Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лізингова форма оновлення техніко – технологічної бази




лізинг — це підприємницька діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів, і яка полягає в наданні лізингодавцем (юридичною особою або індивідуальним підприємцем, які здійснюють лізингову діяльність) у виключне користування на визначений строк лізингоодержувачу (особі, котра одержує майно за договором лізингу) майна, що є власністю лізингодавця або набувається ним у власність (з доручення і за погодженням з лізингоодержувачем) у продавця (постачальника-виробника майна), за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Суб'єкти-л-продавці, л-покупці, продавці предмета лізингу.

Об’єкти лізингу :будь-яке нерухоме й рухоме майно, що належить до основних фондів, у тім числі машини, устаткування, транспортні засоби, обчислювальна та інша техніка, системи телекомунікацій тощо, стосовно яких немає обмежень щодо передавання їх у лізинг (оренду). Не можуть бути об’єктами лізингу земельні ділянки та інші природні об’єкти (мисливські угіддя, ліси, водоймища тощо).

Класифікаційна ознака Вид лізингу
Строк використання об'єкта лізингу Оперативний (із неповною окупністю) Фінансовий (із повною окупністю)·
Масштаб поширення лізингових відносин Внутрішній (загальнодержавний) Міжнародний
Характер лізингових операцій Сервісний Зворотний

Елементній склад лізингових платежів:
● амортизаційні відрахування,

● плату за користування кредитними ресурсами

● комісійну винагороду лізингодавцю за отримане в лізинг майно

● відшкодування страхових платежів

● інші витрати лізингодавця, передбачені договором лізингу.

Види лізингу: 1. Оперативний л.-це договір, згідно яким предмет лізингу передається лізингоодерж. на термін менший від терміну повної його амортизації і завжди повертається лізингодавцю після закінчення обумовленого терміну.

2. Фінансовий л.-це договір, відповідно до якого предмет лізингу передається лізингоодержувачу для користування на визначенний договором термін і може бути придбаний лізингоодержувачем після закінчення терміну користування у разі сплати визначеної договором його повної вартості.

Вітчизняним законодавством передбачено такі форми лізингу:

1.зворотній-премет лізингу придбавається у власника для наступної передачі йому в лізинг.

2 пайовий -до 80% вартості предмета лізингу фінансується за рахунок кредиту, наданого двома і більше кредиторами.

3 міжнар. - участь беруть сторони різних держав.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты