Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Функції власного капіталу




СИСТЕМА РЕАЛІЗАЦІЇ ІНСТИТУТУ КОРПОРАТИВНИХ І

ПЕРЕВАЖНИХ ПРАВ ВЛАСНИКІВ. ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ

РЕЗЕРВАМИ КОРПОРАЦІЙ І КАПІТАЛОМ В СИСТЕМІ АН-

ТИКРИЗОВОГО ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ

Тема 10. РЕЗЕРВИ КОРПОРАЦІЇ ТА ЗАХИСНІ ФУНКЦІЇ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ

І

Зміст

10.1 Функції власного капіталу.

10.2 Види резервного капіталу та джерела його формування.

10.3 Санація балансу.

Функції власного капіталу

Сутність власного капіталу корпорації проявляється через його функції. Основні з них такі:

/. Функція заснування та введення в дію підприємства. Власний капітал у частині статутного капіталу (СК) є фінансовою основою для введення в дію нового суб'єкта господарювання.

2. Сутність відповідальності та гарантії. СК є свого роду ма­теріальним забезпеченням для кредиторів корпорації. Власному ка­піталу в пасиві балансу відповідають чисті активи в активній сто­роні балансу. Чим більший власний капітал, тим вищою є його кре­дитоспроможність.

3. Захисна функція. Чим більшим є власний капітал тим краще захищеною є корпорація від впливу загрозливих для її існування факторів, оскільки саме за рахунок власного капіталу можуть по­криватися збитки підприємства.

4. Функція фінансування та забезпечення ліквідності. Крім вкла­дів у вигляді матеріальних цінностей, у власний капітал вносяться грошові кошти, які можуть використовуватись на фінансування операційної та інвестиційної діяльності корпорації, а також для по­гашення заборгованості по позиках. Це, у свою чергу, підвищує лі­квідність корпорації та потенціал довгострокового фінансування.

База для нарахування дивідендів і розподілу майна. Одержаний протягом року прибуток розподіляється та виплачується власникам корпоративних прав у вигляді дивідендів або тезаврується (спрямо­вується на збільшення статутного чи резервного капіталу). У разі ліквідації чи реорганізації корпорації відбувається розподіл майна відповідно до частки акціонера.

Тезаврація прибутку - це спрямування його на формування вла­сного капіталу підприємства з метою фінансування інвестиційної та операційної діяльності. Тезаврація позначається також як відкрите самофінансування. Тезаврований прибуток відображається в балан­сі таким чином: У пасиві за статтями: нерозподілений прибуток, ре­зервний капітал, статутний капітал (при тезаврації прибутку, як правило, підвищується курс корпоративних прав) В активі він може бути спрямований на фінансування будь-яких майнових об'єктів: оборотних і необоротних, короткострокових і довгострокових.

Коефіцієнт самофінансування = ПТСЗавР / ПЧ.

6. Функція управління та контролю. Згідно з законодавством
власники корпорації можуть брати участь в його управлінні. Фак­тичний контроль над підприємством здійснює власник корпоративних прав.

7. Рекламна (репрезентативна) функція. Солідний статутний ка­пітал створює підґрунтя для довіри до нього не тільки з боку інвес­торів, а й з боку постачальників факторів виробництва і споживачів готової продукції.

Абсолютна та відносна величини власного капіталу залежать від фінансових можливостей корпорації та обраної політики щодо структури капіталу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 94; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты