Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Задача №69




Припустимо, що СП "Автозаз-ДЕУ" планує виготовляти запасні частини. Даний проект вимагає придбан­ня нового модернізованого обладнання чи організації робіт у третю зміну з розширенням штатів. Ринок запасних частин може бути сприятливим і несприятливим. Для менеджменту існує також альтернатива "нічого не робити". 328

У випадку сприятливого ринку буде реалізовано 18 тис комплектів запасних частин за 235 грн. кожний, несприятли­вого ринку — 6,5 тис.

Варто враховувати, що витрати на закупівлю потребо-ваного устаткування складуть 1,7 млн. грн. Організація тре­тьої зміни з наймом і навчанням робітників складе 950 тис. грн. Але очевидним є і те, що витрати на випуск запасних частин зменшаться від 80 грн. за один комплект без нового облад­нання до 70 грн. за його використання.

Рис. 1. "Дерево" прийняття рішень у частині проектування і виготовлення продукту.

Аналіз ринку вказав на позитивного успішного резуль­тату — 0,4, несприятливого — 0,6 (рис. 1).

Очікувані значення в грошовому еквіваленті (ЕМ) роз­раховуються на кожному кроці "дерева рішень". Для верх­ньої галузі А (закупівля нового обладнання):

ЕМ = 0,4 х 1 270 000 + 0,6 (-627 000) = 131,8 тис. грн.

Очікувані значення, коли організована третя зміна й про­ведено добір на роботу і навчання нових спеціалістів, реалі­зує нижня галузь В "дерева рішень":

ЕМ = 0,41 х 840 000 + 0,6 х 57 500 = 770,5 грн.

Для альтернативи "нічого не робити" ЕМ = 0.

Таким чином, нижня галузь має найбільше позитивне рішення (ЕМ = 770,5 тис. грн.) у порівнянні з верхньою (ЕМ = 131,8 тис. грн.) і є найліпшим рішенням. Тому для орга­нізації виробництва комплектів запасних частин за умов СП "Автозаз-ДЕУ" операційний менеджер має організувати тре­тю зміну і провести найм нових робітників з їх навчанням.

Таке рішення операційного менеджера, природньо, побічно впливає на сам процес проектування продукту. Хоча від нього залежать, по-перше, собівартість виготовлення за­пасних частин і їхня відпускна ціна, а, виходить, і обсяги про­дажів на ринку, по-друге, — якість виготовленого продукту (або його робити на старому устаткуванні за старою техно­логією, або виготовляти на новому, модернізованому, за но­вою технологією).

Певно, операційному менеджерові попередньо необхідно вирішити це завдання — знайти компроміс між якістю това­ру і його ціною, а потім приймати остаточне рішення орган­ізаційного плану у частині проектування і випуску продук­ту (у даному випадку — запасних частин).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты