Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Способи семантизації




Перекладні способи Безперекладні способи
■ однослівний переклад, ■ багатослівний переклад, ■ пофразовий переклад (в інтенсивних методах навчання), ■ тлумачення /пояснення/ значення рідною мовою, ■ дефініція /визначення/ рідною мовою. ■ наочна семантизація (демонстрація предметів, малюнків, діапозитивів, картин, жестів, рухів тощо), ■ мовна семантизація:
  • контекст,
  • антоніми, синоніми,
■ дефініція іноземною мовою, ■ тлумачення значення іноземною мовою.

 

11. Охарактеризуйте етапи роботи з лексичним матеріалом, типи і види вправ для засвоєння лексичного мінімуму. Наведіть приклади вправ для формування мовленнєвих лексичних навичок за підручником для 2-ого класу.

 

Етапи формування репродуктивної лексичної навички(за підручником Бігич О.Б.)

/. Ознайомлення учнів з новими лексичними одиницями (ЛО)
Цілі: семантизувати нові ЛО, продемонструвати звукову, графічну і граматичну форми нових ЛО
Зміст етапу:
5. Введення вчителем нових ЛО (в реченні, ситуації, розповіді тощо) 6. Перевірка розуміння значення нових ЛО (відповіді на запитання вчителя) 7. Фонетичне опрацювання нових ЛО (вправи в імітації) 8. Демонстрація графічної і граматичної форм нових ЛО (транскрипція, особливості вживання у множині)
//. Автоматизація дій учнів з новими ЛО на рівні фрази
Мета - навчити учнів вживати нові ЛО на рівні речення
Зміст етапу:
Виконання учнями рецептивно-репродуктивних умовно-мовлен­нєвих вправ ■ в імітації зразка мовлення, ■ у підстановці до зразка мовлення, ■ у трансформації зразка мовлення, ■ у завершенні зразка мовлення, ■ у розширенні зразка мовлення, ■ відповіді на запитання, ■ самостійне вживання нових ЛО.
///. Автоматизація дій учнів з новими ЛО на рівні понадфразової єдності
Мета - навчити учнів вживати нові ЛО в коротких висловлюваннях монологічного і діалогічного характеру
Зміст етапу:
Виконання учнями рецептивно-репродуктивних умовно-мовлен­нєвих вправ ■ в об'єднанні зразків мовлення у мікромонолозі, ■ в об'єднанні зразків мовлення у мікродіалозі.

Приклади вправ:

- повторення слів, словосполучень і мовленнєвих кліше за вчителем/диктором з виділенням наголосу, важкого звука, звукосполучення;

- згадування і називання слів з певною орфограмою, афіксом тощо;

- групування слів за різними формальними ознаками: словотворчими компонентами, частинами мови тощо;

- розташування слів у алфавітному порядку;

- згадування та називання усіх видових понять при називання родового поняття;

- вибір з ряду слів того слова, що відповідає (не відповідає) даній темі;

- заповнення пропусків у реченнях відповідними словами;

- називання слова зо його дефініцією або зображенням;

- вибір синоніма /антоніма/еквівалента рідною мовою.

 

12. Розкрийте методику навчання техніки читання: поняття "техніка читання", труднощі навчання, методи навчання техніки читання іноземною мовою, типи і види вправ для навчання техніки читання. Наведіть приклади некомунікативних вправ на впіз­навання і розріз­нення графем для учнів 1 класу.

Читання- рецептивнийвид мовленнєвої діяльності, який включає техніку читання (ТЧ)і розуміннятого, що читається, і відноситься до письмової форми мовлення.

Навчання читання є складним і тривалим процесом, у якому розрізняють три основні стадії:

1.формування техніки читання;

2.навчальне читання;

3.зріле читання.

На початковому етапі основною формою читання є читання уголос, яке є важливим засобом навчання читання про себе/ мовчки.

Етапи навчання читання

 

І етап II етап ІІІ етап
Мета етапу -
оволодіння графікою та орфографією оволодіння мовленнєвими навичками читання оволодіння вміннями читання

Вправи

 

 

 

1 група II група III група
Вправи для формування Вправи для розвитку умінь читання
навичок техніки читання мовленнє­вих навичок читання
Вправи на впіз­навання і розріз­нення графем Вправи на встановлення і реалізацію графемно-фонемних відповідностей
Некомунікативні рецептивні вправи на: ■ упізнавання, ■ розрізнення, ■ групування, ■ розташування. Некомунікативні й умовно-комунікативні рецептивні і репродуктивні вправи на: ■ озвучування, ■ називання, ■ написання, ■ читання ізольованих слів, ■ читання словосполучень, ■ прогнозування форми слова. ■ вправи для формування лексичних навичок читання; ■ вправи для формування граматичних навичок читання. ■ вправи, які готують до читання текстів; ■ вправи з навчання читання текстів.

Серед вправ, що формують навички техніки читання, слід насамперед назвати такі:

Читання хором за вчителем(диктором). Вправи цього типу будуються лише на знайомому матеріалі. Таке читання формує у учнів також уміння членувати речення на синтагми, правильно інтонувати їх, розставляти фразові наголоси тощо.

Самостійне читання хором.Всі учні одночасно читають один текст. Учитель керує читання, постукуючи олівцем по столу Слова і прості речення тут читатимуть всі учні, навіть найслабші.

Самостійне індивідуально- масове читання.Учні незалежно один від одного одночасно напівголосно або голосно читають текст. Для такого читання пропонують лише тексти, в яких учні, на думку вчителя, не робитимуть помилок, або такі, що вже читалися на попередніх уроках.

Індивідуальне читання.Вумовах уроку нераціонально часто вдаватись до цього виду читання, його доцільно пропонувати як домашнє завдання* з метою розвитку швидкості читання. Індивідуальне читання вголос є також засобом контролю.

 

13. Розкрийте методику формування іншомовної компетенції в читанні: мету і зміст навчання читання, особливості навчання різних видів читання. Складіть завдання для контролю розуміння прочитаного тексту за підручником для 4 класу.

Читання- рецептивнийвид мовленнєвої діяльності, який включає техніку читання (ТЧ)і розуміннятого, що читається, і відноситься до письмової форми мовлення.

Навчання читання є складним і тривалим процесом, у якому розрізняють три основні стадії:

4.формування техніки читання;

5.навчальне читання;

6.зріле читання.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 529; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты