Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Підручник як основний дидактичний засіб навчання іноземної мови




Структура підручника:

- розділи, які включають всі аспекти мовної системи та всі види мовленнєвої діяльності;

- граматичний довідник, глосарій, тексти для аудіювання;

- правила вживання мовних одиниць, малюнки для семантизації лексики, ілюстрації до текстів для читання.

Основні вимоги до сучасного підручника з ІМ: - системність і комплектність;

- необхідність врахування особливостей етапів навчання;

- наступність матеріалів підручника;

- врахування особливостей РМ;

- науково обґрунтований підхід до добору навчального матеріалу;

- мовленнєва спрямованість навчальних матеріалів;

- концентрична і циклічна побудова.

 

4. Розкрийте особливості запровадження вивчення іноземної мови з першого класу та обґрунтуйте доцільність раннього початку вивчення іноземної мови. Визначте специфіку організації навчально-виховного процесу та наведіть приклади навчально-методичного забезпечення для учнів початкової школи. Запропонуйте декілька ігрових вправ і ситуацій для навчання учнів 1 класу початкової школи. Це питання спишете з Держстандарту!

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2011 р. № 462 затверджено новий Державний стандарт початкової загальної освіти, який впроваджується з 1 вересня 2012 року.

Новий Державний стандарт початкової загальної освіти передбачає соціалізацію особистості молодшого школяра та ґрунтується на засадах особистісно орієнтованого і компетентнісного підходів, що зумовлює чітке визначення результативної складової засвоєння змісту початкової загальної освіти.

Протягом всього періоду навчання в початковій школі, як зазначено у стандарті, учні повинні оволодіти ключовими компетентностями, які передбачають їх особистісно-соціальний та інтелектуальний розвиток, формуються на міжпредметній основі та є інтегрованим результатом предметних і міжпредметних компетенцій.

Сьогодні в умовах розширення багатосторонніх міжнаціональних контактів завдання підвищення якості опанування іноземних мов набуває першорядного значення.

Відповідно до Базового навчального плану початкової загальної освіти, починаючи з 1-го класу в загальноосвітніх навчальних закладах передбачено обов’язкове вивчення іноземної мови (англійської, німецької, французької, іспанської) (1 година на тиждень).

Головна мета навчання іноземної мови у початковій школі – формування в учнів комунікативної компетенції, що забезпечується лінгвістичним, мовленнєвим і соціокультурним досвідом, узгодженим з віковими можливостями молодших школярів.

Початковий етап навчання іноземної мови в сучасному загальноосвітньому навчальному закладі надзвичайно важливий, оскільки в цей період закладаються психолінгвістичні основи іншомовної комунікативної компетенції, необхідні та достатні для подальшого її розвитку й удосконалення, відбувається становлення засад для формування іншомовних фонетичних, лексичних, граматичних та орфографічних навичок, а також умінь в аудіюванні, говорінні, читанні й письмі у межах програмних вимог.

Для досягнення зазначеної мети передбачається виконання таких завдань:

- забезпечення правильної вимови і розрізнення на слух звуків, слів, словосполучень і речень;

- оволодіння найбільш уживаною лексикою в межах визначеної тематики і сфери спілкування;

- отримання уявлення про основні граматичні категорії мови, яка вивчається; розпізнавання лексичного і граматичного матеріалу під час читання та аудіювання і використання його в процесі усного спілкування;

- навчання розуміння на слух мовлення вчителя, однокласників, основного змісту текстів з використанням наочності;

- сприяння участі у діалогічному спілкуванні (вміння вести етикетний діалог і діалог-розпитування під час повсякденного спілкування);

- формування уміння коротко висловлюватися у межах тематики і сфери спілкування, що визначені для початкової школи, відтворювати напам’ять римовані твори дитячого фольклору;

- оволодіння технікою читання вголос, читання про себе навчальних та нескладних текстів, використання прийомів ознайомлювального та навчального читання;

- розвиток навичок правильного написання слів, словосполучень, речень і текстів;

- засвоєння елементарних відомостей про країну, мова якої вивчається.

 

5. Охарактеризуйте вправи для формування іншомовної комунікативної компетенції: поняття "вправа", "структура вправи", "класифікація вправ". Проілюструйте, як відображено типологію вправ у сучасних НМК з іноземної мови. Наведіть приклади некомунікативних, рецептивних і репродуктивних вправ за українськими та автентичними підручниками для 1-4 класів.

Вправа - це спеціально організоване в навчальних умовах багаторазове виконання окремих операцій, дій або діяльності з метою оволодіння ними або їх удосконалення.

Щоб вирішити проблему навчання, потрібна раціональна система вправ, яка має забезпечити:

  • підбір необхідних вправ, що відповідають характеру навички або вміння;
  • визначення необхідної послідовності вправ;
  • розташування навчального процесу та співвідношення його компонентів;
  • систематичність і регулярність виконання вправ;
  • взаємозв'язок різних видів МД.

З точки зору організації процесу навчання система вправ потребує матеріального втілення, яке вона знаходить у підручнику.

Кожна вправа має 3- або 4-фазову структуру:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 275; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты