Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Результати навчання




Набути навичок:

· використовувати основну апаратуру для вимірювання характеристик радіотехничніх кіл і сигналів;

· експериментальної перевірки рішень найпростіших задач по проходженню сигналів через радіотехнічні кола.

 

 

Програма розрахована на об'єм 270 учбових годин, які можуть бути розподіленні на лекції – 64 години, лабораторні заняття – 32 годин, практичні заняття –32 години,самостійна робота – 142 годин.

Тематичний план

Склад модулів , розподіл часу на їх засвоєння, терміни контролю

 

Кредитні модулі Змістовні модулі Розподіл часу
Аудиторні години Самостійна робота Загальний об’єм
№1 Лекції-3 семестр, 5 чверть (1-4 тиж.). Аудиторні-2 год/тиж.
1. Предмет радіотехніки. Поняття про найважливіші процеси і перетворення сигналів в радіотехнічних колах, пристроях і системах. Класифікація радіотехнічних сигналів. 2. Принцип динамічного представлення сигналів. Функція Хевісайда і функція Дірака. 3. Геометричні методи в теорії сигналів. Простір сигналів. Лінійний простір. Норма, енергія і метрика. Відстань між сигналами. 4. Теорія ортогональних сигналів.Ортонормованні базиси в просторі сигналів.Погрішність апроксимації сигналу кінцевим рядом. Нерівність Бесселя.                        
Разом
Практичні заняття, 3 семестр (1-4 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
1. Математичні моделі радіотехнічних сигналів. 2. Динамічнє представлення сигналів.
Разом
Лабораторні заняття, 3 семестр (1-4 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
1.Синтез сигналів по Фурье.
Разом
Розділи для самостійного вивчення.
1. Класичні ортогональні системи функцій у просторі зі скалярним добутком. 2. Представлення сигналів в базисі функцій Уолша. Загальні визначення, впорядкування (нумерація) і властивості функцій Уолша.          
Разом  
Разом змістовий модуль №1

 

№2 Лекції-3 семестр, 5 чверть (5-8 тиж.). Аудиторні-2 год/тиж.
  1. Періодичні сигнали і їх представлення в базисі комплексних гармонійних функцій. Комплексна і тригонометрична форми ряду Фур´є. Дискретний спектр періодичного сигналу. 2. Спектральне представлення неперіодичних сигналів. Пряме і зворотне перетворення Фур´є. Спектральна густина сигналу. 3. Спектри сигналів, що не інтегруються. Зв'язок між спектрами одиночних сигналів, їх пачок і періодичних послідовностей. Співвідношення між тривалістю сигналу і шириною його спектру. Поняття бази сигналу. Сигнали з великою базою. 4. Теорема Котельникова (теорема відліків). Властивості базисних функцій ряду Котельникова (ортогональних сигналів з обмеженою смугою частот). Представлення сигналу з обмеженим спектром у вигляді ряду Котельникова. Розкладання в ряд Котельникова сигналів обмеженої тривалості, помилка апроксимації. Ряд Котельникова в частотній області. 5.                              
Разом
Практичні заняття, 3 семестр (5-8 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
1. Частотні спектри періодичних сигналів. Ряд Фур´є . 2. Частотні спектри неперіодичних сигналів. Перетворення Фур´є.
Разом
Лабораторні заняття, 3 семестр (5-8 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
1. Відновлення сигналів по дискретним відліках Котельникова.
Разом
Розділи для самостійного вивчення.
1. Основні теореми спектрального аналізу і його практичнє застусування. 2. Перетворення Лапласа. Представлення сигналів на площині комплексної змінної. 3. Поняття про вейвлет-перетворення і його практичне застосування.          
Разом  
Разом змістовий модуль №2
Контрольно-модульна робота за розкладом занять (1-8 тижд.)
               

 

№3 Лекції-3 семестр, 6 четв. (9-12 тиж.). Аудиторні-2 год/тиж.
  1. Кореляційний аналіз детермінованих сигналів. Автокореляційна функція (АКФ) та її властивості.Взаємна кореляційна функція (ВКФ). Співвідношення між ВКФ сигналів і їх взаємним спектром. Кореляційна функція дискретних сигналів з великою базою. Коди Баркера. 2. Види модуляції радіотехнічних сигналів. Радіосигнали з амплітудною модуляцією. Спектральний склад AM–коливань. Векторне представлення AM–коливань. 3. Радіосигнали з кутовою модуляцією. Поняття миттєвої частоти і фази. Фазова модуляція (ФМ) і частотна модуляція (ЧМ). Девіація частоти і індекс кутової модуляції. Зв'язок між ЧМ і ФМ. Спектр однотонального ЧМ–коливання при малих і великих значення індексу модуляції. Реальна ширина спектру. 4. Імпульсний сигнал з лінійною частотною модуляцією (ЛЧМ–імпульс). Спектральна густина ЛЧМ–імпульсу з великою базою. Кореляційна функція ЛЧМ–імпульсу і фазоманипульованного сигналу з великими базами. Тривалість сигналу і час кореляції, стиснення сигналу з великою базою.                                    
Разом
Лабораторні заняття, 3 семестр. (9-12 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
1. Спектральний аналіз і синтез періодичних сигналів.
Разом
Практичні заняття, 3 семестр. (9-12 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
  1. Розрахунок кореляційних функцій дискретних сигналів.
  2. Визначення параметрів АМ-і ФМ-сигналів.
Разом
Розділи для самостійного вивчення.
1. Кореляційна функція одиночного імпульсу, пачки і періодичної послідовності імпульсів. 2. Коливання з АМ довільним сигналом. 3. Коливання з балансною (двосмуговою) модуляцією. 4. Балансна (двосмугова) модуляція з придушенням несучого коливання. 5. Квадратурна амплітудна модуляция. 6. Кутова модуляція при негармонічному модулюючому сигналі.            
Разом  
Разом змістовий модуль №3

 

№4 Лекції-3 семестр, 6 четв. (13-16 тиж.). Аудиторні-2 год/тиж.
  1. Аналітичний сигнал. Комплексна обвідна та миттєва частота вузькосмугового сигналу. Перетворення Гільберта і його властивості. Спектральна густина аналітичного сигналу, спектральна густина комплексної обвідної. 2. Теорема Котельникова для вузькосмугового сигналу. Поняття комплексного дискретного сигналу. Автокореляційна функція вузькосмугового сигнала. 3. Основні поняття теорії випадкових процесів. Класифікація випадкових процесів.Функція кореляції і її фізичне значення. Властивість эргодичности.Кореляційна теорія стаціонарних випадкових процесів. Спектральне представлення реалізації. Спектральна густина потужності. Теорема Винера–Хинчина. Поняття білого шуму. 4. Взаємна кореляційна функція і взаємна спектральна густина двох випадкових процесів. Вузькосмуговий нормальний випадковий процес. Густина вірогідності огинаючої, фази і частоти.                                    
  Разом
Лабораторні заняття, 3 семестр (13-16 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
  1. Оптимальна фільтрація сигналів
Разом
Практичні заняття, 3 семестр (13-16 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
1. Аналітичний (комплексний) сигнал, його властивості і практичне застусуванняю.
  1. Визначення характеристик вузькосмугових випадкових процесів.
           
Разом
Розділи для самостійного вивчення.
  1. Статистичні характеристики суми гармонійного сигналу і вузькосмугового нормального шуму.
     
Разом  
Розрахунково-графічна робота  
Разом змістовий модуль №4

 

№5 Лекції-4 семестр, 7 четв. (17-20 тиж.). Аудиторні-1 год/тиж.
1. Фізичні системи та їх математичні моделі. Імпульсні, перехідні та частотні характеристики лінійних стаціонарних систем. Лінійні динамічні системи. 2. Спектральний метод аналізу проходження сигналів через лінійні стаціонарні кола.Операторний метод аналізу . 3. Моделі частотно-вибіркових систем.Частотно-вибіркові кола при широкосмугових вхідних діях. Частотно-вибіркові кола при вузькосмугових вхідних діях. 4. Основні властивості вузькосмугових систем. Явища в вузькосмугових колах при обробці AM, ФМ і ЧМ сигналів. Визначення обвідної сигналу на виході вузькосмугових кіл.                                
Разом
Практичні заняття, 4 семестр (17-20 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
1. Спектральний метод аналізу проходження радіосигналів через частотно-вибіркові кола. 2. Часовий метод аналізу проходження радіосигналів через частотно-вибіркові кола.
Разом
Лабораторні заняття, 4 семестр (17-20 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
1. Детектування АМ- коливань.
Разом
Розділи для самостійного вивчення.      
1. Аналіз проходження вузькосмугових сигналів через вибіркові кола за допомогою методу низькочастотних еквівалентів. 2. Властивості кіл з зворотним зв'язком. Позитивний і негативний зворотний зв'язок. Вплив зворотного зв'язку на частотну характеристику лінійної системи. Використовування негативного зворотного зв'язку для стабілізації коефіцієнта посилення і для зниження рівня нелінійних спотворень. 3. Використовування негативного зворотного зв'язку при диференціюванні і інтеграції сигналів. Гребінчасті фільтри. Стійкість лінійних активних кіл з зворотним зв'язком. Критерії стійкості Найквіста і Рауса–Гурвица.
  1. Метод повільно змінюючіх амплітуд та його застосування для аналізу проходження ЧМ-сигналів через частотно-вибіркові кола.
                     
  Разом  
Разом змістовий модуль №5

 

№6 Лекції-4 семестр, 7 четв. (21-24 тиж.). Аудиторні-1 год/тиж.
1. Спектральна густина і кореляційна функція випадкового коливання на виході лінійної стаціонарної системи. Шумова смуга пропускання кола. 2. Характеристики власних шумів в радіотехнічних пристроях. Тепловий шум резистора. Дробовий шум електронних приладів. Формула Шотки. 3. Нормалізація випадкового сигналу на виході лінійного інерційного кола. Коефіцієнт шуму лінійного чотириполюсника.                                  
Разом
Лабораторні заняття, 4 семестр (21-24 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
1. Амплітудна модуляція зміщенням.
Разом
Практичні заняття, 4 семестр(21-24 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
1. Диференціювання і інтеграція випадкового процесу. 2. Розрахунок власних шумів єлеметнтів в радіотехнічних пристроях. 3. Аналіз проходження сигналів і перешкод через лінійні кола часовим та спектральним методами.
  1. Визначення характеристик вузькосмугових випадкових процессів.
    0.5 0.5     1.5 1.5    
Разом
Курсова робота  
Разом змістовий модуль №6
Контрольна модульна робота за розкладом занять (17-24 тижні)

 

№7 Лекції-4 семестр, 8 четв. (25-28 тиж.). Аудиторні-4 год/тиж.
1. Поняття нелінійної безінерційної системи. Способи математичного опису характеристик нелінійних елементів. 2. Спектральний склад струму при збудженні безінерційного нелінійного елемента гармонійним коливанням. Дія бігармонійного коливання на нелінійний резистивний елемент. 3. Взаємодія слабкого і сильного сигналів в нелінійному безінерційному елементі. Перетворення частоти. Явище інтермодуляції.
  1. Нелінійні викривлення в підсилювачі з резистивним навантаженням. Нелінійне резонансне посилення. Множення частоти. Амплітудне обмеження.
  2. Перетворення випадкового процесу в безінерційних нелінійних колах.
                                         
Разом
Лабораторні заняття, 4 семестр(25-28 тиж.). Аудиторні-1 год/тиж.
  1. Проходження вузькосмугових сигналів через резонансний підсилювач.
 
Разом
Практичні заняття, 4 семестр (25-28 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
  1. Апроксимація нелінійних характиристик.
  2. Аналіз проходження сигналів через нелінійні кола.
 
Разом
Розділи для самостійного вивчення.
  1. Дія гармонійних сигналів на параметричні системи з випадковими характеристиками.
  2. Реалізація амплітудної модуляції. Детектування AM, ФМ і ЧМ сигналів.
     
Разом  
Разом змістовий модуль №7

 


 

№8 Лекції-4 семестр, 8 четв. (29-32 тиж.). Аудиторні-4 год/тиж.
1. Принципи роботи автогенераторів гармонійних коливань. Режим слабкого сигналу. 2. Умови самозбудження автогенератора. М'який і жорсткий режими самозбудження автогенератора. 3. Автогенератори в режимі великих коливань. Стійкість стаціонарного режиму. 4. LC – і RC–генератори. 5. Проходження сигналів через реактивні параметричні кола. Енергетичні співвідношення в параметричних реактивних елементах.                  
Разом
Лабораторні заняття, 4 семестр(29-32 тиж.). Аудиторні-1 год/тиж.
1. Дослідження RC-генератора гармонійних коливань.
Разом
Практичні заняття,4 семестр(29-32 тиж.). Аудиторні -1 год/тиж.
  1. Аналіз роботи і розрахунок релаксаційних генераторів.
  2. Дослідження умов самозбудження RC-автогенераторів з різними частотновибірковими колами.
     
Разом
Розділи для самостійного вивчення
1. Принципи параметричного підсилювання.      
Разом  
Разом змістовий модуль №8
Контрольна модульна робота за розкладом занять (25-32 тижні)
Разом за навчальний рік

1.5. Розділи для самостійного вивчення

№ п/п Назва теми Рекомендована література
Класичні ортогональні системи функцій у просторі зі скалярним добутком. [1, т.1], стор. 72-88
Представлення сигналів в базисі функцій Уолша. Загальні визначення, впорядкування (нумерація) і властивості функцій Уолша. [3], стор. 429-444
Основні теореми спектрального аналізу і його практичнє застосування. [1, т.1], стор. 132-152
Перетворення Лапласа. Представлення сигналів на площині комплексної змінної. [2], стор. 61-65
Поняття о вейвлет-перетворення і його практичнє застосування [2], стор. 65-68
Кореляційна функція одиночного імпульсу, пачки і періодичної послідовності імпульсів. [1, т.1], стор. 176-210
Коливання з АМ довільним сигналом. [1, т.1], стор. 321-329
Коливання з балансною (двосмуговою) модуляцією. [1, т.1], стор. 329-330
Балансна (двосмугова) модуляція з придушенням несучого коливання. [1, т.1], стор. 331-336
Квадратурна амплітудна модуляция. [1, т.1], стор. 336-338
Кутова модуляція при негармонічному модулюючому сигналі. [1, т.1], стор. 393-398
Статистичні характеристики суми гармонійного сигналу і вузькосмугового нормального шуму. [3], стор. 126-132 [2], стор. 177-187
Аналіз проходження вузькосмугових сигналів через вибіркові кола за допомогою методу низькочастотних еквівалентів.   [2], стор. 231-237
Властивості кіл з зворотним зв'язком. Позитивний і негативний зворотний зв'язок. Вплив зворотного зв'язку на частотну характеристику лінійної системи. Використовування негативного зворотного зв'язку для стабілізації коефіцієнта посилення і для зниження рівня нелінійних спотворень.   [2], стор. 351-353     [2], стор. 349-352
Використовування негативного зворотного зв'язку при диференціюванні і інтеграції сигналів. Гребінчасті фільтри. Стійкість лінійних активних кіл з зворотним зв'язком. Критерії стійкості Найквіста і Рауса–Гурвица. [2], стор. 353-359
Метод повільно змінних амплітуд та його застосування для аналізу проходження ЧМ-сигналів через частотно-вибіркові кола. [2], стор. 245-248
Нелінійні спотворення в підсилювачі з резистивним навантаженням. Нелінійне резонансне посилення. Множення частоти. Амплітудне обмеження. [2], стор. 282-286
Дія гармонійних сигналів на параметричні системи з випадковими характеристиками. [2], стор. 286-291
Реалізація амплітудної модуляції. Детектування AM, ФМ і ЧМ сигналів.   [2], стор. 291-294
Принципи параметричного підсилювання. [2], стор. 319-326

Розподіл аудиторних годин згідно робочого навчального плану

Форма Курс Семестр Аудиторні заняття, год. Cсамостійна робота Кредити РГР,КР Консультації (год.) Залік Іспит Всього год. за нав- чальним планом
Всього Лекції Практ. заняття Лабораторні роботи
Денна 3,4 7,5 2,3 - - 3,4
Заочна                          

Розподіл навчального часу за видами навчальних занять та контрольних заходів.

Кредитний модуль Загальний обсяг, год. Аудиторних занять, год. Самостійна робота, год. Контрольний захід
Модуль 1 ЛМ
Модуль 2 ЛМ,КМР
Модуль 3 ЛМ
Модуль 4 ЛМ, РГР,іспит
Модуль 5 ЛМ
Модуль 6 КМР,КР
Модуль 7 ЛМ
Модуль 8 ЛМ,іспит
Разом  

Література основна

 

  1. Волощук Ю. І. Сигнали та процеси у радіотехніці: Підручник для студентів в вищих навчальних закладів у 4-х т.:ТОВ”Компанія СМІТ”, 2005. – 496 с.-15екз.
  2. Баскаков С.И. Радиотехнические цепи и сигналы: Учеб. для вузов. 3-е изд., перераб. и доп.- М.: Высшая школа, 2000.-11екз.
  3. Гоноровский И.С.Радиотехнические цепи и сигналы: Учебник .-4-е изд., перераб. и доп.-М.:Радио и связь,1986 .-512с.-19екз.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты