Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правила приймання, реєстрації та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються.




Згідно зі ст. 10 Закону України "Про міліцію" міліція відповідно до своїх завдань зобов'язана приймати та реєструвати заяви й повідомлення про злочини. Заяви і повідомлення про злочини, що вчинені або готуються, незалежно від місця і часу їх скоєння, повноти отриманих зведень і форми подання, а також особистості заявника, приймаються цілодобово оперативним черговим того органу внутрішніх справ, до якого звернулася особа чи надійшло повідомлення.

За межами дислокації органу внутрішніх справ працівник міліції на території України незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу в разі звернення до нього громадян або службових осіб з заявою чи повідомленням про злочин, що вчинений або готується, або в разі безпосереднього виявлення такого зобов'язаний вжити заходів до його припинення, подання допомоги особам, які її потребують, встановлення і затримання осіб, які вчинили злочин, охорони місця події і повідомити про це в найближчий підрозділ міліції.

Згідно з вимогами КПК України, заяви або повідомлення представників влади, громадськості чи окремих громадян про злочин можуть бути усними або письмовими. Усні заяви заносяться до протоколу, який підписують заявник та посадова особа, що прийняла заяву. При цьому заявник попереджається про кримінальну відповідальність за свідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, про що відмічається в протоколі.

Письмова заява повинна бути підписана особою, від якої вона подається. До порушення справи слід пересвідчитися в особі заявника, попередити його про відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину і взяти від нього відповідний підпис.

Повідомлення підприємств, установ, організацій і посадових осіб повинні бути викладені в письмовій формі.

Повідомлення представників влади, громадськості або окремих громадян, які затримали підозрювану особу на місці вчинення злочину, можуть бути усними або письмовими.

У разі явки з повинною з'ясовується особа того, хто з'явився, після чого складається протокол, в якому детально викладається зроблена заява. Протокол підписують особа, що з'явилася з повинною, і службова особа, яка склала цей протокол.

Заявник має право:

- викладати заяву державною мовою або іншою мовою, якою він володіє, та користуватися послугами перекладача;

- одержувати письмове повідомлення про рішення, прийняте за його заявою;

- оскаржувати дії працівників органів внутрішніх справ, які розглядали його заяву, керівнику органу внутрішніх справ, вищих ОВС, прокуророві чи до суду.

7. Правила ведення журналу реєстрації заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються (ЖРЗПЗ)

Форма журналу реєстрації заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, є єдиним для всіх органів внутрішніх справ України.

Персональна відповідальність за правильність ведення журналу покладається на оперативного чергового органу внутрішніх справ. Журнал є документом суворої звітності, аркуші в ньому повинні бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою. Записи проводяться повністю, охайно і тільки чорним, фіолетовим або синім чорнилом (пастою). Виправлення і підчистки не допускаються. Про помилкові записи вчиняється застереження, яке підписується черговим.

Згідно з Інструкцією про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, в ЖРЗПЗ реєструються заяви і повідомлення про злочини, що вчинені або готуються, що є приводом для порушення кримінальної справи.

До заяв і повідомлень, які є приводом для порушення кримінальної справи, належать:

а) заяви або повідомлення підприємств, установ, організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості або окремих громадян;

б) повідомлення представників влади, громадськості або окремих громадян, які затримали підозрювану особу на місці вчинення злочину;

в) явка з повинною;

г) повідомлення, опубліковані в пресі;

ґ) безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокурором або судом ознак злочину.

Інформацію черговий реєструє самостійно без погодження з керівництвом органу внутрішніх справ.

При реєстрації матеріалу про раніше невідомий органу внутрішніх справ злочин, виявлений в процесі дізнання або попереднього слідства, проставляється відмітка "Додатково виявлено в ході розслідування кримінальної справи" і вказується її номер.

У разі реєстрації злочину, виявленого при звірці повноти обліку заяв і повідомлень про злочини, робиться відмітка "Виявлено при звірці" і вказується дата.

Черговий по органу внутрішніх справ проставляє відбиток штампа з відміткою про те, що заява чи повідомлення про злочин, що вчинений або готується, не підтвердилась, з наведенням номера номенклатурної справи і сторінки, де розміщені документи, зібрані працівником, який проводив перевірку інформації.

Типове положення про комісію головних управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві, Київській області, управлінь МВС України в областях, місті Севастополі та на транспорті з контролю за станом обліково-реєстраційної дисципліни в галузевих службах та підрозділах і міськрайлінорганах внутрішніх справ


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты