку забезпечує друк документів, вивід даних моніторного контролю, результатів обробки і досліджень. Необхідно мати мінімум два друкувальні пристрої на систему. Широке поширення в сучасних МКС одержали дисплеї-пристрої введення інформації з клавіатури і виводу вимірюваних даних і результатів їхньої обробки на екрани. Доцільно мати також додаткові дисплеї тільки для виводу інформації. Відділення реанімації й інтенсивної терапії повинні мати алфавітно-цифрові і, краще, графічні дисплеї для введення/виводу цифрової, символьної і графічної інформації. Зручно мати один дисплей на палату, а для важко хворих - один дисплей на койку. У палатах потрібно прагнути використовувати великі дисплеї, осцилоскопи або звичайні побутові телевізори з розміром екрана по діагоналі не менше 59 см.

АЦП - виконує автоматичне перетворення сигналів аналогових сигналів, що безупинно змінюються в часі, в еквівалентні значення числових кодів. У якості основних характеристик АЦП має число каналів, діапазон і рівень вхідних сигналів, безперервність у роботі і швидкодія.

ЦАП - призначений для автоматичного перетворення вихідних цифрових двійкових кодів в еквівалентні їм значення фізичних величин (наприклад для керування автоматичною крапельницею) і має такі ж характеристики, як і АЦП. Для правильного використання складових МКС частин важливо забезпечити їхню належну конфігурацію.

4. Конфігурація визначає склад і спосіб з’єднання моніторних комплексів, периферійного устаткування і процесорів. Для відділення реанімації і інтенсивної терапії виправдане об’єднання моніторного устаткування в блоки, які підключені до передпроцесора, що виконує перетворення безупинних сигналів у код, обробку і збереження поточної інформації. До кожного робочого місця (ліжку) може бути підключені дисплей і пульт для введення даних. Прикладом такої системи є АЦВК «Симфонія».

Звичайно в інтенсивній терапії буває від 1 до 10 подібних комплексів. Кожний із них через канал зв’язку підключений до центрального процесора. Бажано, щоб у центральний процесор могла передаватися вся інформація, а не тільки результати попередньої обробки. Зручно в якості центрального обчислювального комплексу мати двохпроцесорну систему. Центральний процесор повинен бути постачений усіма необхідними периферичними пристроями. Повинна бути передбачена можливість генерації системи відповідно до задач, апаратурою і умовами клініки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты