Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Суть кадрової безпеки. Основні загрози кадровій безпеці.




Кадрова безпека підприємства. Демографічна безпека держави.

1. Суть кадрової безпеки. Основні загрози кадровій безпеці.

2. Методи попередження загроз кадровій безпеці підприємства.

3. Вимоги до кадрової безпеки.

4. Політика забезпечення кадрової безпеки на підприємстві.

5. Оцінка кадрової безпеки.

6. Демографічна безпека держави.

7. Напрями підвищення демографічної безпеки в Україні.

Суть кадрової безпеки. Основні загрози кадровій безпеці.

В умовах трансформаційних процесів в економіці дедалі більшого значення для ефективної діяльності суб’єктів господарювання набуває персонал. Персонал на сьогодні вважається найважливішим ресурсом, який впливає на усі аспекти життєдіяльності підприємства і дає змогу виходити на якісно новий рівень розвитку. З іншого боку, саме персонал може створювати серйозні загрози безпеці організації. Так, на думку вітчизняних та зарубіжних спеціалістів, майже 80 % збитків компаній світу спричинені внаслідок незаконних та непрофесійних дій власних співробітників. Окрім економічного збитку від загроз кадровій безпеці існують і нематеріальні втрати, що виявляються у погіршенні морального духу організації, зіпсованій репутації, порушенні ділових відносин з партнерами.

Порушення працівниками трудової дисципліни, неефективне використання ресурсів, розголошення конфіденційної інформації створюють загрозу майну, репутації та безпеці підприємства. Професійна, кваліфікована група менеджерів здатна реорганізувати збиткове підприємство, а некваліфіковане управління, погане виконання службових обов’язків, відсутність трудової дисципліни можуть привести прибуткове підприємство до банкрутства.

Отже, одним із головних чинників забезпечення економічної безпеки підприємства є зміцнення кадрової безпеки, оскільки саме персонал та керівники несуть відповідальність за фінансового-господарську діяльність підприємства. Належний рівень фінансової безпеки значною мірою залежить від інтелекту та професіоналізму кадрів, що працюють на підприємстві.

Кадрова безпека – це процес запобігання негативним впливам на економічну безпеку підприємства через ризики і загрози, пов'язані з персоналом, його інтелектуальним потенціалом і трудовими відносинами загалом.

Кадрова безпека підприємства - сукупність організаційно-управлінських заходів, спрямованих на формування та використання кадрового потенціалу підприємства для забезпечення результативності виробничо-господарської діяльності підприємства та його захищеності від ризиків і загроз, пов’язаних з персоналом.

До питань кадрової безпеки зараховують: забезпечення підприємства необхідними співробітниками; утримання співробітників, їх розвиток; розробка мотиваційних схем і схем оплати праці; усунення збитку у зв’язку з трудовими суперечками; підвищення лояльності співробітників; аналіз ситуації у конкурентів; робота із сайтами вакансій, кадровими агентствами; аналіз ситуації на ринку праці в регіоні; оцінювання підприємства як працедавця (погляд з боку співробітника); способи проектування кар’єри (також погляд з боку співробітника).

Належний рівень кадрової безпеки буде досягнуто лише за умов ефективної комбінації таких її складових, як безпека здоров’я, фінансова, інтелектуальна, кар’єрна, технологічна, естетична і, насамперед, психолого-комунікаційна безпека.

Таблиця 1


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 175; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты