Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Участь держави у цивільних правовідносинах




Незалежна Українська держава бере участь перш за все у правовідносинах власності та інших речових правовідносинах. Держава як власник на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається майном, яке їй належить.

Державну власність становлять: майно, що забезпечує діяльність Верховної Ради України та утворюваних нею державних органів; майно Збройних Сил, органів державної безпеки, прикордонних і внутрішніх військ; оборонні об'єкти; єдина енергетична система; системи транспорту загального користування, зв'язку та інформації, що мають загальнодержавне значення; кошти державного бюджету; Національний банк України, інші банки та їхні установи і створювані ними кредитні ресурси; державні резервні, страхові та інші фонди; майно вищих і середніх спеціальних закладів та інше майно. Держава може бути також суб'єктом спільної власності за участю всіх суб'єктів цивільного права.

Держава виступає суб'єктом цивільного права у питаннях визначення долі безхазяйного майна, яке потрапляє у власність держави (ст. 137 ЦК УРСР), і не-витребуваної знахідки, яка переходить у власність держави (ст. 138 ЦК УРСР). За новим ЦК України безхазяйна річ переходить за рішенням суду у власність відповідної територіальної громади, а знахідка, власника якої не встановлено, — у власність особи, яка знайшла знахідку, а у разі її відмови — у власність територіальної громади.

У власність держави надходить безгосподарно утримуване майно (ст. 136 ЦК УРСР). Відповідно до ст. 354 ЦК України за рішенням суду може бути здійснено викуп у власника пам'ятки історії та культури, якій загрожує пошкодження або знищення, внаслідок чого вона переходить у власність держави.

Цивільні правовідносини власності за участю держави виникають при реквізиції і конфіскації майна; стягненні в дохід держави майна, отриманого особами за окремими видами недійсних угод, винайдення скарбу.

Держава бере участь у зобов'язальних правовідносинах, зокрема випускає облігації державної позики, а утримувачі їх вступають у цивільно-правові відносини з державою. Зобов'язальні відносини виникають з державного кредиту, випуску казначейських зобов'язань тощо.

Цивільно-правові відносини виникають також у разі стягнення у дохід держави з осіб, засуджених за вчинення злочинів, коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілих громадян при заподіянні шкоди їхньому здоров ю у результаті злочинних дій. Такі правовідносини виникають також при відшкодуванні організаціями та громадянами збитків, заподіяних порушенням законодавства про охорону природи.

Чинне законодавство передбачає ряд підстав, за якими державі переходять певні правомочності в галузі права інтелектуальної власності.

Держава може виступати суб'єктом цивільного права зі спадкових правовідносин (перехід до держави майна за відсутності спадкоємців за законом або за заповітом чи при відмові від спадщини тощо).

Література, що рекомендується для вивчення теми: “Держава Україна як суб’єкт цивільного права”

 

1. Харитонова Е.О. Цивільний кодекс України (науково-практичний коментар).— Харків: ООО «Одисей», 2000.— с.35

2. Закон України “Про промислово-фінансові групи в Україні” // Голос України.— 1996.— 21 травня.

3. Указ Президента України від 16 жовтня 1996 р. “Про положення”.

4. “Державний комітет України у справах захисту прав споживачів” // Урядовий кур’єр.— 1996.— 28 жовтня.

5. Грудницька С. Відмінність об‘єднань від господарчих товариств // Право України.— 1994.— № 9.— С. 5.

6. Коссак В. Здійснення спільної підприємницької діяльності, пов’язаної зі створенням юридичних осіб // Право України.— 1996.— № 11.— С.21.

7. Пушкін А., Селиванов В. Відносини підприємництва і правовий статус їх суб’єктів // Право України.— 1994.— № 5,6.

8. Титова Н. Селянське (фермерське) господарство України: правова регламентація, поняття, ознаки, перспективи // Право України.— 1995.— №9-10.— С.14.

9. Гражданское право в вопросах и ответах / Под ред. Е.О.Харитонова.— Заркыв: ООО «Одисей», 2001.— С.71-72.

 

Література, що рекомендується для вивчення теми “Юридичні особи”:

 

1. Харитонов Е.О. Цивільний кодекс України (науково-практичний коментар).— Харків: ООО «Одисей», 2000.— С.61.

2. Закон України “Про промислово-фінансові групи в Україні // Голос України.— 1996.— 21 травня.

3. Указ Президента України від 16 жовтня 1996 р. “Про положення”.

4. Державний комітет України у справах захисту прав споживачів // Урядовий кур’єр.— 1996.— 28 жовтня.

5. Грудницька С. Відмінність об‘єднань від господарчих товариств // Право України.— 1994.— № 9.— С.5.

6. Коссак В. Здійснення спільної підприємницької діяльності, пов’язаної зі створенням юридичних осіб // Право України.— 1996.— №11.— С.21.

7. Кузьменко С.Г. Право собственности. Основные положения обязательственного права: Учебное пособие. Ч.І.— Донецк, 1997.— С.4-16.

8. Пушкін А., Селиванов В. Відносини підприємництва і правовий статус їх суб’єктів // Право України.— 1994.— № 5,6.

9. Титова Н. Селянське (фермерське) господарство України: правова регламентація, поняття, ознаки, перспективи // Право України.— 1995.— №9-10.— С.14.

10. Слипченко С.А., Кройтор В.А. Гражданское право Украины. Часть І. Учебное пособие.— Харьков: Эспада, 2000.— С.58-98.

11. Цивільне право: Підручник для студентів юрид. вузів і факультетів.— К.: Вентурі, 1997.— С.83-111.

12. Харитгонов Е.О. Гражданское и семейное право.— Харьков: ООО “Одиссей”, 2000.— С.56-89.

13. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / Д.В.Боброва, О.В.Дзера, А.С.Довгерт та ін.; За ред. О.В.Дзери, Н.С.Кузнецової.— К.: Юрінком Інтер, 1999.— С.131-138.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 50; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты