Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ




Курсова робота

з авторського та суміжного права

 

на тему:

„Поняття авторського права та його місце в системі права інтелектуальної власності. ”

Виконав:

студент V курсу, ПР-09 МД

спеціальність:правознавсто

денна форма навчання

Лісовець О.М.

 

 

Київ – 2012 рік

ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

 

Вступ………………………………………………………………………………..3-4

Розділ 1. Поняття, функції та сутність авторського права……………………...5-8
Розділ 2. Авторське право і права на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг…………………………………………...9-18
Розділ 3. Авторське право і інститут патентного взаємозв'язок і відмінності даних інститутів………………………………………………………………...19-25
Висновки………………………………………………………………………...26-27 Використана література………………………………………………………...28-29

 

Вступ

 

 

Історія авторського права сягає дуже давніх часів. Виникнення його пов'язано насамперед з появою цензури і поділом культурної спадщини античності і середніх віків. В Європі все почалося в 1557 році із Статуту королеви Мері І, що закріплював за видавцями право видавати вже видану ними книгу (неважливо, нову чи давно відому) за умови, що вона схвалена офіційною цензурою. Щоправда, автори залишалися поза увагою. Тому звичайно в якості першого закону про авторські права розглядають “Статут королеви Анни”, що набрав чинності в 1710 році.

Остаточно індивідуальні права автора на охорону його твору на законодавчому рівні в правових системах ряду розвинутих на той час країн були ухвалені в кінці XVIII століття.

На сьогодні в світі існує дві системи авторського права: англо-саксонська (англо-американська) і романо-германська (континентальна).

За англо-саксонською системою автором може бути як фізична, так і юридична особа авторські права загалом зводяться до майнових прав, які можна вільно передавати іншим особам. Англо-американська традиція підкреслює принцип власності чи економічний аспект авторського права, яке можна захистити й передати, за яке можуть знімати податок. Привілеями авторського права можуть наділятися найрізноманітніші роботи.

За континентальною (європейською) системою (Франція, Німеччина, Росія, Україна та інші країни) автором може бути тільки фізична особа авторські права чітко поділяються на особисті та майнові. Особисті права завжди належать тільки автору, а майнові можуть представлятися іншими особами, але з обмеженням. Європейська традиція висуває ідею моральних прав (droit d’auteur), як найбільш пріоритетних, що дозволяє авторам захищати цілісність своєї праці й вимагати визнання авторства .

В Україні, як і в усьому світі питанням захисту авторських прав уже давно приділяється досить багато уваги. Історія українського сучасного авторського права нерозривно пов’язана з пошуком і постійним удосконаленням форми управління авторськими правами.

За роки незалежності в Україні сформована ціла система законів і підзаконних актів (Постанов Кабміну, Наказів міністерств і т.п.), спеціально регулюючий предмет авторського права й суміжних прав. У грудні 1993 року Верховною Радою України було прийнято Закон України “Про авторське право і суміжні права”, який пройшов експертизу фахівців, отримав позитивну оцінку європейських експертів. Глави 36 и 37 Цивільного кодексу України регулюють основні положення авторських і суміжних прав.

Отже, виходячи з вищесказаного актуальність цієї теми визначає об’єкт дослідження – авторське право як механізм захисту права інтелектуальної власності.

Предмет дослідження –законодавчі особливості авторського права в Україні.

Мета дослідження – аналіз українського законодавства, що регламентує авторське право, та механізму захисту авторських прав в Україні.

Завдання дослідження полягає в розгляді наступних питань:

1 Визначення поняття, функцій та сутності авторського права.

2. Визначення авторського права і права на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.

3. Визначення відмінностей та взаємозв’язку між авторським правом та інститутом патентного права.

У підсумку роботи будуть зроблені висновки та проведені узагальнення.

Курсова робота складається з вступу, трьох розділів, висновків і списку використаної літератури.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты