Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Етапи роботи з текстом для читання




 

До читання тексту
1) аналіз мовних та/або смислових труднощів тексту; 2) прогнозування змісту тексту за його назвою, ілюстрацією, ключовими словами, першим/останнім реченням тощо; 3) формулювання комунікативної установки на читання тексту;
Протягом читання тексту
4) власне читання тексту;
Після читання тексту
5) контроль розуміння змісту (основного і детального) тексту; 6) обговорення змісту тексту.

14. Розкрийте методику навчання техніки письма: поняття "техніка письма", труднощі навчання, типи і види вправ для навчання графіки та орфографії. Наведіть приклади вправ для навчання каліграфії та орфографії за підручником для 1/2-го класу.

 

В житті кожної людини письмо відіграє важливу роль. Письмо - видатне надбання людства, величезний здобуток кожного народу, історики вказують на, що письмо - неперехідна пам'ять поколінь, яка зберігає повідомлення про події та справи минулих віків і тисячоліть.

Головна мета навчання техніки письма полягає у формуванні в учнів графічних, каліграфічних та орфографічних навичок. Під каліграфічними навичками розуміють навички написання букв, буквосполучень як окремо так і в писемному мовленні. Для формування графічних/каліграфічних навичок слід використовувати вправи, метою яких є навчити учнів писати букви АВС. Це можуть бути вправи на написання букв, на ускладнене списування.

Наведемо приклади ігрових вправ для формування графічних навичок:

1) Граємо в гру 7x7. Намалюйте квадрат і впишіть в клітинку букву велику і малу відповідно до номеру в ABC. Переможе той, хто правильно впише всі букви.

2) Допоможіть великим і малим буквам знайти одне одного. Запишіть пари букв. Хто зробить це першим?

Навчання орфографії виділяють у дві підгрупи вправ. До І групи входять вправи на списування, виписування і дописування; до II групи вправи для запису на слух (диктант).

 

15. Розкрийте методику формування іншомовної компетенції в письмі: мету і зміст навчання письма як виду мовленнєвої діяльності, систему вправ для навчання письма. Наведіть приклади вправ для навчання написання листа з опорою на графічно-вербальну схему для учнів початкової школи.

 

Головна мета навчання техніки письма полягає у формуванні в учнів графічних, каліграфічних та орфографічних навичок.

Етапи навчання писемного мовлення:

I Оволодіння графікою.

II Засвоєння структурних моделей речень, властивих усній та письмовій формам спілкування.

III Оволодіння писемним мовленням як засобом спілкування.

Для кожного з етапів характерні різні типи і види вправ.

а) Так на І етапі використовуються вправи з аналізу. Вправи на ідентифікацію та диференціацію:

- звуко-буквений аналіз слова,

- групування слів з однаковими звуками,

- групування слів па основі протиставлення графем,

- списування за зразком,

- списування з різними завданнями.

б) Основною метою другого етапу,поряд з орфографічними навичками, є формування лексико-граматичної правильності письма. На цьому етапі найбільш поширеними визнаються такі види вправ:

· вправи на запитання-відповіді з частковою зміною мовного матеріалу;

· на трансформацію мовного зразка;

· на підстановку;

· на розширення та скорочення;

· диктанти.

Останній вид вправ широко використовується на різних ступенях нав­чання. Так, на початковому виконуються такі види диктантів як слуховий, слуховий з попереднім аналізом труднощів, самодиктант, зоровий, зоро-слуховий, вибірковий. На середньому та старшому ступенях навчання, крім зазначених, проводяться ускладнені диктанти, а саме: диктант із самоконтро­лем, пояснювальний диктант, диктант вивченого напам'ять (уривок прози, вірш), диктант-переклад.

в) Мета третього етапув навчанні письма і писемного мовлення - форму­вання дій, що забезпечують виклад мовного матеріалу в письмовій формі. Характерними видами вправ на цьому етапі можуть бути:

відповіді на запитання щодо змісту тексту;

складання запитань до тексту.

 

16. Розкрийте методику формування іншомовної компетенції в аудіюванні: мету і зміст навчання, механізми, труднощі аудіювання. Визначте мовні труднощі аудіювання та сплануйте роботу щодо їх попередження на прикладі тексту з підручника для 4 класу початкової школи.

 

Аудіювання -це рецептивний вид МД, розуміння сприйнятого на слух усного мовлення.

Аудіювання –комплексна мовленнєва розумова діяльність, яка базується на природній здатності, яка удосконалюється в процесі індивідуального розвитку людини. Важливі фактори формування такої здатності є:

· перцептивні та мовленнєві передумови;

· загальні інтелектуальні передумови;

· фактичні знання;

· знання та вміння в рідній мові;

· іншомовні знання та вміння;

· мотивація.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 213; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты