Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Предмет, об’єкти та методи господарського контролю.




 

Господарський контроль супроводжує весь процес діяльності підприємств і виступає як контроль операцій, що відбувається на підприємствах при здійсненні ними господарської діяльності.

Господарський контроль визначається контрольними функціями управління, здійснюється не ізольовано у відриві від його інших функцій, а одночасно в загальній системі управління. Господарський контроль є самостійною ланкою в усій системі економічних наук. Він базується на загальній теорії ринкової системи управління з урахуванням специфіки кожної галузі народного господарства.

Предмет контролю обґрунтовується управлінськими рішеннями, господарськими та фінансовими операціями і процесами на підприємствах, в об’єднаннях та інших підрозділах народного господарства, що розглядаються з позицій їх економічної ефективності, законності, вірогідності і доцільності, забезпечення збереження державної власності.

Під об’єктом господарського контролю слід розуміти найхарактерніші риси його предмета, складові елементи, спрямовані на пізнавальну й іншу діяльність. Діяльність контролю на підприємствах визначається його функціями, що обумовлюється різницею між об’єктами контролю.

Господарський контроль є одним із видів діяльності в умовах переходу до ринкових відносин, тому його методом можна назвати спосіб здійснення контрольної діяльності операцій і процесів на підприємствах. Він відповідає на запитання, яким способом можуть здійснюватися контрольні функції. Метод господарського контролю дає змогу забезпечити всю сукупність прийомів для пізнання його предмета й об’єктів, а в основу його покладено такі загальнонаукові методичні прийоми, як аналіз і синтез, індукція і дедукція, узагальнення, абстрагування, ідеалізація і формалізація, наукове пізнання, спостереження, експеримент, порівняння, аналогія, сходження від абстрактного до конкретного та ін.

Як і бухгалтерський облік, господарський контроль сам по собі контроль-них

функцій не виконує. Ці функції виконують органи (суб’єкти контролю) відповідних організаційних форм контролю. Для цього суб’єкти контролю повинні володіти спеціальними методичними прийомами. На сучасному етапі господарювання суб’єктами контролю є державні, приватні, відомчі й інші органи, що контролюють як усю діяльність підприємств, так і визначене коло питань за заздалегідь обумовленим напрямом.

Для розкриття змісту окремих боків предмета і об’єктів контролю використовуються конкретні спеціалізовані методичні прийоми, за допомогою яких контроль активно втручається в господарську діяльність підприємств, детально розкриває її ділянки, стадії і процеси. До методичних прийомів (спеціальних методів) контролю відносять ревізію, економічний аналіз, інвентаризацію, перевірки, обстеження, огляди і рейди.

Предмет господарського контролю визначає його об’єкти, складові елементи якого повинні бути спрямовані на пізнавальну та іншу діяльність. Поряд з предметом доцільно визначити і метод господарського контролю, який виступає як сукупність прийомів і способів, за допомогою яких забезпечується комплексне і взаємозалежне дослідження операцій і процесів діяльності підприємств та їх підрозділів з погляду законності, відповідності, доцільності і обґрунтованості.

Важливе значення для удосконалення теорії господарського контролю має його класифікація.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты