Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЕЛЕМЕНТИ ПОДАТКУ.




· Платники податку

· Об’єкт оподаткування

· База оподаткування

· Ставка податку

· Порядок обчислення податку

· Податковий період

· Строк та порядок сплати податку

· Строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату податку

· Пільга (факультативний елемент)

 

42. ПОНЯТТЯ ПОДАТКУ, ЙОГО ОЗНАКИ. КЛАСИФІКАЦІЯ ПОДАТКІВ В УКРАЇНІ.

Податок – це форма примусового відчуження результатів діяльності юридичних та фізичних осіб у власність держави, що вносится в бюджет відповідного рівня або цільовий фонд на підставі акту компетентного органу державної влади та є нецільовим, безвідплатним, безумовним та обов’язковим платежем.

Ознаки :

індивідуальна безвідплатність полягає в тому, що платник податку не одержує будь-якого еквівалентного задоволення від сплати податку

регулюється компетентними ОДВ, оподаткування здійснюється лише за згоди Парламенту

безумовність податку – податок сплачується незалежно від будь-яких обставин, сплата податку під умовою не допускається

нецільовий характер -

 

43. Права та обов’язки платників податку.

44. Права і обов’язки органів державної податкової служби.

45. Загальна характеристика податку на додану вартість. Платники, обєкт, база оподаткування.

46. Загальна характеристика податку на прибуток підприємств. Платники, обєкт, база оподаткування.

47. Загальна характеристика податку з доходів фізичних осіб. Платники, обєкт, база оподаткування.

48. Відповідальність за порушення податкового законодавства.

49. Особливості оскарження рішень та дій контролюючих органів у податкових відносинах.

50. Податковий контроль.

51. Податкові декларації. Порядок подання.

52. БАНКІВСЬКА СИСТЕМА УКРАЇНИ ЗА ЗАКОНОМ УКРАЇНИ „ПРО БАНКИ І БАНКІВСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ”.

Банківська система України складається з Національного банку України та інших банків, а також філій іноземних банків, що створені і діють на території України відповідно до положень цього Закону та інших законів України.

Банк самостійно визначає напрями своєї діяльності і спеціалізацію за видами послуг.

Національний банк України визначає види спеціалізованих банків та порядок набуття банком статусу спеціалізованого.

Національний банк України здійснює регулювання діяльності спеціалізованих банків через економічні нормативи та нормативно-правове забезпечення здійснюваних цими банками операцій.

Національний банк України здійснює регулювання табанківський нагляд відповідно до положень Конституції України ( 254к/96-ВР ), цього Закону, Закону України "Про Національний банк України" ( 679-14 ), інших законодавчих актів України та нормативно-правових актів Національного банку України.

 

53. Правовий статус Національного банку України.

54. Правові основи грошової системи України.

55. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПОРЯДКУ ВЕДЕННЯ КАСОВИХ ОПЕРАЦІЙ.

Постанова НБУ «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні»

 

Відповідальність за дотримання порядку ведення операцій з готівкою покладається на підприємців, керівників підприємств. Особи, які винні в порушенні порядку ведення операцій з готівкою, притягуються до відповідальності в установленому законодавством України порядку.

У разі виявлення порушень установленого порядку ведення операцій з готівкою органи державної податкової служби України застосовують до порушників штрафні санкції на підставі подання органів контролю згідно з законодавством України.

Якщо перевіркою підприємства (підприємця) було виявлено порушення, то за її результатами складається акт про перевірку дотримання порядку ведення операцій з готівкою (далі -акт про перевірку) (додаток 9) у трьох примірниках, у якому викладається зміст порушення з відповідним обґрунтуванням.

Акт проперевірку має містити висновки про результати перевірки, а також
рекомендації керівництву підприємства (підприємцю) щодоусунення виявлених недоліків. Акт про перевірку підписують службовіособи, які проводили перевірку, а також керівник та головнийбухгалтер підприємства (підприємець). Перший примірник надсилається органам державної податкової служби України за місцем державноїреєстрації підприємства (підприємця) для вжиття заходів, що передбачені законодавством України, другий - передається безпосередньо відповідному підприємству (підприємцю), третій примірник залишається в документах органу контролю. Якщо порушень не виявлено, то службові особи, які проводили перевірку, складають довідку за довільною формою, у якій зазначаються назва підприємства, що перевірялося, термін перевірки, посилання на законодавство України, згідно з яким проводилася перевірка, питання, що перевірялися. Зазначену довідку підписують службові особи, які проводили перевірку, а також керівник та головний бухгалтер підприємства (підприємець).

 

Для перевірки використовуються потрібні касові та розрахункові документи підприємства (підприємця) (касова книга, касові ордери, журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів, звіти працівників щодо витрачання підзвітнихсум), а також документи, що підтверджують здійснені покупцем(замовником) витрати готівки під час придбання товарів, оплати наданих послуг та виконаних робіт (касові та товарні чеки, розрахункові квитанції, квитанції до прибуткових касових ордерів, інші розрахункові документи, а також рахунки-фактури, податкові накладні, договори на поставку продукції, надання послуг, виконання робіт, товарно-транспортні накладні тощо). Контроль за встановленням і дотриманням підприємствами встановлених лімітів каси та строків здавання готівковоївиручки з каси здійснюють органи державної податкової служби України.

 

56. Правові засади обігу готівки. Ліміт каси: поняття та порядок встановлення.

57. Порядок відкриття рахунків в фінансових установах

58. Правові основи організації безготівкових розрахунків в Україні

59. Фінансово-правові відносини в галузі безготівкових розрахунків

60. Правовий режим валютних операцій.

61. ПОНЯТТЯ ВАЛЮТИ, ВАЛЮТНИХ ЦІННОСТЕЙ ТА ВАЛЮТНИХ ПРАВОВІДНОСИН.

Термін “валюта” вживається в трьох значеннях: 1) грошова одиниця, яка є основою грошової системи держави, зокрема гривня в Україні; 2) тип грошової системи держави (валюта золота, валюта срібна, валюта паперова) – в Україні валюта паперова; 3) грошові знаки зарубіжних країн (банкноти, монети, білети державної скарбниці), кредитні документи (векселі, чеки тощо), які використовуються в міжнародних розрахунках.

Валютні правовідносини є специфічним видом фінансових правовідносин і визначаються як урегульовані нормами права суспільні відносини, що складаються у сфері обігу валюти та валютних цінностей, а також здійснення відповідними органами валютного регулювання і валютного контролю.Валютні правовідносини можуть виникати між різними суб’єктами з приводу специфічного об’єкта – валютних цінностей. Ці правовідносини реалізуються через правомочності володіння, використання та розпорядження валютними цінностями.

До валютних цінностей належать:

· валюта України - грошові знаки у вигляді банкнотів,казначейських білетів, монет і в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти на рахунках, у внесках в банківських та інших фінансових установах на території України;

· платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, бони, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, ощадні книжки, інші фінансові та банківські документи), виражені у валюті України;

· іноземна валюта - іноземні грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти у грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших фінансових установ за межами України;

· платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, інші фінансові та банківські документи), виражені в іноземній валюті або банківських металах;

· банківські метали - це золото, срібло, платина, метали платинової групи, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках і порошках, що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів.

 

62. ПОНЯТТЯ І ЗМІСТ ВАЛЮТНОГО КОНТРОЛЮ.

Під терміном « валютний контроль» в широкому значенні слід розуміти специфічний вид фінансового контролю в галузі формування, розподілу та використання публічних валютних фондів та в цілому у сфері обігу валютних цінностей, реалізація якого зумовлюється шляхом діяльності спеціально створеної системи контролюючих органів – органів та агентів валютного контролю направленої на дотримання встановленим правилам поведінки учасників валютних правовідносин. У вузькому значенні, під валютним контролем слід розуміти діяльність спеціальних контролюючих суб’єктів в галузі валютного контролю, покликану на дотримання встановленим правилам поведінки учасників валютних правовідносин.

Валютний контроль має специфічні, притаманні лише йому завдання, серед яких є: визначення відповідності проведених валютних операцій чинному законодавству і наявності необхідних для них ліцензій і дозволів; перевірка виконання резидентами зобов’язань в іноземній валюті перед державою; перевірка обґрунтованості платежів в іноземній валюті; перевірка переміщення валюти та валютних цінностей через митний кордон України; перевірка повноти та об’єктивності обліку і документації стосовно валютних операцій, протидія легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

Валютний контроль має власний об’єкт та предмет. Об’єктом валютного контролю виступають валютні операції, які пов’язані як з обігом валютних цінностей в межах країни так і операції, які виникають у зв’язку з їх транскордонним переміщенням. Валютні цінності при цьому виступають в якості безпосереднього предмету валютного контролю.

Цілями валютного контролю є:

· захист економіки країни від різких коливань грошово-кредитної системи, які спричиняє рух капіталу, та забезпечення національної економічної безпеки;

· забезпечення дотримання валютного законодавства;

· забезпечення достовірності й повноти обліку та звітності щодо здійснення валютних операцій.

Стаття 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» містить перелік органів валютного контролю:

· Національний банк є головним органом валютного контролю.

· Уповноважені банки здійснюють контроль за валютними опе­раціями, що проводяться резидентами та нерезидентами через ці банки.

· Державна податкова служба України здійснює фінан­совий контроль за валютними операціями, які проводяться ре­зидентами і нерезидентами на території України.

· Міністерство інфраструктури України здійснює контроль за додержанням правил поштових переказів та пересилання валютних цінностей через митний кордон України.

· Державна митна служба України здійснює контроль за додержанням правил переміщення валютних цінностей через митний кордон України.

 

63. Янжул

64. Основний зміст роботи М.І.Тургенева «Опыт теории налогов» («У истоков финансового права». М.: Статут, 1998).

65. Дискусія щодо предмета фінансового права, подана в монографії С.В.Запольского «Дискусійні питання теорії фінансового права» (Москва: Російська академія правосуддя, Ексмо, 2008).

66. Державна фінансова інспекція України. Структура, повноваження.

67. Загальна характеристика спрощеної системи оподаткування обліку та звітності субєктів малого підприємництва. Платники, обєкт, база оподаткування.

68. Податкові перевірки. Види. Підстави проведення.

69. ПЛАТНИКИ ПОДАТКІВ. ПОНЯТТЯ. ВИДИ. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА. СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ.

Платники податків – фізичні особо (резиденти і нерезиденти україни), юридичні особи … та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують, передають об’єкти оподаткування або провадять діяльність, що є об’єктом оподаткування згідно з ПК і на яких покладено обов’язок зі сплати податків і зборів згідно з Кодексом.

Види:

· фізичні особи

· юридичні особи

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты