Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Порівняльна характеристика гомологічних і аналогічних органів




- № - ОЗНАКИ - ГОМОЛОГІЧНІ ОРГАНИ - АНАЛОГІЧНІ ОРГАНИ
- 1 - Будова - Можуть дещо відрізнятися за будовою - Можуть бути подібними за будовою
- 2 - Будова - Мають подібний загальний план будови - Не мають спільного плану будови
- 3 - Походження - Однакове (розвиваються з одного і того самого зародкового зачатка) - Різне (походять з різних вихідних зачатків)
- 4 - Функції - Виконують однакові або різні функції - Виконують подібні функції
- 5 - Виникнення зумовлене - Пристосуванням живих організмів до існування у різних умовах - Пристосуванням живих організмів до існування у подібних умовах
- 6 - Приклади у тварин - Крило птаха і рука людини (різні функції), ласти морської черепахи і тюленя (однакові функції) - Крила птахів (розвиваються з особливих зачатків і мають скелет) і крила комах (розвиваються зі складки зовнішніх покривів)
- 7 - Приклади у рослин - Цибулина тюльпану і бульба картоплі (однакові функції), маточки, тичинки, пелюстки квітки (різні функції) - Колючки глоду (видозмінені стебла) і колючки барбарису (видозмінені листки)

Г) Рудименти (від лат. рудиментум - зачаток, першооснова) -це органи, які в процесі еволюції втратили своє значення.

Наприклад, залишки тазового пояса у китів, очі тварин, які мешкають в умовах слабкого освітлення (ґрунту - кріт, сумчастий кріт тощо, печер - протей, більшість глибоководних тварин). Апендикс (червоподібний відросток сліпої кишки) та хвостові хребці - рудиментарні органи людини. У верблюжої колючки рудименти листків помітні у вигляді лусочок; у квіток злакових оцвітина також редукована до лускоподібних утворів, колючки стеблового (глід) та листкового (барбарис, кактуси) походження, бульби (видозміна пагона) та коренебульби (видозміна кореня) тощо.

Д) Атавізми (від лат. атавіс — предок)- це явище повернення у окремих особин до ознак предків. Наприклад, у людини - це поява хвоста, густого волосся на всьому тілі, розвиток додаткових пар молочних залоз. У безногих ящірок (веретільниця) інколи помітні недорозвинені кінцівки.

Е) Перехідні форми- це такі організми, які з’єднують у своїй будові ознаки будови організмів нищих і вищих класів. Наприклад: А) вимерлі перехідні - археоптерикс (найдавніший птах)

целакант - вимерла кистепера риба

 

Б)живі перехідні форми: єхидна і качкодзьоб

5.Палеонтологічні докази еволюції.

Палеонтологія вказує на причини еволюційних перетворень. У цьому відношенні цікава еволюція коней. Зміна клімату на Землі спричинило за собою зміна кінцівок коня. Паралельно зміні кінцівок відбувалося перетворення всього організму: збільшення розмірів тіла, зміни форми черепа й ускладнення будівлі зубів, виникнення властивого травоїдним ссавцем травного тракту і багато чого іншого.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 288; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты