Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Коли проводиться розслідування нещасних випадків на виробництві ?




Розслідування проводиться у різі раптового погіршення стану здоров’я працівника або особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, одержання ними поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, гострого професійного захворювання й гострого професійного та інших отруєнь, одержання теплового удару, опіку, обмороження, у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою одержання інших ушкоджень внаслідок аварій, пожежі, стихійного лиха (землетруси, зсуву, повені, урагани ), контакт з представниками тваринного і рослинного світу, що призвели до втрати працівникам працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу ( легшу ) роботу не менш як на один робочий день, у разі зникнення працівника під час виконання ним трудових обов’язків, а також у разі смерті працівника на підприємстві.

 

25. Продовжить, будь ласка, До гострих професійних захворювань та отруєнь належать …

До гострих професійних захворювань та отруєнь належать захворіння та отруєння, спричинені впливом небезпечних факторів, шкідливих речовин не більше ніж протягом однієї робочої зміни.

 

26. До складу комісії включаються: керівник (спеціаліст ) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій спеціаліста з питань охорони праці (голова комісій ), керівник структурного підрозділу підприємства, на якому стався нещасний випадок, представник робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням підприємства (за згодою ), представник первинної організації профспілки, членом якої є потерпілий, або уповноважена най1маними працівниками особа з питань охорони праці, якщо потерпілий не є членом профспілки, інші особи.

 

27. Комісія зобов’язана потягом трьох діб :

- обстежити місце нещасного випадку, одержати пояснення потерпілого, якщо це можливо, опитати свідків нещасного випадку та причетних до нього осіб;

- визначити відповідність умов та її безпеки вимогам законодавства про охорону праці;

- з’ясувати обставини і причини нещасного випадку;

- визначити, чи пов'язаний цей випадок з вирибництвом;

- установити осіб, які допустили порушення вимог законодавства про охорону праці, розробити заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам;

- скласти акт розслідування нещасного випадку за формою Н – 5 згідно з додатком 2 у трьох примірниках (далі акт форми Н – 5 ), а також акт про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом за формою Н – 1 згідно з додатком 3 у шести примірниках ( далі акт форми Н – 1 ), якщо цей нещасний випадок визначено таким, що пов'язаний з виробництвом, або акт про нещасний випадок, не пов'язаний з виробництвом, за формою НПВ згідно з додатком 4, якщо цей нещасний випадок визначено таким, що не пов'язаний з виробництвом ( далі – акт форми НПВ ), і передати їх на затвердження роботодавцю;

- у разі виявлення гострого професійного захворювання ( отруєння ), пов’язаного з виробництвом, крім акта форми Н – 1 скласти також у чотирьох примірниках карту обліку професійного захворювання ( отруєння ) за формою П – 5 згідно з додатком 5 ( далі картка форми П – 5 ).

-

28. Де і протягом якого часу зберігаються Акти розслідування нещасного випадку, акти за формою Н – 1 або НПВ разом з матеріалами розслідування, а також повідомлення про наслідки нещасного випадку ?

Акти розслідування нещасного випадку, акти за формою Н – 1 або НПВ разом з матеріалами розслідування, а також повідомлення про наслідки нещасного випадку підлягають зберіганню протягом 45 років на підприємстві, працівником якого є (був) потерпілий. У разі ліквідації підприємства вони підлягають передачі правонаступникові, у разі його відсутності або банкрутства – до державного архіву

 

29. Не визначаються пов’язані з виробництвом нещасні випадки, що сталися з працівниками:

- за місцем постійного проживання на територій польових і вахтових селищ;

- під час використання ними в особистих цілях транспортних засобів, машин, механізмів устаткування, інструментів, що належать або використовуються підприємством (крім випадків, що сталися внаслідок їх несправності);

- унаслідок отруєнням алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, а також у наслідок їх дії, за наявності відповідного медичного висновку, якщо це не пов’язане із застосуванням таких речовин у виробничих процесах чи порушення вимог безпеки щодо їх зберігання і транспортування;

- під час скоєння ними злочину, що встановлено обвинувальним вироком суду;

- у розі смерті або самогубства.

 

30. Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, що сталися з учнями та студентами навчальних закладів під час навчального – виховного процесу, трудового чи професійного навчання у навчальному закладі, визначається Міністерством освіти та науки України ( Постанова № 429 від 30 жовтня 1993 року).

Нещасні випадки з учнями і студентами навчальних закладів, що сталися під час проходження ними виробничої практики або виконання робіт на підприємстві під керівництвом його посадових осіб, розслідуються і беруться на облік підприємством. У розслідувані має брати участь представник навчального закладу.

51 Порядок розслідування нещасних випадків невиробничого характеру та їх характеристика наведені у Положенні « Порядок розслідування та облік нещасних випадків невиробничого характеру « ( Постанова Кабінету Міністрів України № 270 від 22 березня 2001 року

 

32. Соціальні послуги та виплати потерпілим здійснюються Фондом соціального страхування від нещасних випадків у відповідності з Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" [19, с.47].

 

33. . Хто, кому і в наслідок чого зобов'язаний (ст.21) своєчасно та в повному обсязі відшкодувати збитки, заподіяні працівникові. ?

Фонд зобов'язаний (ст.21) своєчасно та в повному обсязі відшкодувати збитки, заподіяні працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які перебували на його утриманні.

 

34. . Що Вам відомо про виплату "грошової суми за моральну шкоду (ст.21, п.1, е) за наявності факту заподіяння цієї шкоди потерпілому"?

Фонд також виплачує "грошову суму за моральну шкоду (ст.21, п.1, е) за наявності факту заподіяння цієї шкоди потерпілому". Компенсація за моральну шкоду виплачується не лише при нещасних випадках (ст.21), але й при ушкодженні здоров'я (ст.28) застрахованого.

Отже, гуманітарії, які найчастіше страждають від моральної, а не від фізичної шкоди, мають шанси одержати компенсацію за умов, коли страхувальник (роботодавець або застрахований) сплачує страхові внески та виконує інші обов'язки (ст.44). Ключові слова "моральна шкода" повинні бути записані у страховому свідоцтві.

Існує система пільг і компенсацій, що включає додаткові відпустки, скорочений робочий час і робочі дні, пільгове пенсійне забезпечення, лікувально-профілактичне харчування, певні доплати до заробітної плати, додаткову відпустку (6-36 днів) та ін [27]. Ця система майже не торкається гуманітаріїв, бо їхні професії не входять в "Перелік з підвищеною небезпекою", якщо не враховувати позиції 41, 52 та 114

35. Назвіть методи, за якими здійснюється аналіз виробничого травматизму.

Статичний, монографічний, топографічний, економічний, метод експертних оцінок

 

36. На які групи можна розділити нещасні випадки за місцем і часом подій ( за зв’язком із виконанням трудових обов’язків ) ?

За місцем і часом подій ( за зв’язком із виконанням трудових обов’язків ) нещасні випадки можна розділити на дві групи: нещасні випадки невиробничого і виробничого характеру. Нещасні випадки виробничого характеру за зв’язком із виробничою діяльністю бувають: пов’язані з виробництвом і непов’язані з виробництвом.

 

37. У чому полягає мета управління охороною праці на виробництві. ?

Метою управління охороною праці є реалізація конституційних прав працівників і вимог нормативно-правових актів щодо збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці, створення безпечних і нешкідливих умов праці, покращення виробничого побуту, усунення неприпустимого ризику.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты