Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Висновок. Авторське право являє собою правовий інститут, який регулює відносини, що виникають у зв’язку із створенням




Авторське право являє собою правовий інститут, який регулює відносини, що виникають у зв’язку із створенням, використанням та перешкоджанням неправомірному використанню результатів літературно-художньої діяльності – творів науки, мистецтва. Особливість авторського права, яка визнається всіма зарубіжними правовими системами – це нематеріальний характер його об’єктів, які є результатом інтелектуальної, творчої діяльності. Розуміння необхідності встановлення особливого режиму для таких творів є загальним для всіх національних правових систем. Завданням авторського права є встановлення найсприятливіших правових умов для охорони результатів літературно-художньої діяльності, забезпечення їх для ознайомлення та використання суспільством. ЦК України визначає суб'єктів авторського права, відповідно до якої первинним суб'єктом авторського права є автор твору. За відсутності доказів іншого автором твору вважається фізична особа, зазначена звичайним способом як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства).

Суб'єктами авторського права є також інші фізичні та юридичні особи, які набули права на твори відповідно до договору або закону.

За загальним правилом, автором будь-якого твору визнається той, хто його створив, результатом творчої праці кого є цей твір. Творцем може бути будь-яка фізична особа — громадянин України, іноземний громадянин або особа без громадянства. При цьому не має значення стать, національність, громадянство, незалежно від віку і стану дієздатності автора. Авторське право виникає з того моменту, як тільки твір набуде об'єктивної форми, яку можуть сприймати інші.

ЦК поділяє суб'єктів авторського права на дві групи — первинних і похідних. До першої групи відносяться тільки творці, якими можуть бути тільки фізичні особи. До другої групи відносяться інші фізичні і юридичні особи, до яких авторське право перейшло на підставі договору або чинного закону.

Іншими суб'єктами авторського права (похідними) можуть бути будь-які фізичні і юридичні особи, в тому числі і держава Україна, до яких авторське право переходить на підставі договору або закону.

У відповідності з українським законодавством автор має численні майнові й немайнові права, може виконувати роботи на замовлення й договір, зберігаючи при цьому своє право на твір, за умови, що дане право закріплене у відповідному договорі.

Крім того автор має право передавати право на використання об'єктів своєї інтелектуальної діяльності на основі ліцензії або договору.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты