Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


НАВИЧКИ




 

Система навчання відіграє важливу роль у забезпеченні безпеки руху. Водій, сприймаючи навколишнє оточення, виконує різні дії по керуванню режимом руху автомобіля: натискає на педалі зчеплення, гальма, керування дроселем, повертає кермове колесо, переміщає важіль перемикання передач. Ці дії будуть найбільш досконалими (виходячи зі сформованої шляхово-транспортної ситуації), швидкими і точно дозованими тільки у випадку необхідних знань, уміння і навичок.

 


Знання—це сукупність засвоєних водієм відомостей,необхідних длябезпечного керування автомобілем.

 

Уміння—здатність вчасно і цілеспрямовано застосовувати спеціальнізнання і навички в процесі керування автомобілем.

 

Навички—здатність робити необхідні і ефективні дії по керуваннюавтомобілем (ступінь досконалості, доведена до автоматизму).

 

На початку навчання доцільно виробити в того, якого навчають, навички автоматичного відшукання важелів і педалей керування та необхідну послідовність дій при роботі ними.

 

Оволодіння багатьма руховими навичками значно ефективніше в тому випадку, якщо увага того, кого навчають, не відволікається на рішення інших завдань. Щодо цього навчання на тренажері має переваги перед навчанням на автомобілі.

 

Основним завданням наступного навчання є формування відповідних зорових уявлень. У процесі тренування зорові уявлення поєднуються в єдині комплекси з уявленнями м’язово-руховими і вестибулярними.

 

Подальше вдосконалювання навичок керування автомобілем повинне бути спрямоване на збільшення точності і швидкості сприйняття дорожньої обстановки, швидкості дій при виконанні основних прийомів (поворотів, розворотів, зупинок у заданому місці, заїзду у ворота і т.п.) і звикання до керування автомобілем на різних швидкостях, а також водіння автомобіля в особливих умовах руху (ожеледь, туман, сніг, дощ, темний час доби).

 

Навички формуються в процесі вправ, тобто повторного виконання дій для вдосконалення способу їхнього виконання. Але не всяке повторення дій можна вважати вправою. Для того щоб повторне виконання дій стало вправою, необхідно усвідомити мету і значення вироблюваної навички, знати результат кожної окремої вправи і бути впевненим у своїх силах і можливостях.

 

Продуктивність навички залежить також від методу навчання, здатностей і емоційного стану тих, кого навчають, від правильного розподілу вправ за часом, тобто планування тренувань.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты