Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Клініко-анатомічні особливості будови різців.




Зуби, що вивчаються Клініко-анатомічна будова Будова порожнини зуба і кореневих каналів
Центральні різці верхньої щелепи Оглянути зуб – найбільший з різців. Ко­ронка долотоподібної форми, сплющена у вестибуло-ораль­ному на­прямку. Ріжучий край не­стертих зу­бів має 3 горбки. Вести­булярна по­верхня коронки опукла, дві ледь по­мітні борозенки ідуть від центральної частини ко­ронки до ріжучого краю і закінчу­ються між його горбиками. Піднебін­на поверхня увігнута, має зубний гор­бик, який іноді нагадує повздовжній валик. Корінь конусопо­дібний, сплю­щений в медіодистально­му напрямку. На ендодонтичному фантомі огля­нути порожнину зуба – вона повторює форму коронки, біля ріжучого краю має вигляд щілини, спрямова­ної у медіо­дистальному напрямку. В склепінні її є 2 невеликих заглиб­лення відповідно кутів корон­ки. На таблицях і малюн­ках роз­глянути бу­дову кореневого ка­налу – коронкова порожнина, звужуючись, переходить в прямий широкий, добре прохідний кореневий канал (найчастіше І типу за Бренком), вер­хівковий отвір найчастіше один.
Бокові різці верхньої щелепи Оглянути зуб – редукуючий за походженням, тому форма і розміри значно варіюють (іноді зуб зовсім відсутній). Менший за розміром, чим центральний різець, має долотоподібну форму коронки. На нестертому ріжучому краї є 3 горбики. Губна поверхня коронки опукла, язикова – ввігнута. Оглянути язикову поверхню – виявити горбик і зубні валики, які в пришийковій ділянці сходяться, утворюючи трикутник, на верхівці якого розташована сліпа ямка. Корінь один, сплющений в медіодистальному напрямку. На ендодонтичному фантомі оглянути порожнину зуба – вона повторює форму коронки, сплющена у вестибуло-оральному на­прямку, має за­глиб­лення відповідно горбиків рі­жучого краю, найширша в ділянці шийки зуба. На таблицях і малюнках розглянути будову корене­вого каналу – коронкова порожнина поступово переходить в один корене­вий канал, на перерізі овальної форми, витягнутий у вестибуло-оральному напрямку (І тип за Брен­ком), найчастіше закінчується 1 апі­кальним отвором.
Центральні різці нижньої щелепи Оглянути зуб – найменший за розмі­ром. Долотоподібна вузька коронка висока, вестибулярна поверхня її опукла, язикова – увігнута з ледь по­мітним емалевим валиком. На нестер­тому ріжучому краї є 3 горбки. Біля ріжучого краю на вестибулярній по­верхні помітні дві вертикальні боро­зенки. Корінь один, невеликий, сплюснутий в медіодистальному на­прямку. На ендодонтичному фантомі огляну­ти порожнину зуба – вона повторює форму коронки, має вигляд щілини з за­глибленнями відповідно горбиків рі­жучого краю. На таблицях і малюн­ках розглянути будову кореневого каналу – коронко­ва порожнина, зву­жуючись, перехо­дить в один вузький щілинопо­дібний кореневий канал, овальної форми на перерізі, сплю-щений в ме­діодисталь­ному напрямку, важко про­хідний. У 60% має форму каналів І типу, у 35% – ІІ, у 5% – ІІІ.
Бокові різці нижньої щелепи Оглянути зуб – має долотоподібну вузьку коронку, опуклу з вестибулярного боку, ввігнуту – з язикового. На вестибулярній поверхні є невеликі повздовжні валики, які у нещодавно прорізаного зуба закінчуються на ріжучому краї трьома горбиками. На язиковій поверхні в пришийковій ділянці є емалевий валик. Корінь один, прямий, сплющений з боків, з повздовжніми борозенками. На ендодонтичному фантомі оглянути порожнину зуба – має вигляд вузької щілини зі заглибленнями відповідно горбиків ріжучого краю. На таблицях і малюнках розглянути будову кореневого каналу – коронкова порожнина, звужуючись, переходить в один вузький щілиноподібний важко прохідний кореневий канал. У 55% спостерігаються канали І типу, у 38% – ІІ, у 7% – ІІІ.

 

Графологічна структура теми:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты