Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Група Всесвітнього банку.




До складу Світового банку входять:

1) Міжнародний банк реконструкції та розвитку;

2) Міжнародна асоціація розвитку;

3) Міжнародна фінансова корпорація;

4) Багатостороннє агентство гарантування інвестицій.

Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР) є міжнародним кредитно-фінансовим інститутом, який у початковий період своєї діяльності основну увагу приділяв відновленню економіки західно-європейських країн, а з 60-их рр. в центрі уваги банку опинились країни, що розвиваються, з 80-90 рр. – колишні соціалістичні країни. Він був заснований одночасно з МВФ у відповідності з ухвалою Бреттон-Вудської конференції у 1944 р.

Членами МБРР можуть бути країни, що прийняті в МВФ (в даний час їх кількість 155 (або 170)). Найбільшою квотою (біля 17,5 %) і найбільшою кількістю голосів (близько 17) володіють США. Штаб квартира знаходиться у Вашингтоні. Штат налічує понад 6 тис. службовців.

МБРР- це спеціалізований кредитний заклад ООН з фінансового сприяння з реконструкції та розвитку для країн-учасників.

Половину голосів у раді МБРР мають 7 провідних країн (США, Японія, ФРН, Великобританія, Франція, Канада, Італія), котрі визначають кредитну політику МБРР і всього Світового банку.

МБРР надає позики (як правило довготермінові – 15-25 років) в основному для:

1) розвитку інфраструктури;

2) здійснення сільськогосподарських проектів;

3) розвитку промисловості (але не більше 20% від загальної суми позики).

МБРР надає кредити лише платоспроможним позичальникам. Особливістю банку є те, що він не переносить термінів платежів по наданим кредитам. Тому МБРР ніколи не мав збитків.

Фінансові ресурси банку складаються із власного капіталу (176,5 млрд дол. станом на 30 червня 1995 р.), отриманого прибутку від операцій, а також від коротко- і довготермінових позик на міжнародних ринках капіталів.

В 1956 р. була створена Міжнародна фінансова корпорація з метою стимулювання приватного сектору в країнах, що розвиваються (особливість – вона не визнає гарантій держави). МФК сприяє спільним інвестиціям місцевого та іноземного капіталів, не конкуруючи з приватними інвесторами (її доля в акціонерному капіталі не перевищує 20 %).

В 1960 р. як філія МБРР була створена Міжнародна асоціація розвитку (МАР) для надання сприяння найбіднішим країнам, що розвиваються (зараз існують труднощі із поповненням ресурсів). Правом отримання пільгових кредитів можуть скористатися насамперед країни з річним доходом на душу населення не вище 790 дол. США. Таким країнам МАР надає пільгові кредити на 50 років, стягуючи тільки комісійні в розмірі 0,75% річних.

В 1988 р. в групі Всесвітнього банку з’явилась нова установа – Багатостороннє інвестиційно-гарантійне агентство (БІГА), створене з метою стимулювання інвестицій в країнах-членах. Особливістю діяльності є те, що вона надає гарантії іноземним інвесторам проти збитків, що викликані некомерційними ризиками (невиконання контракту внаслідок урядового рішення, революції та перевороти, військові дії, відміна конвертованості національної валюти, експропріація майна інвестора).

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты