Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Типове положення про порядок розгляду запитів та звернень народних депутатів України в Міністерстві внутрішніх справ України.




 

Наказом МВС України від 28.03.2012 № 254 затверджено Положення про порядок розгляду запитів та звернень народних депутатів України в Міністерстві внутрішніх справ України.

Цим Положенням установлено порядок прийому, реєстрації, зберігання запитів і звернень народних депутатів України, відправлення відповідей на них, а також здійснення контролю за їх виконанням установлено наказами Міністерства внутрішніх справ від 24 листопада 2003 року № 1440 «Про затвердження Інструкції про організацію діловодства в системі МВС України», від 15 січня 2004 року № 39 «Про забезпечення контролю в системі МВС України» та від 10 жовтня 2004 року № 1177 «Про затвердження Положення про порядок роботи зі зверненнями громадян і організації їх особистого прийому в системі Міністерства внутрішніх справ України», зареєстрованим у Міністерстві юстиції 26 жовтня 2004 року за № 1361/9960.

В Положенні використовуються такі терміни:

депутатське звернення - викладена в письмовій формі пропозиція народного депутата, звернена до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян, здійснити певні дії, дати офіційне роз'яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції;

депутатський запит - вимога народного депутата, народних депутатів чи комітету Верховної Ради України, яка заявляється на сесії Верховної Ради України до Президента України, до органів Верховної Ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та

органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції.

Дія цього Положення поширюється на письмові запити і звернення народних депутатів України, отримані поштою або безпосередньо посадовою особою, якій вони адресовані.

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 20.03.2002 № 4-рп/2002 у разі надходження до органів внутрішніх справ і посадових осіб, які здійснюють функції дізнання та досудового слідства, вимог і пропозицій народних депутатів України із питань, що стосуються проведення дізнання та досудового слідства в конкретних кримінальних справах, керівники відповідних органів, слідчі і посадові особи, які здійснюють дізнання, повинні діяти з дотриманням вимог, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом України.

Авторам таких звернень у 10-денний строк надаються роз'яснення щодо неприпустимості втручання в діяльність органів дізнання та досудового слідства органів внутрішніх справ з посиланням на вищезазначене Рішення Конституційного Суду України та кримінально-процесуальне законодавство.

Згідно зі статтями 5 і 8 Закону України «Про звернення громадян» звернення громадянина, що надійшло разом зі зверненням або запитом народного депутата України, групи народних депутатів, комітету Верховної Ради України, не підлягає розгляду та вирішенню в разі, якщо:

у ньому не зазначено місце проживання заявника, а також таке, з якого неможливо встановити авторство (анонімне);

повторне звернення від одного і того самого громадянина з одного й того самого питання, якщо перше вирішено по суті;

звернення надійшло від особи, визнаної судом недієздатною.

Про прийняте рішення за таким запитом або зверненням вмотивована відповідь надається в 10-денний строк, а у випадку надання відповіді на депутатський запит - народному депутату України, голові комітету Верховної Ради України та Голові Верховної Ради України.

Якщо вирішення питань, порушених у запиті або зверненні народного депутата України, не належить до компетенції органів внутрішніх справ, протягом 5 днів народному депутату України, голові комітету Верховної Ради України та Голові Верховної Ради України у випадку надходження депутатського запиту надається вмотивована відповідь з відповідним роз'ясненням і пропозицією звернутися до органу, до компетенції якого належить вирішення цього питання.

 

Організація попереднього розгляду запитів і звернень народних депутатів України

Забороняється доручати розгляд запитів і звернень народних депутатів України тим органам внутрішніх справ або посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються, а також тим, які не мають повноважень для їх розгляду.

Для своєчасного розгляду запитів і звернень народних депутатів України строк їх надходження від керівництва Міністерства до безпосередніх виконавців не повинен перевищувати два календарні дні.

У разі коли розгляд запиту або звернення народного депутата України доручено кільком посадовим особам і не визначено безпосереднього виконавця, головним виконавцем є посадова особа, зазначена в резолюції першою. Інші виконавці зобов'язані на вимогу головного виконавця надавати необхідні матеріали та однаковою мірою відповідають за своєчасне, повне і якісне його виконання.

Розгляд та прийняття рішення за запитами і зверненнями народних депутатів України

Розгляд питань, порушених у запитах та зверненнях народних депутатів України, повинен бути повним, оперативним і кваліфікованим.

До розгляду запитів і звернень народних депутатів України залучаються виключно професійно підготовлені та досвідчені працівники.

До перевірки викладеної в запиті або зверненні народного депутата України інформації про вчинення злочину працівниками органів внутрішніх справ (за винятком військовослужбовців внутрішніх військ призваних на строкову військову службу, та працівників досудового слідства у зв’язку з їх службовою діяльністю) обов'язково залучати підрозділи внутрішньої безпеки або інспекції з особового складу.

Запити та звернення народних депутатів України, в тому числі повторні, про систематичне порушення прав і свобод громадян а також порушення законодавства України, що не отримали оцінки органами внутрішніх справ на місцях, перевіряються з виїздом на місце вчинення порушення.

У випадку, коли народний депутат України відповідно до статей 15, 16 ЗУ «Про статус народного депутата України» виявив намір безпосередньо брати участь у розгляді запиту або звернення народного депутата України, керівник органу внутрішніх справ, якому адресовано запит або звернення, зобов’язаний не пізніше ніж за три дні повідомити народного депутата України про день і місце розгляду запиту, а за зверненням – не пізніше ніж за один день.

Під час розгляду запитів і звернень народних депутатів України в обов’язковому порядку мають бути витребувані необхідні документи, пояснення посадових осіб, дії яких оскаржуються. Рішення, що приймаються за результатами розгляду запитів і звернень народних депутатів України, повинні бути вмотивованими та ґрунтуватися виключно на положеннях законодавства України.

У разі підтвердження або часткового підтвердження інформації, викладеної в запиті або зверненні народного депутата України, уживаються заходи щодо відновлення порушених прав і свобод громадян, а також усунення порушень законодавства України. Якщо в запитах або зверненнях народного депутата України викладено інформацію про вчинення злочину, то рішення приймається відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства.

За результатами розгляду запитів та звернень народних депутатів України може бути прийняте одне з таких рішень:

задоволено - вжито відповідно до законодавства заходів щодо відновлення порушених прав і свобод та виконано вимоги заявника, в інтересах якого звертався народний депутат України;

частково задоволено - запит або звернення народного депутата України, у якому містяться дві чи більше вимог і за результатами перевірки якого не всі з них задоволені;

відхилено - вимоги, викладені в запиті або зверненні народного депутата України, не задоволено;

роз'яснено - за запитом або зверненням народного депутата України, що не містить прохання про задоволення будь-яких вимог, задано відповідні роз'яснення.

За підсумками перевірки інформації, викладеної в запиті або зверненні народного депутата України, головним виконавцем з урахуванням позицій інших виконавців складається та затверджується висновок згідно з додатком 9 до Положення про порядок роботи зі зверненнями громадян і організації їх особистого прийому в системі Міністерства внутрішніх справ України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 10 жовтня 2004 року № 1177, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 жовтня 2004 року за № 1361/9960.

Після закінчення перевірки інформації, викладеної в запиті або зверненні народного депутата України, заявнику, в інтересах якого звертався народний депутат України, на його прохання надається можливість ознайомитися з документами, що безпосередньо зачіпають його права і свободи, з урахуванням вимог законодавства щодо інформації з обмеженим доступом.

Після звернення заявника працівник, який проводив перевірку, у 5-денний або інший погоджений із ним строк зобов'язаний ознайомити його з документами під підпис, підготувати за своїм підписом та долучити до матеріалів перевірки довідку про те, з якими матеріалами та коли він ознайомив заявника.

У разі відмови в задоволенні клопотання заявника про ознайомлення із матеріалами перевірки, керівником органу, який доручав її проведення, заявникові надається вмотивована письмова відмова з роз'ясненням причин такої відмови.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты